avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Activitate Lisa Lisa

Activitate Lisa Lisa

Un contract de imprumut sume de bani incheiat in decembrie 2013 trebuia inscris in RNPM ptr a se incepe executarea silita ptr recuperare bani ? Multumesc
In cadrul unui proces penalcu obiect delapidare, un SRL are calitatea de persoana vatamata si ulterior, firma este radiata de la ORC. Asociatul unic mai poate face cereri in numele sau personal ca asociat unic, sau ca urmare a radierii firmei, nu mai are aceasta posibilitatea ? Multumesc.
Multumesc frumos

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Bunica nu este reprezentant legal al minorului in lipsa unei calitati oficiale.

Minorul care a împlinit 14 ani are, potrivit dispozițiilor art.41 C.civ, capacitate de exercițiu restrânsă, ceea ce înseamnă că, după împlinirea vârstei de 14 ani, minorul își exercită singur drepturile și își execută tot astfel obligațiile, cu încuviințarea prealabilă a părinților.

În speță, creditori ai obligației de întreținere sunt minorii, astfel că, în contextul în care aceștia au capacitate de exercițiu restrânsă prin prisma dispozițiilor art. 41 C.civ., ceea ce presupune aptitudinea de a-și exercita drepturile procesuale și de a-și asuma obligațiile personal, reprezentantul legal este chemat doar să îi asiste, așa cum reiese din art. 57 alin.2 C.pr.civ.

Sa introduca actiunea si sa ceara si numirea unui curator in conditiile art 58 Cpr civ - (1) În caz de urgență, dacă persoana fizică lipsită de capacitatea de exercițiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanța, la cererea părții interesate, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanța va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal și cel reprezentat sau când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 56 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant.


si daca minora are stabilit domiciliul la bunica materna, poate buna materna sa faca actiunea ? mama minorei este decedata si bunica nu e reprezentant legal. Multumesc frumos !

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

O formulează si depune mama în calitate de reprezentant legal al minorului.

Răspuns la discuția Pedeapsa pentru alcoolemie
Multumesc din suflet. Deci nici o sansa de amenda penala si renuntare la aplicare ped.

Duca Oana a scris:

Renunțarea e o institutie, amânarea e alta instituție.
Exclusa renunțarea pentru asemenea alcoolemie.
Amânarea aplicării pedepsei poate fi dispusă, dar nu pentru amenda. Amenda se da cu executare, de regula.

Am sanse sa primesc renuntare amanare aplicare ped, sau amenda penala ptr alcoolemie peste 1 la mie ? Multumesc
daca minorul cu domiciliul lal mama are 15 ani, , poate face el singur actiune in instanta pentru pensie alimentara de la tata, sau trebuie mama sa formuleze actiunea ca si reprezentant legal al minorului? multumesc
buna ziua, ma confrunt cu o situatie complicate. Fiul prietenei mele a decedat in Spania, fiind cetatean roman, autoritatile de acolo au emis certificate de deces dar au gresit o litera in prenumele tatalui baiatului si din acest motiv in Romania nu se poate emite certificatul de deces romanesc. S-a adresat autoritatii din Spania, dar fara rezultat. Cum se poate rezolva oare ? Multumesc.
multumesc. Dar nu este o problema ca ma stabilesc cu el acolo inainte de a avea custodie exclusiva ?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Se poate face ancheta si in Austria.
Se face acolo unde locuiește minorul.

buna ziua, eu si sotul meu am divortat de 4 ani, avem custodie comuna, minorul are domiciliul la domiciliul meu si tatal drept de vizita. Eu pot pleca cu copilul din tara pana in ianuarie 2021 prin ordonanta de suplinire consimtamant. In iulie am introdus si cerere pentru custodie exclusiva, ptr ca tatal nu este deloc interesat de minor, nu plateste pensie, este absent. In octombrie vreau sa plec cu minorul in Austria sa muncesc acolo, dar cum se va face ancheta sociala, daca eu locuiesc acolo ? Cum sa procedez va rog ajutati-ma. Ce adresa sa declar pentru ancheta ? adresa din Romania sau din Austria ?