avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Activitate fkorenschi

Activitate fkorenschi

Ordonanta presedintiala privind suplinirea acordului unui parinte pentru iesirea din tara a minorului necesita legalizarea hotararii pentru a fi utilizata la granita, sau este suficienta versiunea comunicata de catre instanta?
Obligația de informare la revocarea declarației de acord privind ieșirea din țară a minorilor. Există această obligație, sau e doar ceva recomandat și de bun simț? Trezindu-mă întors de la frontieră cu cei mici (și cu toate pierderile financiare asociate), ca urmare a unei astfel de retrageri, fără a fi în niciun fel anunțat anterior, mă face să mă întreb dacă legiuitorul, care a lăsat această posibilitate, sau notarul, care a încheiat această declarație de revocare, nu s-au gândit la astfel de consecințe.
Ce reprezinta formularea "Cheltuielile de judecată rămân în sarcina fiecărei părti" din pronuntare? Respingerea cheltuielilor, sau solicitarea lor pe cale separata? (Acestea au fost solicitate odata cu fondul).
Speta in sine:
1. In aceeasi zi sunt deschise doua actiuni: Proces de fond, privind exercitarea autoritatii parintesti si Ordonanta presedintiala, in cuprinsul careia se solicita ca "prin hotărârea pe care o veți pronunța și până la soluționarea definitivă a litigiului asupra fondului" sa se dispuna aceleasi masuri.
2. Ordonanta este admisa partial. In motivare se retine caracterul provizoriu al masurilor, dar in partea de pronuntare nu se specifica nimic legat de termenul de valabilitate al acesteia.
3. Cererea din procesul de fond este anulata ca urmare a neplatei taxei de timbru. Nu se face nicio cerere de reexaminare si nici nu se deschide nicio alta actiune asemanatoare (timp de mai mult de un an).
In aceste conditii, cat timp este valabila ordonanta presedintiala? Poate fi ea executata un an si jumatate mai tarziu ... cine constata faptul ca mai este sau nu valabila?
In cazul in care, in cererea privind emiterea unei ordonante presedintiale si in cea privind executarea silita a acesteia, a fost folosita o carte de identitate nevalida (care a fost inlocuita acum 4 ani de o alta, dar care, din motive necunoscute, nu a fost utilizata), reprezinta acestea un motiv temeinic pentru contestatia la exectuare?
Multumesc pentru raspuns, dar cred ca nu s-a inteles nedumerirea mea. Eu sunt paratul. Intrucat cererea de fond a fost anulata, eu nici macar nu am fost citat vreodata (am aflat despre ea din cererea privind ordonanta presedintiala care referea aceasta cerere de fond). Pe ordonanta s-a solutionat cererea, cererea de fond a fost insa anulata (eu nu cunosc motivele, nici nu mi se vor comunica vreodata, si nici nu ma intereseaza foarte tare - cel mai probabil neplata taxei de timbru). Prin urmare acum in vigoare ramane Ordonanta presedintiala. De vreme ce anularea cerererii de fond a avut loc acum 3 luni (si presupun ca a expirat orice termen de reexaminare a acestei hotarari de anulare) ... cand se considera ca s-a solutionat cauza? Sau ramane ordonanta valabila la infinit?
Speta in sine: Procedura de Ordonanta Presedintiala deschisa (si referind) procesul de fond privind exercitarea autoritatii parintesti (diverse solicitari). Ulterior admiterii partiale a unora dintre cele solicitate, cererea de fond a fost anulata de la sfarsitul lunii sept 2021 (nu cunost motivele, nu apar pe portal). Mai este valabila in acest caz ordonanta presedintiala? Daca da, pana cand (in comunicare nu sunt specificate date privind valabilitatea), daca nu, cum se poate demonstra in fata unui organ al statului acest lucru? Mai trebuie sa mai existe vreun pas intermediar intre anularea cerererii (si expirarea termenului de reexaminare) si solutionarea cauzei?