Multumesc pentru confirmare.
Buna seara!
Se da un contract de prestari servicii incheiat pe 22.03.2022, care se reinnoieste anual implicit. Eu nu doresc prelungirea contractului, asa ca am trimis o notificare astazi, pe 4.3.2024, explicand ca nu doresc prelungirea contractului inca un an. Firma cealalta imi transmite ca se asteapta la 60 de zile de preaviz. Cine are dreptate?
Art.11 – Denunţarea unilaterală a prezentului contract este permisă numai după un termen de cel puţin 6 luni de la intrarea sa în vigoare şi numai după anunţarea celeilalte părţi cu cel puţin 60 de zile înainte.
...
Art.13 – Prezentul contract se încheie pe o perioadă de un an, începând cu data semnării sale de către ambele părţi, şi se poate prelungi automat cu noi perioade de un an, dacă nici una dintre părţi nu îşi manifestă intenţia de a-i pune capăt, anunţând cealaltă parte cu cel puţin 15 zile înainte.
Care preaviz se aplica la sfarsitul contractului, 15 zile (art 13) sau 60 de zile (art 11)? Multumesc!
Buna ziua,
in cautarea unui credit ipotecar, am gasit o oferta cu o dobanda foarte buna de la o banca.
Descrierea creditului mentionereaza ca "nu se supune legii 77/2017", deci nu se poate aplica darea in plata.
Este legala aceasta practica ? Se poate restrictiona prin contractul de credit aplicarea unei legi in vigoare ?
Buna ziua,
recent m-am angajat ca magazioneră la o institutie publica, dupa un examen care s-a desfasurat normal. Cand am inceput lucrul, am constatat ca trebuie sa car singura multe pachete si lazi, ceea ce imi este foarte greu. In nicio discutie anterioara angajarii nu s-a discutat despre efortul fizic necesar acestui post. Mentionez ca am peste 45 ani.
De aproape 1 luna sunt in concediu medical si fac fizioterapie, din cauza durerilor de spate cauzate de efortul sustinut. Doctorul mi-a pus in vedere sa imi caut un alt loc de munca pentru a imi pastra sanatatea.
Am incercat sa discut cu superiorul meu direct, insa aceeasta m-a jignit personal, in multe feluri. Probabil crede ca nu sunt sincera si incerc sa o insel.
Ce pot face in aceasta situatie, din punct de vedere legal, dar si omenesc ?
1) Cum pot sa-l oblig pe superiorul meu sa gaseasca pe altcineva pentru munca fizica necesara?
2) Ca sa ma angajez pe acest pot mi-am dat demisia de la o firma privata. Daca imi dau demisia si de la acest post de bugetar, va fi foarte dificil sa imi castig painea. Si multi angajatori evita persoanele peste 40 de ani.
3) Cat timp se poate mentine/extinde concediul medical?
Ce ati face in locul meu ?
Multumesc !
La momentul semnarii antecontractului, blocul era inca in constructie, iar usile nici acum nu sunt montate. Agentul imobiliar este de la o agentie imobiliara, separata de firma dezvoltatorului.
Daca as fi stiut ca usa prevazuta in proiect este de PVC, as fi negociat montarea unei usi metalice (eventual cu o plata suplimentara), asa cum am facut cu alte detalii. Insa acum dezvoltatorul imi spune ca este prea tarziu pentru aceasta negociere, usile deja au fost comandate.
Mie mi se pare anormal ca agentul sa primeasca un comision pentru o munca pe care o efectueaza defectuos. Am confirmat multe detalii cu dezvoltatorul, si totul a corespuns cu anuntul agentului. Insa nu mi-am imaginat ca agentul poate trece usa metalica in anunt, iar dezvoltatorul sa puna o usa de PVC, si sa nu se poata face nimic...
Iar ca eu sa platesc usa metalica pe care ne-am dorit-o integral, urmand sa arunc usa de PVC prevazuta in proiect, iarasi mi se pare anormal ...
Deci stimulentul de insertie este conditionat de indemnizatia de crestere a copilului ? Unde este stipulata aceasta conditie ?
Un agent imobiliar mi-a prezentat un imobil care mi-a placut, si pentru care am semnat ulterior un antecontract de vanzare-cumparare.
Anuntul imobiliar al agentului descria foarte clar ca va fi "usa metalica la intrare". Acum aflu de la dezvoltator ca usa de la intrare in apartament va fi din PVC. Eu, fiind de buna-credinta, nu am mai intrebat acest aspect inainte de semnarea antecontractului.
Cum pot obliga agentul imobiliar sa instaleze o usa metalica in apartament, pe cheltuiala sa ? Exista vreun temei legal ?
Buna ziua,
am lucrat in strainatate (in EU) timp de 1 an si jumatate, dupa care am nascut si am intrat in concediu de crestere al copilului. Impreuna cu bebelusul m-am intors in Romania. Primesc alocatia din RO, iar indemnizatia de crestere din strainatate (unde am contribuit la sistemul social).
Daca ma angajez in Romania (cand copilul nu a implinit inca 2 ani), pot beneficia de stimulentul de insertie ? La alocatii (RO) mi s-a spus ca nu ar fi posibil, din moment ce nu am lucrat in RO inainte de nasterea copilului. Insa cineva mi-a spus ca legea europeana ar permite asa ceva.
Rog un raspuns argumentat, pe cat posibil.
Multumesc !
Dezvoltatorul imobiliar este raspunzator pentru imobilul pe care il vinde si in general, pentru constructie. Exista si garantii care trebuie acordate, in temeiul legii 10/1995 (revizuita de mai multe ori).
Administratia publica este responsabila pentru infrastructura si furnizorul de apa este responsabil pentru calitatea apei.
Depinde ce problema aveti. Nu curge deloc apa ? Curge apa foarte murdata sau urat-mirositoare? Trebuie stabilit cine a gresit pentru a se vedea cine trebuie sa repare.
Buna ziua,
Articolul 2c) a fost eliminat din legea generala, insa este prezent pe lista cerintelor unor consilii locale. Redau continutul articolului:
c) parintii acestora nu detin sau nu au detinut in ultimii 10 ani in proprietate un teren in suprafata mai mare de 500 m2 in mediul urban sau de 5.000 m2 in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.
Pentru limita de 5000 mp, se ia in considerare si
terenul extravilan (arabil) ? Sau doar terenul construibil intravilan ?