Codul Civil la Art. 519. stabilește că „Întreținerea se datorează în ordinea următoare:
a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.”
Astfel, dacă handicapul fiului nu este de natură să împieteze în mod absolut executarea obligației legale de întreținere, descendentul (copilul) este obligat la întreținere în mod solidar (împreună) cu ceilalți frați (copii ai părintelui aflat în nevoie).
In privnța concediului de lăuzie, Oug nr. 96/2003 stabilește că „g) concediul de lăuzie obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligația să îl efectueze după naștere, în cadrul concediului pentru sarcină și lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condițiile legii”;
Concediul paternal conform LEGii nr. 210 din 31 decembrie 1999 va fi acordată de unitatea la care tatăl își desfășoară activitatea.
Nu este ilegal să vi se propună o renegociere/reprogramare în ceea ce privește data spectacolului, nu sunteți însă obligat să acceptați noile condiții contractuale!
Este însă ilegală decizia de refuz de restituire a sumei deja plătite.
În sensul de mai sus, legiuitorul stabilește foarte clar la art. 1635 C.civ. că „Restituirea prestațiilor are loc ori de câte ori cineva este ținut, în virtutea legii, să înapoieze bunurile primite fără drept ori din eroare sau în temeiul unui act juridic desființat ulterior cu efect retroactiv ori ale cărui obligații au devenit imposibil de executat din cauza unui eveniment de forță majoră, a unui caz fortuit ori a unui alt eveniment asimilat acestora”.
Mai mult, pentru a se invoca forța majoră trebuie îndeplinite următoarele condiții:
1. Cel care se prevalează de forța majoră trebuie să notifice părții cocontractante, intervenirea imposibilității definitive de executare a obligației contractuale;
și
2. Să prezinte Certificatul de Forță majoră eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie a României sau de Camerele judeţene, (conținutul Certificatului poate fi contestat în instanță de partea interesată, acesta nefăcând o dovadă absolută a imposibilității de executare).
OUG nr.30 stabilește că „(9) În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația prevăzută la alin. (1)”.
În cazul dumneavoastră au rămas active cele 2 contracte cu normă parțială!
Drept urmare a acestui fapt, veți putea beneficia de indemnizația pentru șomajul tehnic pentru contractul suspendat!
Indemnizația de șomaj tehnic se acordă doar celor care au avut încheiat la data Decretării stării de urgență un contract de muncă, sau au fost implicați în alte activități genereatoare de venituri ( de exemplu profesii liberale, activități sportive etc).
De la început trebuie să lămurim ce se înțelege prin munca suplimentară!
Articolul 120 C.Muncii stabilește că „(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară”.
Durata normală a timpului de muncă la care se face referire mai sus este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.
Munca suplimentară presupune un raport de muncă normal și nu unul suspendat.
Suspendarea contractului de muncă pentru motive economice/tehnice/structurale etc. (șomajul tehnic), presupune prin natura sa o reducere sau chiar întrerupere temporară a activității, iar munca suplimentară nu este compatibilă cu acesta (cu șomajul tehnic)!
Dacă angajatorul nu a întrerupt/redus în fapt activitatea, mai mult, acesta solicitând angajaților și prestarea de muncă suplimentară, dar a solicitat totuși acoperirea din bugetul public a îndemnizației/cotei procentuale pentru motivul reducerii sau întreruperii activității, o astfel de conduită este contrară legii!
Dacă însă prin termenul de „muncă suplimentară” aveți în vedere faptul că, deși sunteți în șomaj tehnic, angajatorul vă solicită să munciți, atunci o astfel de conduită a angajatorului nu este ilegală!
Asta întrucât, suspendarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului pentru motive economice/tehnice/structurale (șomajul tehnic) poate presupune și o reducere a activității.
Adică muncă va continua să fie prestată dar în proporții diminuate (avem în vedere aici timpul de muncă).
În sarcina dumneavoastră nu subzistă obligația de înregistrare a contractului la organele fiscale! Obligația de înregistrare este în sarcina locatorului (proprietarului)!
Dacă contractul nu se va înregistra la organele fiscale, acesta nu va dobândi valoarea de titlu executoriu în privința obligației de plată a chiriei!
Adică, în caz de neplată a chiriei, proprietarul nu va putea executa prin intermediul executorului judecătoresc obligația scadentă, ci va trebui să parcurgă procedura judecătorească (va trebui să intenteze un proces de judecată) !
Părintele care exercită autoritatea părintească, va lua deciziile în privință protejării strării de sănătate a copilului.
Dacă ambii părinți exercită autoritatea părintească ideală ar fi buna înțelegere!
Dacă aceasta nu există, obstrucționarea dreprului la vizitarea copilului ar putea fi justificată de intervenirea stării de urgență precum și de rațiuni legate de protecția sănătății copilului.
Recomandăm însă prudență și înțelepciune în luarea unei astfel de decizii.
Prin Decretul de instituire a stării de urgență activitatea de executare silită nu a fost suspendată.
Vezi: „(5) Activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită.
Codul de Procedură Civilă stabilește însă la art.729 că „(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel”.
Astfel, îndemnizația pentru șomajul tehnic nu va putea fi urmărită decât pentru situațiile descrise mai sus.
Condiția pentru acordarea zilelor libere este înscrierea în cadrul unei unități de învățământ școlar sau preșcolar!