avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 134 soluții astăzi
Forum Activitate Claudia-Georgiana Rudeanu

Activitate Claudia-Georgiana Rudeanu

Probabil majoritatea "l-ati rasfoit" de pe site-ul Ministerului Justitiei sau daca nu, ati auzit despre..
Premierul Emil Boc a declarat, in 11 martie: "Pe linia procesului de modernizare a sistemului judiciar am adoptat Codul Civil. Am adoptat proiectul de Cod Civil. Este primul Cod Civil care se adopta in Romania dupa 1865. El inlocuieste, practic, Codul Civil al lui Alexandru Ioan Cuza. Este un cod modern, ce raspunde nevoilor societatii romanesti si vizeaza modernizarea statului roman."=D>
Asa sa fie oare?Modern? Raspunde intr-adevar nevoilor actuale?
:hm:
Bineinteles ca vorbim despre acesta ca un ansamblu, tot unitar, sau daca nu..vorbim despre capitole din el, fiecare pe ce este mai interesat sau pasionat..
Ce ar fi sa incepem cu capitolul "Despre obligatii"..:)

Proiectul Noului Cod civil este structurat pe sapte carti, precedate de un titlu preliminar:
- Cartea I, Despre persoane, va avea ca obiect de reglementare capacitatea civila a persoanei fizice si juridice si va reintroduce in Codul civil dispozitiile principalelor legi speciale in aceasta materie.
- Cartea a II-a, Despre familie, propune, in primul rand, o regandire a modalitatii de reglementare a materiei familiei, renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa guverneze acest domeniu, asa cum exista in prezent.
- Cartea a III-a, Despre bunuri, unifica dispozitiile in materia bunurilor, a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, unele existente in reglementari disparate, tinand cont de solutiile din doctrina si jurisprudenta in acest domeniu.
- Cartea a IV-a, Despre mostenire si liberalitati, reglementeaza materia succesiunilor si liberalitatilor, in redactarea acesteia pornindu-se de la necesitatea revizuirii unor institutii precum testamentul, rezerva succesorala sau raportul succesoral.
- Cartea a V-a, Despre obligatii, urmareste o abordare unitara a raporturilor obligationale, in sensul renuntarii la diviziunea traditionala in raporturi civile si raporturi comerciale, si asigurarea unei protectii corespunzatoare a consumatorilor, perspectiva ce se va reflecta in dispozitiile referitoare la formarea contractului, integrarea clauzelor-standard in contract, reducerea clauzei penale, repararea prejudiciului nepatrimonial s.a.
- Cartea a VI-a, Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor, preia, cu imbunatatiri substantiale, prevederile Decretului nr.167/1958, sistematizate pe probleme specifice (dispozitii generale, termenul prescriptiei extinctive, cursul prescriptiei extinctive, implinirea prescriptiei extinctive), la care se va adauga o reglementare generala a termenelor de decadere, aceasta din urma constituind o noutate absoluta in dreptul civil roman.
- Cartea a VII-a, Dispozitii de drept international privat consacra autonomia de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial, reflectandu-se, astfel, principiul instituit prin Conventia de la Haga din 1978 cu privire la legea aplicabila regimurilor matrimoniale si reafirmat in Cartea verde a Comisiei Europene privind elaborarea unui Regulament european referitor la conflictele de legi in materia regimurilor matrimoniale, competenta si recunoasterea hotararilor judecatoresti.
Răspuns la discuția pensia alimentara pt studenti
Asta iti si ziceam.. avand in vedere sistemul mare si faptul ca suntem mici pe langa el, dar nu invizibili...oricum in cazul tau, nu are nici un rost si finalitate in ceea ce priveste partea cu avocatul...ar fi inca o bataie de cap pe langa multele pe care le ai...
Deja situatia se complica si nu stiu sincer, avand in vedere faptul ca abia am terminat facultatea si ca nu am practica mai deloc, as putea sa iti exprim niste pareri, dar de aici in colo, nu le lua drept bune naparat. Poate ar fi indicact sa isi exprime parerea consultantii de pe acest forum, ei sunt mult mai in drept sa iti dea un sfat cu privire la ce ai mai putea face...cat tine de mine, sper sa te ajut..nu sa te incurc!
Cred ca faptul ca parintii tai s-au dus impreuna la banca si ca au facut cele 2 conturi ar duce la urmatoarea concluzie: faptul ca numele mamei tale ar fi trebut a fie in locul numelui tatalui tau in ceea ce priveste contul mare, si inspectoarea s-a aflat in eroare si a comis o greseala, ar fi un motiv de nulitate a respectivului act, DAR faptul ca mama ta a luat la cunostinta de la inspectoare acest lucru, si l-a lasat asa..ar putea echivala cu o acoperire a acelui motiv de nulitate, sau cum sa zic altfel, ca o certificare a faptului ca prin aceasta acceptare a ei, mama ta intelege sa administreze si sa foloseasca acesti bani impreuna cu tatal tau, lucru care e specific bunurilor comune...
Nu stiu, ar fi bine sa mai iei la cunostinta si de alte puncte de vedere....oricum multa bafta in staruinta ta de a primi ceea ce vi se cuvine de fapt, inclusiv pensia de intretinere!!!!:)
Răspuns la discuția pensia alimentara pt studenti
Imi pare rau sincer, pt tot ce ti se intampla:(..de multe ori se intampla ca cei cinstiti si nevinovati sa cada victime coruptiei din sitemul juridic. Nu totdeauna lucrurile se desfasoara dupa cum este corect si moral, ci dupa jocul intereselor si dupa vanturile politice, asta si in reglementarile legiuitorului, si in solutiile instantelor si din pacate, in practicile avocatilor. Lucrul pe care spui ca l-a facut avocatul tau si al mamei tale este foarte grav si contravine insusi scopului pentru care isi desfasoara el activitatea. Scopul profeiei de avocat il reprezinta promovarea si apararea drepturilor persoanelor pe care le reprezinta.
Inca o chestiune, art 6 (4) din Statutul profesiei de avocat:
Relatiile dintre avocat si clientii sai se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate. Drepturile si obligatiile avocatului sunt prevazute de lege, prezentul statut, codul deontologic si contractul de asistenta juridica legal incheiat.

