avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Activitate LCN

Activitate LCN

@Dna Iulia Popescu ati spus ca "Acum planuiesc sa inchiriez camera mea unei persoane nepotrivite, si ma pot juca cu nervii lui pana cedeaza. Au mai reusi prieteni in acest mod - dar este un razboi al nervilor pe care nu il vreau"
Nu stiu ce prieteni au reusit asta, insa pesemne aveau clar stabilit care este partea lor de proprietate. In cazul dvs proprietatea este detinuta in devalmasie, adica fiecare detine o cota parte, insa nu este stabilit clar care zona din care camera sau dependinta apartine cui, ca doar nu ati facut un cadastru care sa arate clar ca zona de aici pana aici revine unui mostenitor si celelalte zone de acolo pana acolo, revin celorlalti. Practic, din orice incapere sau dependinta a casei dvs detineti 16.5%, dar nu se stie clar care portiune e a dvs. Iesirea din indiviziune este solutia cea mai buna, razbunarea planuita cu aducerea unui chirias nepotrivit, va crea conflicte, va va consuma timp, nervi si la final si bani. Deci beneficiul va fi mai mic decat cel obtinut prin actionarea in instanta - nu conteaza ca isi ascunde veniturile ca sa nu pleteasca sulta, insasi imobilul e un bun al persoane , iar acest bun poate fi executat la o adica. Chiar daca partea dvs e mai mica de 10000 lei( ceea ce nu cred), daca debitorul nu are venituri, atunci executarea se va indrepta asupra bunurilor sale.
Cu toate astea userul a intrebat care sunt caile legale? Astea sunt, altele nu exista. Si asta este valabil atunci cand persoana abuziva nu elibereaza de buna voie uscatoria. Alta cale, ar mai fi ca asociatia sa intre cu forta in uscatorie, fiind parte comuna, si sa puna un lacat acolo. Pe de alta parte, si locatarul ala ar putea sa faca sesizare la politie, intrucat el are bunuri acolo, si nu primeste acces la ele( deci va trebui sa primeasca o cheie)....iar jocul de-a soarecele cu pisica va dura la infinit. Pana la urma, cand e vorba de asa multa rea credinta solutia cu instanta e cea mai buna, Si indiferent cat timp ar dura, nu e asa rau, pentru ca la final se va obtine o rezolutie in favoarea asociatiei. Alternativa ar fi ca ceilalti locatari sa stea asa, pe timp nedefinit, privati de acces la uscatorie.
Politia are obligatia sa investigheze si sa dea o rezolutie. Insistati sa va dea rezolutia acestui caz. Legat de arma, politia va investiga acest aspect si va verifica daca s-a respectat regimul armelor si a munitiilor si uzul de arma, apoi vor decide unde incadreaza fapta. Deasemenea, politia poate incadra fapta si la distrugere de bunuri, si dvs puteti sa il actionati in instanta pentru asta.
Presedintele blocului si administratia nu au nicio legatura cu ce se intampla pe proprietatea dvs atata timp cat nu tine de partile comune. Chestia cu rezolvarea stil comunist a problemelor personale de catre asociatie sau partid ( ma deranjeaza vecinul, toarna apa, face galagie, etc) nu mai functioneaza. Fiecare persoana trebuie sa invete sa isi apere singur drepturile ( en fin, la noi drepturile oamenilor sunt f slab aparate- legislatia nu face ceea ce ar trebui). Faceti plangere catre politia locala - ei au obligatii de a rezolva probleme legate de deranjul in comunitate. Sa vina, sa constate si sa va dea un proces verbal. Apoi faceti actiune in instanta pentru distrugere de bunuri. Cand face zgomot, chemati politia locala sa constate ca deranjeaza si eventual sa aplice ce masuri legale se cuvin - e unica cale legala, chiar daca frustranta.
Taxa de salubrizare este datorată numai de către persoanele fizice, Contribuabilii au obligația de a depune o declarație în termen de 30 de zile de la data apariției oricărei modificări în ceea ce privește numărul de persoane care locuiesc în imobil, la care vor anexa documente justificative. Daca sora dvs nu a declarat modificarea numarului de persoane, dvs ati fost considerata prezenta, si s-a perceput acea taxa, Daca s-a ajuns la executare silita, nu mai aveti ce face, eventual contestati perceperea taxei in instanta, aduceti documente justificative ca nu ati fost in tara, si, daca aveti noroc, poate instanta va decide ca acea valoare sa va fie restituita. Insa, in prima faza ,executorul va retine banii din contul dvs, iar dvs va trebui, dupa actiunea in instanta, sa vi-i recuperati tot pe cale executorie de la primarie. Ceva de genul...primaria a avut dreptate sa va taxeze pt ca nu stia ca nu sunteti in tara, iar banii aia vi-i obtineti la loc in instanta de la primarie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti obligatoriu iesire din indiviziune. In ceea ce priveste chiria....de cerut puteti cere orice in instanta, asta nu inseamna ca se si aproba. Nu se va aproba plata chiriei, a fost alegerea dvs sa procedati asa( sa plecati ), si sa nu transati clar, atunci, toata problema legata de mostenire. In ceea ce priveste acordarea apartamentului, se va pronunta instanta care cum si cui ii va plati sulta. Nu are sens sa va intrebati acum daca aveti sau nu sanse cu asta, trebuie intai sa cereti iesirea din indiviziune, iar in cerere specificati ceea ce doriti...ca vreti sa platiti cota parte, etc. Nu este relevant ce vrea sau nu fratele, instanta va decide ce se va plati si cui.
Daca avem in cadrul asociatiei proprietari care refuza montarea detectoarelor de gaze si furnizarea gazelor a fost sistata, care este procedura legala de urmat? II notificam sa isi puna aceste detectoare si in caz de refuz ii actionam in instanta. De aici nu imi este limpede ce se va intampla. Sa presupunem ca instanta da castig de cauza asociatiei si spune ca respectivul proprietar trebuie sa monteze detector. Cum se va implementa aceasta decizie? Cu executor judecatoresc? Si daca da, care ar fi procedura, executorul aduce jandarmii, intra cu forta in apartament, si se monteaza detectorul de gaze?
Legea 196/2018, ART. 29

(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.


Deci, respectivul poate fi actionat in instanta, iar rezolutia instantei se pune in aplicare fortata ( in cazul in care respectivul nu tine cont de ea), prin executor judecatoresc
1. Somatie/notificare prin posta din partea asociatiei catre proprietar. 2. Angajat avocat. 3. Deschis dosar in instanta. 4. In functie de solutia data in instata, fie proprietarii vor achita de buna voie, atunci cand vor primi instiintarea de judecata, fie, dupa pronuntarea instantei, mers la executor si efectuata executare silita. La noi in bloc s-au facut peste 40 dosare in instanta pentru rau platnici. Si toate rezolutiile au fost in favoarea asociatiei, care si-a recuperat absolut toate debitele restante.
Sa presupunem ca instanta da castig de cauza asociatiei si spune ca respectivul proprietar trebuie sa monteze detector. Cum se va implementa aceasta decizie? Cu executor judecatoresc? Si daca da, care ar fi procedura, executorul aduce jandarmii, intra cu forta in apartament, si se monteaza detectorul de gaze? Intreb pentru ca nu imi este limpede ce se va intampla chiar daca instanta se exprima in favoarea asociatiei. Multumesc anticipat pentru raspuns.