avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Activitate C3PO

Activitate C3PO

Buna ziua, doresc sa contest o adunare generala efectuata fara tabel convocator insa nu gasesc in internet unde anume si in ce fel ar trebui facuta. Multumesc.
Răspuns la discuția Cheltuieli dupa debransare


hob a scris:

autorul mai pune niste paie pe foc si ne spune de ACM :)

mai pun si eu niste paie pe foc si intreb: daca traseul tevilor de incalzire este cel initial prin toate apartamentele, inclusiv cele cu CT proprie, cum impartim partea de incalzire :)


Raspundeti daca aveti ceva util de zis. Tevile comune nu se pot reloca. Din aceasta cauza exista lege care stipuleaza expres plata a 15% din incalzire daca-ti trec tevi comune prin casa. Problem soved. Intrebam despre mere si ni se raspunde despre portocale.
Răspuns la discuția Cheltuieli dupa debransare


latka a scris:

Exista deja un raspuns, din care nu se intelege ca cei cu centrale proprii ar fi contribuit si la achizitionarea celei de bloc :

Cred ca mi-am aflat singur raspunsul

Art. 75. -
(1) Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale.

In cazul meu lucrurile stau in felul urmator:
a) ACM este contorizata si facturata per proprietate individuala dupa consum.
b) o parte din proprietari nu beneficiaza de aceste servicii.
Cele doua puncte enuntate mai sus probeaza faptul ca aceasta centrala, chiar daca este folosita de o majoritate a proprietarilor, nu este comuna.
Mai mult (dupa umila mea parere) delimitarile individuale/comune ar trebui definite in cartea tehnica a constructiei (in cazul nostru inexistenta) intocmita la constructia cladirii, moment in care agentul termic era comun si furnizat in sistem centralizat. Odata debransat de la sistemul centralizat ai cam pierdut statutul de agent termic comun si ai trecut la cel de preparare al agentului termic in regim privat.
Cred ca cele de mai sus demonstreaza ca orice cheltuiala cu aceasta centrala impusa tuturor proprietarilor, este abuziva, ilegala si de prost gust. Dar ma rog, eu sunt doar unul care nu peea stie multe ….
Scriu aceste lucruri aici, nu pentru a va contrazice sau a intra intr-o polemica ci doar pentru ca, poate, se potrivesc unele aspecte si altor pagubiti.
Răspuns la discuția Cheltuieli dupa debransare

Adam Grecu a scris:

@latka
Este ciudat ca tocmai dvs. puneti aceasta problema. Dvs. doar banuiti ca asa s-a intamplat, dar ca la o scara de bloc sa se intample asa ceva, fiecare face ce vrea? O asemenea cheltuiala se face doar de catre ... o optiune doar a unui grup de proprietari. Pe bune?
Inainte de a-mi da mie cu tifla, mai bine ati intreba autoarea topicului:
- cati proprietari sunt in total;
- cati proprietari au optat pentru CT / bloc/scara;
- cati proprietari au optat pentru CT murale si daca as. prop. si-a dat acordul;
- cati proprietari au participat cu fonduri pentru achizitionarea acelei CT /bloc;

In acest bloc , acum, sunt doua sisteme de incalzire si pacat ca autoarea topicului nu da amanunte. De fapt, am considerat raspunsul meu ca fiind o continuare a topicului initial.
Incercati dvs., ca tot sunteti oleaca de specialist in domeniul " temeiului legal"...
Adica, de fapt si de drept, pe forum, fiecare scrie ce il doare. De unde stim cum s-a discutat si hotarat - unii mergem cu CT de bloc (banuiesc ca a costat ceva marafeti), altii ca ne punem centrale murale...
Intrebare pentru C3 PO:
In conditiile cand v-ti hotarat sa va puneti centrale de apartament, ati avut acceptul/acordul as. prop. sau fiecare a facut cum l-a dus capul? Pai daca a fost dupa cum a vrut fiecare, asta este, va incadrati chiar asa cum v-am spus, dar asteptati un raspuns mai competent de la unul dintre cei mai " legisti" administratori ai forumului.
Oicum, dvs. C3PO, trebuie sa veniti cu mult mai multe amanunte, dar repet ce am zis mai sus - mergeti la as. pro. puneti intrebari, primiti raspunsuri si daca nu va priesc, poate dati o fuga pe la Serv. As. prop. ai Primariei de care apartineti.