Ceea ce a facut avocatul tau, daca e dovedit, ar putea constitui o abatere disciplinara a acestuia care s-ar judeca prababil de o comise de disciplina alcatuita tot din avocati alesi din conducerea baroului. Doar ca sincer, adu-ti aminte ca esti o fata de 23 de ani..la fel ca si mine..(doar ca eu sunt proaspat absolventa, fac parte din "breasla"...si constientizez ce greu este chiar si pt mine, sa patrund in acest sistem...in conditiile in care probabil ai auzit si tu ce trebuie facut "sa ajungi avocat"..Ca inca o paranteza la aceasta paranteza:) vreau sa cred ca se poate si pe calea justa!!, adica daca te zbati tare si dai totul este posibil sa rezolvi ceea ce pare de nerezolvat in cazul tau, pentru ca si in cazul meu asta incerc sa fac, pe forte proprii (fara spagi,taxe,pile, conostinte) sa devin avocat, si inca unul bun, just, corect care sa ajut oamenii si nu sa ii las fara bani)acum inchid si a doua paranteza:D)
Sunt foarte multe chestiuni de discutat in speta,pe langa comportamentul avocatului tau. Un lucru cert este ca ti se cuvine acea pensie pentru ca nu ai lucrat, nu lucrezi si nici nu vei putea lucra(avand in vedere faptul ca ai copii mici), deci te afli in nevoiesi nu vei putea procura venituri. Faptul ca iti continui studiile este o chestiune foarte importanta, atat juridic, cat si privita din unghiul omenesc, adica este de apreciat acest lucru, bravo tie!!!
Cat priveste masina si aici sunt foarte multe de discutat.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt, in principiu, bunuri comune. Spun in principiu, pentru ca exista unele exceptii, printre care si faptul ca sunt bunuri proprii ale fiecarui sot, cele dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune, dar si valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.
Pe romaneste, e a mamei tale jumatatea de apartament, suma de bani obtinuta din vanzare, si masina cumparata din respectiva suma.
Cat priveste cele 2 conturi, acolo trebuie clarificata problema...zici ca inspectorul de la banca a gresit trecand pe numele tatalui tau suma cea mare..pai daca ambele trebuiau trecute pe numele mamei tale, inseamna ca acel contract ar trebui sa fie nul, acum..nu inteleg de ce parintii tai s-au dus impreuna la banca(sau cum ??nu inteleg exact din context)..poate sunt si lucruri pe care nu le cunosti in detaliu care ar schimba situatia...
Acum daca o luam strict, este bun propriu al fiecarui sot(MAMEI tale in speta) si valoarea sau bunul care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau care a trecut in aceasta valoare..acum daca parintii tai ar fi facut ceva mai mult decat ce stii tu, poate mama ta a semnat anumite foi, pe care ar fi semnat si tatal tau..nu stiu...Poate mai revii cu ceva detalii, pana atunci multa baftaa;)



Este posibil sa fie un tertip folosit de angajator pentru a scapa de o persoana care, in concret nu va mai desfasura activitati pentru el, dar care va primi indemnizatie de crestere a copilului...In fine, cunoasteti "motivele disciplinare" ale concedierii? Cumva se suprapune concedierea din aceste motive disciplinare peste perioada in care angajatorul a aflat sau si-a dat seama ca aceasta este gravida?

