avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate ellena

Activitate ellena

Titlul mai exact era calculul vechimii in munca...
Daca avem un act normativ, concret HG 250/1992, act care e in vigoare nefiind abrogat, care face trimitere la Legea 3/1977, act abrogat, trimiterile la acest act normativ mai sunt valabile?
Pun aceasta intrebare deoarece ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Am un salariat, functionar public, care la data numirii in functia publica venea din mediul privat avand printre altele o perioada lucrata de 4 ani de munca cu 2 ore pe zi. Asa cum stiti, stabilirea vechimii in munca este necesara pentru a putea calcula sporul de vechime care intre timp se reflecta in gradatie si clasa de salarizare, precum si pentru a putea stabili durata concediului de odihna.
Eu am considerat ca cei 4 ani lucrati cu 2 ore pe zi ca fiind un singur an de vechime in munca cu norma intreaga, si aici m-am raportat la HG 250/1992 actualizata art.4 care spune:
"(1) Vechimea în muncă ce se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care salariaţii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul, stabilită potrivit Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială."
De aici merg la Legea 3/1977 art. 20 alin 5 care spune:
"Pentru persoanele care au fost incadrate sa lucreze, potrivit legii, cu program redus, vechimea in munca se ia in considerare proportional cu timpul lucrat."
Acest salariat, a venit insa cu o hartie -neoficial-de la casa de pensii in care i se calcula vechimea in munca si in care perioada de 4 ani cu 2 ore pe zi era considerata vechime in munca de 4 ani.
Eu am incercat sa-i explic ca notiunea de vechime in munca pentru calculul pensiei este oarecum diferita fata de vechimea in munca efectiva pe care o iau in considerare la acordarea sporului de vechime. De ex. la pensie este considerata sau asimilata ca vechime in munca si perioada studiilor superioare la zi, perioada pentru care noi nu acordam spor de vechime.
Pe de alta parte, logica imi spune ca, chiar si pentru pensie, o persoana care a lucrat 35 de ani cu 2 ore pe zi, nu poate avea aceleasi drepturi cu una care a lucrat 8 ore pe zi... (Desi, in ultima vreme, interpretarea legilor ma cam depaseste...:( )
Totusi, am nevoie de o baza legala si nu numai de interpretari bazate pe logica si bunul simt....
De aceea va rog sa ma ajutati cu opinii fundamentate pe lege... Trebuie sa consider cei 4 ani lucrati cu timp partial de 2 ore pe zi ca fiind 4 ani de vechime in munca sau proportional cu timpul efectiv lucrat ca fiind 1 an de vechime in munca?
Multumesc.
Răspuns la discuția aplicarea OUG 19/2012
As mai adauga si eu o intrebare legata de acest subiect:

Stimulentele incluse in salariul de baza incepand cu anul 2012, conform Legii 283/2011, art.10, se vor majora de la 1 iunie 2012 cu procentul de 8%, prevazut de OUG 19/2012?
Eu personal consider ca nu trebuie majorate, deoarece exista art.11 care spune ca:

Art. 10. - (1) Începând cu anul 2012, salariile de bază ale personalului din instituţiile şi autorităţile publice care beneficia de stimulente în temeiul actelor normative prevăzute la art. I – VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2011 pentru modificarea unor acte normative în vederea eliminării prevederilor referitoare la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar, se calculează prin includerea în acestea a nivelului mediu lunar al acestor drepturi plătit în anul 2010.
(2) Prin ordin/decizie a ordonatorului principal de credite se stabilesc procedura şi criteriile pe baza cărora se stabilesc noile salarii de bază.
(3) Sumele care vor fi incluse în salariile de bază conform alin.(1), în mod cumulat pe ordonator de credite, la nivelul anului 2012, nu pot depăşi nivelul fondului total de stimulente plătite în anul 2010.

Art. 11. - (1) În anul 2012, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, majorările salariilor de bază şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc fără a lua în calcul drepturile incluse în salariul de bază conform prevederilor art. 14 din Legea nr. 285/2010 şi art. 10 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Deoarece am discutat cu mai multi colegi de la alte institutii din subordinea ministerului nostru care au majorat si aceasta suma (adica stimulentele incluse in salariul de baza), iar eu deja am dat deciziile fara a majora aceasta suma, iar unii dintre cei care initial au dat decizii de majorare ca si mine acum le-au revocat si au calculat majorarea inclusiv la stimulente, as dori sa stiu cum ati procedat si cum ati interpretat aceste articole.
Cei mai multi spun ca nu e o majorare salariala ci o recuperare a drepturilor taiate, corect, dar, stimulentele nu au intrat sub incidenta legii 118/2010 de diminuare cu 25%...