Cand am mi-am montat centrala am avut nevoie de autorizatia de punere in functiune eliberata de eon, Acceptul as. de prop. nu a fost necesar deoarece aceasta din urma a facut separarea de gaz pe apartamente anterior. Acceptul asociatiei de proprietari trebuie doar pentru autorizatia de punere in functiune a centralei de apartament iar cei de la gaz au spus ca nu-i necesara avand in vedere ca asociatia de proprietari a facut deja separarea de bransament de gaz.
Buna ziua, in blocul unde locuiesc, s-a hotarat in AG montarea de camere de supraveghere. Totusi nu s-a vorbit in AG despre locul de amplasament al acestora iar administratia le-a montat in zone de tranzit cum ar fi intre etaje. La intrebarea ce utilitate au aceste camere mi s-a raspuns ca asa a fost recomandat de firma executanta. Am inteles in urma unor discutii ca ar fi ceva norma europeana care impune acceptul expres al celor care tranziteaza aceste zone pentru amplasarea camerelor in zonele de tranzit. Stice cineva ceva despre acest subiect?
Buna ziua, vecinul (de perete) s-a debransat de la centrala de scara fara a avea o sursa alternativa de incalzire si fara a cere acordul asociatiei de proprietari. Pur si simplu lasa apartamentul neincalzit ceea ce-mi scade confortul termic drastic. Este legal ce a facut? Exista vre-o lege care sa ma protejeze de asenenea comportament?
Răspuns la discuția Mail asociatie locatari


Victor Brosser a scris:

In lege nu este prevazut ca puteti face o cerere prin mail!
In lege scrie:
"La solicitare scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, ...................."
Conform legii, are dreptate.

Tocmai ca scrisa poate fi si in format electronic, cel putin asta inteleg eu. In caz contrar ar scrie in lege scrisa pe tipar fizic. Am putea sa ne legam de aspectul “redactata” dar ce ne facem in cazul in care este redactata electronic si tiparita, caz acceptat ca si “scrisa”.
Cred cu convingere ca “scrisa” delimiteaza dovada trimiterii vs comunicarea verbala a cererii (foarte greu probabila in instanta)

ynocentta a scris:

Aspectul ca dv ati inteles din considerente personale sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu apa calda si caldura nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la plata parti comune

Este putin incurcata situatia. asociatia de proprietari a facut acelasi lucru ca si cel cu ct de apartament, a renuntat la partea comuna cand a renuntat la incalzirea centralizata optand pentru incalzirea cu o centrala privata pentru o parte din condominiu chiar daca majoritara. Daca nu exista o decizie a adunarii generale explicita care sa defineasca partea comuna, ce defineste partea comuna?
Răspuns la discuția Cheltuieli dupa debransare


Adam Grecu a scris:

Si cam ce raspuns ati astepta de aici, de pe forum?
Aceasta intrebare trebuie sa o puneti, in scris la asociatia de proprietari.
Acum, daca tot ati intrebat, desi se pare ca stiyi, iata ce zice L 196 / 2018:
Art 75 (9)(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună.

Asta stiati, dar la :
Art. 76. - Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Deci, asa cum v-am spus, adresati-va as. prop. si solicitati un raspuns detaliat cu privire la cheltuielile ce va revin la centrala de bloc, dupa debransare.

Ma aflu cam in aceeasi situatie, centrala de bloc vs centrale proprii. Intrebarea mea este cam ce defineste proprietatea comuna? Adica in blocul meu s-a facut debransarea de la sistemul centralizat si unii proprietari (majoritatea) au optat pentru o centrala de scara si altii pentru centrale proprii. Incalzirea apartamentelor personale ale celor cu centrala de scara si toate reparatiile centralei este comuna iar celelalte sunt centrale necomune? Ce anume defineste ideea de comun? Adica la noi in bloc, s-a facut separare de gaz pe apartamente cam in aceeasi perioada cu debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, cine a vrut a optat pentru centrala de scara, cine nu, pentru centrala de apartament.
Buna ziua, in legatura cu subiectul acestui topic am depus o reclamatie catre primaria Municipiului Cluj-Napoca iar raspunsul a fost socant.
“Proprietarii nu se pot sustrage platii cheltuielilor comune.”
Intrebare:
In baza carei legi pot argumenta ca producerea agentului termic folosit in apartamentele racordate la centrala de bloc nu este cheltuiala comuna?
Mi se pare aberant ca cei neracordati sa tot plateasca ceea ce consuma sau repara cei racordati,.