sga a scris:
Dar, dacă statul este încă proprietarul bunului, fostul proprietar îl poate revendica de la Stat cu succes, în baza Codului civil,chiar dacă a pierdut termenul de notificare prevăzut de legea 10, întrucât acesta este contrar CEDO în ce priveşte protecţia proprietăţii. Practic, acest termen de procedură protejează statul şi, implicit, asigură menţinerea efectelor unui act abuziv de preluare, ceea ce este contrar CEDO. De aceea, dacă inadmisibilitatea este invocată de stat pe considerentul că s-a depăşit termenul de notificare, cred că excepţia urmează a fi respinsă.
Si termenul de prescriptie a actiunii in nulitate absoluta a contractelor de vanzare-cumparare, actiune esentialmente imprescriptibila, nu este contrar Conventiei?
Sa vedem cum ce solutii o sa se dea de acum incolo, insa parerea mea este ca se va putea apela in continuare la revendicarea pe drept comun.
cedo recunoaste contractele de vanzare in baza 112/1995 ca fiind valabile deci nu se poate folosi actiunea de nulitate absoluta ;) . de ce nu vreti sa intelegi odata pentru totdeauna ca cedo e o arma cu doua taisuri..a fost folosit la inceput in favoarea fostilor proprietari dar asta numai pana au descoperit si fostii chiriasi ca exista cedo.... deci ca sa fiu iar scurt : luati-va adio de la cartea cedo in cazul caselor nationalizate :) . singurul mod in care se poate desface un contract in baza 112/1995 ar fi daca a fost facut cu o persoana care nu a fost chirias sau daca s-au folosit acte false de catre chirias in caz contrar..nici o sansa la cedo :) .
si ca sa fiu inteles mai bine: in cazurile in care cedo a dat castig de cauza fostilor proprietari a hotarat sa li se dea casele SAU despagubiri (aici romanii au interpretat iar gresit si s-au apucat sa dea afara oamenii din case desi nu era cazul si am sa zic de ce : fiindca atunci cand cedo da o sentinta se incearca o oarecare generalizare a sa adica ei au incercat sa adapteze si pt cazurile in care casele sunt locuite de chiriasi (in natura) cat si pt cele in care au fost vandute (despagubiri la nivelul pietei) si aceasta deoarece cedo e oarecum ca si iccj : instantele din tarile care au aderat la conventie trebuie sa isi adapteze hotararile in functie de hotaririle cedo dar...la noi mai este pana ce vom ajunge la gradul ala de civilizatie ). nu au anulat contractele de vanzare cumparare ale fostilor chiriasi... deci dumneavoastra faceti o grava eroare :)