Nu am intilnit in legislatie notiunea de invoire. In practica insa e necesar uneori sa acorzi unui salariat o "invoire" care in functie de situatie poate fi de la cateva zeci de minute la citeva ore. De ex e la birou, il suna de acasa ca s-a spart o teava si omul cere o invoire de 2 ceasuri. Apoi dupa o saptamina mai cere o invoire de 2 ceasuri ca tre sa se duca la dentist. Si iar dupa 3 zile, ghinion, sotia aluneca pe gheata si se invoieste sa se duca cu ea la spital, tot asa 3 ore. Apoi are probleme cu banca care nu se pot rezolva decat in timpul programului...Si ajungem ca intr-o luna de zile sa aiba invoiri de o zi... doua... Cum vor fi gestionate aceste ore? Salariatul - care e functionar public- apare prezent, pontat si platit, e corect?... Se presupune ca orele ar trebui recuperate, dar, activitatea institutiei nu prea permite recuperarea.. adica oricum a sta de unul singur peste program nu foloseste nimanui, ar fi o recuperare de forma care nici nu mai e ceruta ...si oricum unii sefi acorda fara sfiala aceste invoiri (bineinteles ca preferential) ca si cum ar fi din buzunarul lor... mai nou, cu zapezile astea cineva a fost " invoit" doua zile, ca deh daca omul a ramas la munte inzapezit, nu e vina lui, ca doar el a vrut sa se intoarca din w-end... asa ca e ..."invoit" ca doar nu si-o consuma din concediul de odihna sau doamne fereste sa aiba fara plata!!
Si deci, cum voi socoti "invoirea"? ca n-o gasesc niciunde in lege :((
Locuiesc intr-un bloc cu scara neiluminata natural, si de aceea pe fiecare palier exista in permanenta un bec aprins, mai putin la ultimul etaj unde este iluminatorul si se aprinde un bec doar noaptea. La intrarea in scara, vecina de la parter (care are un bec si deasupra usii de intrare in apartamentul propriu) a mai montat un bec, foarte puternic, chiar linga usa de acces in scara, unde intra lumina naturala fiind usi cu geamuri termopan. Acest bec il aprinde de cum amurgeste si il tine chiar si ziua aprins daca e mai innorat afara, pe motiv ca ei ii e frica sa intre in scara daca nu e lumina. Noi il stingem de cite ori intram sau iesim din scara si ea fiind casnica si la parter il reaprinde imediat. De vreo 3 ani administratorul ne avertizeaza ca, consumul de energie electrica pe scara noastra este mult mai mare decit la scarile vecine. Exista suspiciuni ca aceasta locatara impreuna cu celalalt locatar de la parter si-au tras fire de la sistemul de iluminat de pe scara si si-au racordat masinile de spalat la ele, chestia cu becul fiind ca sa zic asa o "acoperire". Nu stiu cum sa procedez.:(... Vara, cind facturile par normale, uit de problema asta, dar acu , iarna... cind vad factura la intretinere si valoarea curentului de pe scara... #-o
Răspuns la discuția Ajutor incalzire 2010 - 2011
referitor la acest subiect, privind ajutorul de incalzire...
daca familia e compusa din 2 persoane (mama si copil minor) si apartamentul are centrala proprie, iar venitul net al mamei e de 1200 lei plus alocatia pentru copil 42 lei, poate beneficia de ajutor de incalzire? Problema ar reprezenta-o pensia alimentara, datorata de tatal copilului, dar pe care nu o plateste ca nu are loc de munca. Care ar fi valoarea ajutorului de incalzire, daca ar avea dreptul de a beneficia de el si ce documente ar trebui depuse pentru asta?
Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la nivelul pardoselii, mai trebuie sa cotizez la incalzirea centralizata? Vecinii cu care am pereti laterali comuni au si ei centrale proprii, iar pe peretele dinspre casa scarii (in care nu exista calorifere) am facut izolatie termica.
In plus consider ca eu asigur izolare termica vecinului de dedesubt deoarece, chiar daca nu sint acasa mai multe zile, centrala asigura mentinerea a cel putin 5 grade in locuinta, lucru de care eu nu beneficiez deoarece deasupra eu nu am o alta incinta, iar daca vecinul de dedesubt ar lipsi o luna de iarna caloriferele lui ar fi inchise si as "pierde" caldura si prin pardoseala...
Daca decizia de preaviz este intocmita in data de 15 decembrie, dar se comunica functionarului public in data de 19 decembrie, fiind ambiguu formulata adica "urmare a reorganizarii... domnului Cutare i se acorda preavizul legal de 30 de zile", cum calculez eu preavizul?
de la data emiterii deciziei sau de la data comunicarii ei? as dori daca se poate articolul de lege care specifica acest lucru. Multumesc anticipat!
Subiectul mi se pare interesant din alt punct de vedere, personal... ca functionar public consilier pe Resurse Umane la o institutie de stat as putea sa fiu responsabilul de resurse umane si la privat? ( de cind visez la un job suplimentar !!) adica... chestia aia cu incompatibilitatile... nu ar avea loc in acest caz nu? chiar daca practic fac gestiunea resurselor umane si la un loc de munca si la altul...:D
gaby1970 a scris:

Buna ziua,

Art.5 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare va da raspunsul la intrebare(daca institutia este una la care face referire aceasta HG)


Art. 5
(1)Salariaţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.
(2)În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).

Aici e vorba de perioade mari de suspendare. Daca am doar doua luni intr-un an de CM , nu ma incadrez la 12 luni sau mai mult, si sa zicem ca nici daca insumez pe doi ani medicalele nu trec de 2-3 luni, atunci cum se acorda CO?

Opinia repondentilor de mai sus ar fi ca pentru perioada de concediu medical nu se acorda CO, din practica insa nu am intilnit angajator care sa adune cite 3+5+10 zile de CM de-a lungul unui an si sa scada la CO. Bine logic, asa ar fi, dar daca nu e prevazut expres omul poate contesta, cu vesnica intrebare, " unde scrie?"
Aici cazul concret e mai simplu ca sint doua luni succesive. Dar sint unii care aduna de-a lungul anului tot doua luni de concediu medical dar din cite 5-7 zile si carora nu li se diminueaza CO. Mai ales daca CO a fost deja efectuat si medicalul a aparut ulterior... Si atunci persoana in cauza pe buna dreptate zice ca de ce ei sa i se scada si altora nu.

Daca un salariat are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an si a beneficiat de 2 luni de concediu medical, concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata, adica 10 luni?