avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Activitate CHKa

Activitate CHKa

Depinde si cat de mica e acea “ mica cota-parte “ ….
Pe de alta parte , stimate @Adam Grecu , cine achizitioneaza un apartament intr-un bloc care are spatii comerciale la parter , isi cam asuma ca acestea sa fie folosite conform destinatiei lor . Nu sunt cladiri strict de locuinte , sunt cu destinatie mixta . Mai ales in centrul oraselor , care au cladiri vechi , mai-toate au la parter astfel de spatii , si multe sunt restaurante . Cum ar arata centrul vechi al Bucurestiului fara restaurante - mai mari , mai mici - si cam cati turisti ar mai atrage ? La fel , Londra , Viena , Madrid ?
Foarte importante informatiile pe care le dati , stimate/a @hhs , doar ca ele contrazic ceea ce a spus un notar , care asta face zi-de-zi ( raluk0207 ) .
Cata vreme Legea explica , la art 3 lit (r) , ca stagiul contributiv este “ perioada de timp … “ , nici nu avea cum sa fie socotit asa sporul pentru grupe . Este un spor , nu perioada de timp . Si nu poti da spor la spor …
Nu , nu trebuia sa intre acea perioada la recalculare , dvs. ati fost , din octombrie 2023 pensionara anticipat partial , doar ca , neincetand contractul de munca , nu a fost pusa in plata decat la pierderea calitatii de asigurat . Recalcularea s-a facut la conditiile din acea decizie , conform acelui articol 144 . Tot acesta spune ( la alin (4) ) ca se pastreaza procentul de penalizare din decizia initiala . Nici adeverintele cu venituri anterioare datei de 01.04.2001 nu trebuiau luate in calcul decat acum , la “ mica recalculare “ , dar - spune Legea - plata sumelor rezultate in plus se va face tot de la 01.09.2024 . Tot acum - in opinia mea - se vor lua in considerare si veniturile din oct - dec 2023 .
Daca e pensie de limita de varsta cu reducerea varstei ( pentru grupe , handicap , etc. ) , e in regula sa ramaneti angajata pana la comunicarea deciziei . Daca ati implinit varsta standard ( cea din anexa 5 a Legii 360/2023 ) , si aveti minim 15 ani contributivi , angajatorul dvs. trebuia sa va inchida CIM , asa cum spune Codul Muncii - “ de drept “ , la data implinirii acestei varste . Eventual , putea sa inchida CIM vechi si sa incheie unul nou . Altminteri , incalca legea .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , pensia se calculeaza fara a fi nevoie sa incetati activitatea . Va trebui sa primiti decizia prin posta . E cam trecut termenul in care trebuia emisa , dar precis ati auzit din media ca au probleme cu programul informatic . Presedintele CNPP spunea , in urma cu cateva zile la un post TV , ca au remediat problemele si au inceput sa emita deciziile pentru noii pensionari , doar ca s-au adunat foarte multe . Va trebui sa va inarmati cu rabdare …
Asa cum v-am spus , obtinerea facila a buletinului de calcul - la Casa de Pensii de care apartin - a fost pe Legea 263/2010 . Deci , vechea lege . Cum procedeaza Casele de Pensii ACUM , pe Legea 360/2023 , nu stiu . Nu l-am solicitat , deoarece mi-am calculat singura pensia si am cazut exact pe suma din noua decizie , nu aveam de ce sa-l cer . CNPP este Casa Nationala de Pensii Publice .Intr-adevar , nu va pot fi de ajutor . Regret .
Pot si bancile din Romania , din punct de vedere tehnic , sa scoata aceste extrase . Doar ca nu puteti avea dvs. acces la ele , din punct de vedere legal .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a putut face operatiuni pe contul tatalui , inseamna ca era imputernicit/a pe cont , iar toate tranzactiile facute sunt cu incuviintarea decedatului . Asa ca nu veti sti - si nici nu aveti de ce sa stiti - ce s-a intamplat pe contul tatalui pe ani in urma , cata vreme i-a dat celeilalte persoane acest drept si avea discernamant . Daca doriti sa dezbateti succesiunea , veti deschide actiune in instanta , daca nu doreste sa se prezinte la notar . Asta - desigur - daca exista bunuri de mostenit . La cererea dvs. , instanta va cere respectivei banci sa prezinte soldul contului la data decesului , dar nimic anterior acestei date . Si notarul - cand se dezbate la notar succesiunea - prin adresa catre banca , va cere soldul contului , nu operatiunile intamplate pana la data decesului .