Data post: Duminica, 12 Octombrie 2008, 16:11
Subiect: RE: concediere disciplinara salariata gravida

Revin cu o completare, de fapt o reformulare mai clara a intrebarii mele: concedierea a intervenit pe durata cat salariata a fost gravida si angajatorul a luat la cunostinta despre acest fapt(anume starea ei de graviditate) anterior emiterii deciziei de concediere??Pentru ca daca raspunsul este DA, concedierea nu putea fi dispusa si ar fi lovita de nulitate absoluta. In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Daca angajtul vrea, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Răspuns la discuția daune "colaterale"
Ce fel de actiune in pretentii intemeiata pe legea10? Legea 10 era o lege adresata doar unei anumite categorii de persoane, si anume acelea care au ramas fara bunuri(imobile) pe perioada 45-89. Aceasta lege acorda "masuri reparatorii" doar daca faceai o notificare in termen de 18luni de la aparitia legii(initial 6, dar prelungit ulterior prin inca doua ordonante) la autoritatile detinatoare. Legea 112 din 95 din cate stiu dadea acest drept doar chiriasilor care locuiau in imobil, sau ma insel? Dumneavoastra am inteles, ca sunteti de fapt un subdobanditor "de buna-credinta", asa ca realmente, pe ce temei v-au anulat contractul de vanzare-cumparare?
Cu privire la acest aspect, nu stiu daca stiti despre admiterea recursului in interesul legii de catre ICCJ? Si ce efecte ar genera acest lucru?
Răspuns la discuția pensia alimentara pt studenti
Pentru vreo unul din cei 2 copii mici despre care vorbiti primiti indemnizatie de crestere a copilului? Ai desfasurat vreodata activitati de munca in sensul in care ai avut contract individual de munca?
Oricum pensia de intretinere este datorata copilului major pana la terminarea studiilor, insa fara a depasi varsta de 26de ani. Iar daca ai intrerupt studiile sau ai fost angajata pe timpul studiilor, pensia nu se mai cuvine, esti obligat sa anunti Casa de Pensii, iar pensia se siteaza si nu va mai fi acordata. Are drept la întreţinere numai acela care se afla în nevoie, neavînd putinta unui cistig din munca, din cauza incapacităţii de a munci.
Avand in vedere ca traim in " tara lu` Papura-Voda", totul este posibil...adica nimic nu ma mai mira, dar ma indigneazaX-(
In ceea ca priveste faptul ca judecatorii este posibil sa fi gasit o cale legala in sensul Conventiei, as fi foarte curioasa care ar fi aceasta:slap:, desi, te sustragi o data, de doua ori, dar la un moment dat tot esti prins pe picior gresit..(ca si in criminalistica, nu exista crima perfecta, exista doar criminalisti nepriceputi):sticktongue:
Semnarea angajamentuluii nu este altceva decat faptul ca recunoasteti existenta acelor pierderi si ca recunoasteti ca dumneavoastra sunteti persoana care va trebui sa le suporte. Prin semnarea lui, va insusiti practic ce scrie in el si rezulta ca sunteti de acord cu plata respectivei sume. Nu inteleg totusi in ce context l-ati semnat..a existat vreo constrangere de orice fel? Pentru ca de altfel trebuie procedat cu mare prudenta in chestiuni ce tin de semnarea contractelor in general, mai ales in contextul in care exista si contracte de adeziune, unde practic negocierea nu exista, partea puternica impunandu-si punctul de vedere prin clauze care sunt de multe ori la limita legalitatii, daca nu chiar nelegale..
In legatura cu acest aspect, si anume admiterea recursului in interesul legii declarat de Procurorul General, mi se pare ca s-a mai adaugat o nedreptate la lunga lista a inechitatilor din sistemul nostru jurudic. Nationalizarea pusa la cale de comunisti a fost condamnata public de multa lume si inca subzista in zilele noastre prin crearea acesei asa-zise legi speciale, legea 10/2001,care ascunde niste interese meschine si care loveste in victimile colaterale ale sistemului, in niste persoane nevinovate. Aceste persoane (in speta fiind vorba de persoanele carora li s-au preluat in mod abuziv de catre stat, imobilele pe care le detineau)au fost si sunt propietare ale acestor bunuri, pentru ca dreptul de proprietate este un drept real care NU se stinge prin neuz, NU este prescriptibil extinctiv!!! Daca am admite contrariul, am ajunge la niste situatii aberante din toate punctele de vedere.
Aceasta lege 10 nu ar trebui sa aiba prioritate fata de dreptul comun, cu atat mai putin fata de Conventia Europeana a drepturilor omului, deoarece aceasta din urma este obligatorie in raport cu prevederile dreptului intern. Si prin sintagma
In cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, conventia are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data in cazul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, in masura in care astfel, nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raportuilor juridice
ICCJ a mai creat un nou subiect de discutii si controverse.#-o
Oricum, in mod sigur CEDO, care chiar este o instanta corecta si impartiala si care nu-si schimba opiniile dupa cum bat vanturile politice, va lua atitudine in ceea ce priveste acest aspect.=D>