Fostul angajator a inregistrat eronat in Revisal baza legala incetarii contractului meu de munca. Dupa 4 luni am aflat de la un alt angajator - in urma caruia am dat interviu pt angajare - ca s-a interesat la ITM de situatia incetarii contractului de munca anterior avut si a constatat ca NU corespunde cu baza legala careia i-am spus la interviu de angajare. Din acea zi cand am aflat, am mers la ITM si am cerut un extras din Revisal ca sa ma conving si eu... si chiar asa o fost: angajatorul a inregistrat eronat incetarea contractului meu de munca ( a mentionat art. 55 lit (b) prin acordul partilor desii eu n-am semnat decizia asta si habar n-am cum anume a putut sa greseasca. Contractul meu defapt a incetat de drept conform art. 56 alin 1 lit. i ).
In urmatoarea zi am sesizat greseala direct fostului angajator si am cerut explicatii si dovezi. El insa, a preferat sa nu dea prea multe explicatii si mi-a zis ca a corectat greseala care i-am raportato in programul Revisal, eliberandu-mi ulterior o dovada/ extras din Revisal.
Acuma vreau sa va intreb pe toti care imi cititi postarea: de pe urma greselii produse de fostul meu angajator am avut de suferit la viitoarele interviuri de angajare. Credeti ca ar trebuii sa ii cer daune pentru eroarea produsa? Si daca da, cam care ar fi quantumul?
Daca angajatorul nu a anuntat salariatul despre posturile vacante, desii in realitate au existat, este acesta un prilej de al actiona in judecata si cere instantei de judecata reintegrarea inapoi in munca?
Buna ziua, dupa expirarea contractului de munca pe perioada determinata, daca acesta a expirat de drept conform art. 56 alin. (1) lit. i) din Lege 53/2003, imi puteti spune mai exact ce restrictii are angajatorul privind angajarea ultererioara pe acelasi post? De exemplu: are voie din punct de vedere legal sa angajeze pe altcineva pe acelasi post decat fostul salariat care a ocupat anterior postul? La fel si daca angajatorul avea un post vacant si nu l-a informat pe fostul salariat despre asta inainte sa expire contractul, a comis o inegalitate?
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Multumesc de informatie.
Asa e, nu este obligat sa prelungeasca contractul. Si nici nu imi doresc asta. Vreau ca eventual sa obtin totusi daune morale daca tot am trecut prin aceasta situatie neplacuta si sper eu ca in viitor, se va corecta sa mai procedeze astfel si cu alt angajat.
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Sunt fost angajat la o agentie de marketing. Am fost angajat timp de 1 an cu contract de munca pe perioada determinata. De la inceput cand m-am angajat, fostul angajator mi-a "promis" ca dupa 1 an se poate trece pe perioada nedeterminata. Aceasta promisiune angajatorul a facut-o si cu ceilalti colegi ai mei din echipa. Am fost cu totii angajati cu contract de munca pe perioada determinata.
Eu in decursul anului cat timp am fost angajat mi-am facut datoria la munca, indeplinind toate sarciniile fara nici-o problema si la timp, acest lucru putand fi dovedit usor. Din nefericire, am fost in subordine a unui manager care de la un timp, mai mult sau mai putin, a inceput sa abuzeze de mine si colegi sa muncim "cat mai repede" ca sa putem livra mai multe rezultate clientului. Evident, aceasta a creat mult stres noua care munceam.
Eu la un momentdat am avut curajul sa-i spun frumos managerului de ce nu pot termina mai repede anumite sarcini cand vrea el si ca as aprecia daca mi-ar oferii ceva ajutor in schimb ca sa pot sa termina mai repede cum doreste el. Nu a vrut sa imi ofere nici un ajutor dar a continuat cu presiunile. Ulterior am avut o discutie cu el pe tema asta si i-am spus frumos ca "daca considera ca eu fac sub performanta la locul de munca deccat alti colegi, atunci sa discute cu HR sa dovedeasca asta altfel il denunt pentru hartuire". Atunci i-am inchis gura si s-a calmat.
De la acea discutie care am avut-o atunci cu el, managerul a prins o ura fata de mine si m-a tinut minte. Cand contractul meu de munca urma sa inceteze de drept dupa 1 an, cu aprox. 2 saptamani inainte de incheiere am vorbit cu angajatorul despre prelungirea contractului. O doamna de la HR atunci mi-a spus ca va pune o sedinta cu mine, ea si managerul pentru a ma evalua si pe baza feedback-ului care il va oferii managerul, contractul meu va fi sau nu reinoit.
