Va multumesc tuturor pentru sfaturile acordate!
Am obtinut ieri certificatul de cazier judiciar. Este curat, ceea ce inseamna ca intre timp a intervenit reabilitarea de drept.
Am insa niste nelamuriri in privinta efectelor reabilitarii, iar la serviciul de caziere nu stiau sa imi dea raspunsuri...
De acum inainte, cand sunt intrebat daca am antecedente penale, am dreptul sa raspund ca nu? Este clar ca nu mai sunt inscris in cazierul judiciar, dar in afara de verificarea pe care a facut-o doamna de la ghiseu care mi-a eliberat certificatul pe loc, in mod normal se mai fac si altele din care se poate vedea condamnarea pentru care am fost reabilitat, in urma carora statul Roman poate lua decizii nefavorabile pentru mine?
Intreb pentru ca dincolo de incertitudinea sus-mentionata stiu ca intrunesc conditiile de acordare a cetateniei romane si intentionez sa o cer, dar in niciun caz nu vreau sa savarsesc o noua infractiune dand o declaratie falsa, unul din actele necesare fiind "Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;".
Deci intrebarea mea este: reabilitarea este atat de "completa", ca sa zic asa, intrucat am dreptul sa sustin, sau sa raspund, ca nu am antecedente penale, chiar si atunci cand dau o declaratie, sau un raspuns, autoritatilor romane? Daca sunt obligat sa mentionez condamnarea pentru care am fost reabilitat, aceasta poate avea efect negativ in ceea ce priveste raspunsul autoritatilor?
Va multumesc anticipat.
Dispozițiile art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor, republicată, nu reprezintă o cauză de micșorare a pedepsei în sensul art. 598 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură penală.
Articolul 598
Contestația la executare
(1) Contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:
d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.