avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Activitate Ionut B

Activitate Ionut B

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea problema:

CCMUNN 2007-2010 si-a incetat efectele la sf anului trecut. Se putea prelungi peste aceasta perioada daca una dintre parti nu denunta contractul cu cel putin 30 de zile inainte, ceea ce insa nu s-a intamplat, o asociatie patronala denuntandu-l pe 01.12.2010. Acum, avand in vedere ca noul contract de munca la nivel national nu a intrat in vigoare, fiind contestat, suntem in acest moment fara un contract colectiv la nivel national. In cazul in care nu am alt tip de contract colectiv (unitate, ramura etc.), ce coeficienti de ierarhizare in stabilirea salariului de baza voi utiliza, neavand ca baza CCMUNN?

Va multumesc
Va rog sa ma ajutati intr-o mica problema:
Am un angajat, proaspat absolvent al Fac. de Stiinte Administrative, specializ. Administratie publica, si as dori sa-i modific functia, tinand cont de studiile respective. Specializarea fiind dedicata in special activitatii de interes public, va rog sa-mi indicati cateva functii din COR care se pot ocupa in baza acestor studii, pentru domeniul privat, bineinteles, functii pentru care, conditia de ocupare este detinerea studiilor superioare.

Va multumesc anticipat.
In cazul concedierii (motive neimputabile), durata preavizului fiind de 20 de zile lucr., termenul in cauza curge de la data comunicarii, sau incepand cu ziua urmatoare?

Multumesc.
Nu, celelalte elemente ale contractului raman neschimbate.
In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii?
Răspuns la discuția CIM si act aditional
Postati actul aditional sa vedem exact continutul acestui document. In orice caz, libertatea partilor in stabilirea clauzelor din contractul de munca nu este absoluta, existand si clauze prohibite de lege, lovite de nulitate absoluta.
Răspuns la discuția Pensie grad de invaliditate III
Potrivit legii 19/2000, pensionarul cu gradul III de invaliditate, poate desfasura activitate in calitate de salariat, cumuland astfel pensia cu salariul. Contractul de munca insa trebuie incheiat pentru cel mult jumatate de norma, adica 4 ore/zi, 20 ore/sapt.
Cum se calculeaza termenele pt. depunerea actelor la ITM? Conform dispozitiilor Codului de procedura civila (art. 101), neluand in considerare nici ziua in care a inceput, nici cea in care s-a sfarsit?
Exemplu: Act aditional sau decizie cu data de 01.10.2008, ultima zi este 06.10.2008, sau 05.10.2008?
Da, dar cu ce data opereaza incetarea, daca nu cunosc data comunicarii? In cadrul efectelor pe care le produce decizia la data comunicarii, nu este inclusa si data incetarii? Daca nu, ce efecte produce decizia la momentul comunicarii, numai nasterea dreptului la contestatie?

Multumesc.
Am o speta des intalnita, insa intotdeaua exista opinii diferite cu privire la rezolvarea ei. Este cazul clasic al salariatului care decide sa plece dintr-o societate, fara a notifica acest lucru, pentru incetarea contractului de munca neexistand decat posibilitatea initierii procedurii diciplinare, abaterea disciplinara fiind absente nemotivate. Am ajuns in stadiul emiterii deciziei de concediere, dupa ce am trecut prin toate fazele de procedura legala, salariatul, bineinteles, neavand decenta de a se prezenta la convocare. Acum, decizia, bineinteles, produce efecte de la data comunicarii. O sa o trimit prin cf. de primire, deci bineinteles, nu am de unde sa stiu data incetarii contractului in acest moment. Intrebari:
1. Daca emit decizia, sa spunem astazi, 26.09.08, primesc confirmarea de la posta cu data 05.10.08, acela va fi momentul incetarii, data pe care o voi scrie in partea de jos a deciziei (pe care am anexat-o acestui mesaj) la data comunicarii. La ITM, data de referinta este 26.09 sau 05.10, de la care se calculeaza termenul de 5 zile?
2. In acest judet (Arges), la ITM fiind niste functionari slabuti, sigur se vor lega de faptul ca la art. 1 al deciziei, nu am specificat data incetarii si nu pot face inscrierea in carnetul de munca, desi la data emiterii nu se stia acea data (comunicarea deciziei nefiind facuta personal). Daca ati avut cazuri asemanatoare, sau daca aveti o opinie asupra corectitudinii deciziei, o astept cu interes. Multumesc.




DECIZIA NR. ________

din data de ____________



Ca urmare a referatului înregistrat cu nr. ________ din data de ___________ de sesizare a conducerii S.C. XYZ S.R.L., reprezentată prin d-nul X în calitate de Administrator, de către d-nul Y, Director al S.C. XYZ S.R.L., cu privire la săvârşirea de către salariatul Z, având funcţia de ----, a următoarei abateri disciplinare: absenţa nemotivată de la serviciu cel puţin 5 zile consecutive,

În baza Procesului-verbal privind desfăşurarea procedurii cercetării disciplinare prealabile înregistrat cu nr. ________ din data de ______________,

În temeiul dispoziţiilor art. 263 şi art. 264 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii şi potrivit prevederilor Regulamentului Intern al S.C. XYZ S.R.L.;

În temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, precum şi a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al angajatorului, Administratorul S.C. XYZ S.R.L.

DECIDE

Art. 1. D-nul Z, angajat al S.C. XYZ S.R.L., în funcţia de ----, în cadrul ----, se sancţionează cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art. 2. Motivele de fapt ale sancţionării disciplinare cu concedierea sunt următoarele:

(1) Obiectul abaterii disciplinare îl reprezintă absenţa nemotivată de la servciu a salariatului Z din data de ---, acumulând astfel x zile de absenţe nemotivate, încălcând astfel Regulamentul Intern al S.C. XYZ S.R.L., care, la art. 120 pct. 3 lit. a), sancţionează această faptă cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) Punctul de vedere al salariatului:
Având în vedere neprezentarea salariatului la convocare, fără un motiv obiectiv, persoana împuternicită de către angajator pentru efectuarea procedurii cercetării disciplinare prealabile a aplicat dispoziţiile art. 267 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, potrivit cu care angajatorul are dreptul să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

Art. 3. Motivul de drept al aplicării sancţiunii disciplinare îl constituie art. 61 lit. a) coroborat cu art. 264 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Art. 4. Prezenta decizie se poate contesta în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării la instanţa judecătorească competentă în a cărei circumscripţie salariatul îşi are domiciliul.

Art. 5. (1) Compartimentele Resurse Umane şi Financiar vor aduce la îndeplinire preverile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie îşi produce efecte de la data comunicării sale.


S.C. XYZ S.R.L.

Prin: Administrator,



Data comunicării:____________________.

Dovada comunicării: confirmarea de primire, primită prin poştă.