In ziua cand am participat la acea sedinta, nu mare mi-a fost surpriza sa descopar cum toate vorbele managerului aduse mie erau mincinoase si departe de adevar. Prin spusele lui, afirma cum eu "l-am sfidat de multe ori, deci am o problema de atitudine" si cea mai dura: "nu am adus la bun sfarsit nici-un obiectiv pe parcursul anului". HR care era acolo cred ca era pe post de mobilier, pentru ca nu s-a implicat deloc in a media discutia si nici macar nu mi-a dat drept la replica sa ma apar. In sedinta aia am cerut managerului sa arate dovezi cu tot ce spune, si nu a facut-o. Iar HR care a fost martor nici ea nu i-a cerut sa dovedeasca. Managerul s-a victimizat si nu mi-a recunoscut meritele profesionale. La final, managerul imi spune ca "daca vreau sa continui sa mai lucrez, trebuie initial sa accept prelungirea contractului cu 2 luni si sa fac absolut TOT ce si cum imi dicteaza el, si apoi mai vedem."
Nu am dat curs acestei propuneri pentru ca suna clar a santaj si nu aveam garantia daca se tine de cuvant. Asa ca am refuzat oferta si am cerut la HR sa investigheze situatia mai bine. Nu a facut-o!
In schimb, HR a luat pe bune tot ce a spus managerul in acea sedinta despre mine si faptul pentru ca am refuzat propunerea lor, mi-a inmanat sa semnez documentul de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor. Fireste ca nu am semnat, din cauza ca eu n-am fost de'acord sa renunt definitiv la locul de munca, preferand in schimb sa las contractul sa inceteze de drept la data de expirare.
Si cam asta o fost tot. Ceilalti colegi ai mei li s-au prelungit contractul iar mie nu. In ultima zi de munca, am aflat ca managerul a adus alti doi oameni in echipa sa ma inlocuiasca. Iar angajatorul nu mi-a pus la dispozitie alte posturi vacante.
Va rog sa imi spuneti daca d.p.d.v. legal pot sa fac ceva in situatia data, pentru ca sunt sigur ca nu am avut parte de sanse egale si tratament corect. Angajatorul probabil ca mizează pe faptul ca din cauza ca am avut contract pe perioada determinata si poate renunta usor la mine, este scutit de orice urma de responsabilitate sa respecte drepturile angajatilor. Oare chiar asa este? Va rog sa imi spuneti.
Oh, si inca un amanunt important: persoana care mi-a fost manager pe proiect NU face parte din companie la acelasi angajator unde am lucrat. Este un PFA care colabora cu clientul si angajatorul meu. Cu toate acestea, angajatorul a fost transparent cu el si ia pus la dispozitie informatii din contractul de munca care il aveam (a dezvaluit ca e perioada determinata ). Consider ca nu ar fi avut voie sa faca acest lucru si a dat nastere la abuzul de care am scris cateva paragrafe mai sus.
Am inteles. Daca salariatul a pierdut sansa de prelungire/reinoire a contractului sau de munca (perioada fixa) din cauza ca angajatorul a divulgat informatia despre natura contractului sau de munca unui client - in care salariatul, fiind angajat al companiei, a colaborat cu el - iar ulterior, clientul beneficiind de aceasta informatie, a vrut sa prejudicieze salariatul sa-i inceteze raportul de munca cu angajatorul, poate atunci fi tras la raspundere angajatorul pentru prejudiciul produs? Sau nu, din cauza ca angajatorul nu are obligatia sa prelungeasca contractul de munca daca nu vrea (desii initial a vrut dar decizia a fost clar influentata de feedback-ul care l-a primit de la client)?
Intrebare: angajatorul are obligatia sa tina privat informatiile salariatilor ce tine de natura contractului lor de munca? Daca de exemplu se afla ca angajatorul a dezvaluit altui coleg din companie sau unui client extern inafara companiei detalii din contractul de munca a unui salariat (cum ar fi: cat castiga sau daca e pe perioada determinata/nedeterminata ) aflat inca in perioada de lucru, atunci angajatorul a savarsit o inegalitate?
Se considera abuz daca la expirarea contractului de munca pe perioada determinata, angajatorul spune ca e dispus sa prelungeasca contractul "numai daca angajatul accepta sa lucreze mai mult / stat peste program?" Mentionez faptul ca aceste conditii au fost comunicate doar verbal angajatului si nu apare in contract. Pot sa il reclam la ITM sau dat in judecata?
Salut, am o intrebare la care as aprecia daca as primii un raspuns.
Cum te poti apara in instanta atunci cand ai fost victima unei agresiuni fizice iar cel care te-a agresat te da in judecata pentru tentativa de omor, spunand ca a fost injunghiat in zona laterala a gatului cu un cutit dar defapt agresorul s-a intepat cu varful de la cutit singur in gat (adancimea ranei deci nefiind nici ea mare sau intr-o zona vitala a gatului) dupa eveniment si la politie cand a ajuns, declara fals ca el e cel care a fost victima unei agresiuni fizice si chiar tentative de omor de catre victima? Cum se poate deci dovedii in acest caz ca agresorul minte, nefiind alti martori ?