avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate Iag Iag

Activitate Iag Iag

Vreau sa cumpar un apartament, prin credit imobiliar. Apartamentul a fost obtinut de proprietar, de la parinti, printr-un act de vanzare-cumparare, declarand ca ceilalti frati au fost despagubiti (nu stiu cum si cand). Nu am vazut inca actul, presupun ca banii au fost oferiti in fata notarului, nu prin banca, fiind un contract de acum 20 de ani.
As avea niste intrebari, va rog:
1. Acest act de VC este o donatie mascata?
2. Banca va verifica actele. Poate sa nu ofere credit, datorita riscurilor (potentialele litigii, cereri ale fratilor etc)?
3. Sa presupunem ca banca acorda credit si ca, in timp, apare un litigiu cu fratii. Ce se intampla cu bunul, eu fiind cumparator de buna credinta?
4. E un caz nedorit? Sa evit? Nu doresc NICIUN risc pentru mine.

Multumesc!
Buna ziua,
As dori sa cumpar un apartament care are doua balcoane construite, dintre care doar unul inscris in CF si transmis ca proprietate in actul de dobandire al actualului proprietar.
Cel de-al doilea balcon a fost construit de catre toti proprietarii de pe tronson, de la parter pana la etajul 8, pe baza unei autorizatii din 1993, la zece ani de la constructia blocului. Dar nu e inscris in CF, nu am vazut niciun proces verbal de receptie.
Mentionez ca apartamentul a fost cumparat cu Prima Casa si chiar este refinantat la o alta banca in prezent, avand un releveu conform cu realitatea (dar probabil neactualizat la Cadastru) in care sunt trecute cele doua balcoane, dar in CF si in contract doar unul.
Ce probleme sunt sau pot aparea din cauza acestei neconcordante? Pe ce baza s-o fi facut evaluarea la banca, fiind diferenta clara intre releveu si CF? Sa cumpar asa ceva, eu dorind sa nu am probleme ulterioare?
Multumesc!
Multumesc, util mesaj!

Oprisanescu Stefan a scris:

In opinia mea pentru fiecare bucata detinuta de cineva platesc acea bucata .Prin asta dovedesc ca am platit si a primit banii. Cum dumneavoastra platiti 4 cote pentru a intregi proprietatea asa trebuie sa reiasa 4 plati distincte .Orice alta metoda este discutabila .Daca unul din ei la semnarea contractului indica acelasi cont nu acceptati pe moment , deschiderea unui cont se face pe loc .Nu stiti ce repede uita oameni si cat de usor se cearta de la bani intrucat de obicei vrea sa incaseze toti banii fara sa plateasca comisionul bancar celui care il ajuta . Deci plati individuale pentru cote individuale asta va recomand din experienta proprie . Sper sa va fie de folos si de invatatura .

Multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua!
Am gasit sa cumpar un apartament, care este dobandit prin mostenire: mama si trei copii majori.
Am fost la banca pentru accesarea unui credit ipotecar, dar, cand le-am spus despre ce este vorba, au spus ca nu acorda credite in cazul mostenirilor, pentru ca nu exista certitudinea ca nu poate aparea in timp un alt mostenitor, sa aiba pretentii.
Este asa de riscant sa cumperi un apartament dobandit prin mostenire? De principiu se feresc bancile sa acorde credite in acest caz sau am nimerit eu neinspirat?
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns!

Totusi, daca toti proprietarii hotarasc sa platesc doar in contul unuia dintre ei, nu s-ar considera ca e o donatie mascata?
Daca voi vrea sa vand si eu la un moment dat, iar banca va analiza aspectele si voi avea probleme cu acest aspect?

Sau ar putea veni, la un moment dat, unul dintre proprietari sa spuna ca el nu a primit banii (poate ei au o intelegere intre ei sa isi imparta banii, dupa vanzare, dar cel care a primit banii e de rea credinta, de exemplu, si nu i-a mai impartit corect).

Ce vreau sa spun este ca as vrea sa stiu care este varianta cea mai sigura, nu neaparat ca poate fi sau nu o practica a unor notari. Notarii fac un act, legal, dar pe mine ma intereseaza varianta cea mai sigura pentru mine, de neatacat.

Multumesc!

gi-jane2 a scris:

Dacă are fiecare cont, platiti în contul fiecăruia și dau toți declaratii, daca vor in contul unuia, se specifica în act în contul cui, pe cine autoritzeaza sa
încaseze și va da acela declaratie.
Notarul va lămurește mai bine

Buna ziua!

Va cer ajutorul in urmatoarea situatie. Doresc sa cumpar un apartament, al caror proprietari sunt o doamna si trei copii, cu totii majori. Exista succesiunea facuta, tot ce trebuie, zic ei. Toti vor sa vanda apartamentul, este intelegere si deschidere maxima.
1. Acum, intrebarea mea este care sunt procedurile curente pentru plata pretului, in acest caz? Trebuie ca fiecare dintre ei sa aiba un cont separat, personal, si eu sa transfer banii, proportial cu cota detinuta din apartament, in contul fiecaruia sau se practica si folosirea unui singur cont
bancar, al unuia dintre proprietari, ceilalti semnand ca sunt de acord?
Probabil sunt mai multe pareri aici, dar ma intereseaza care este practica uzuala, mai cu seama din punct de vedere al faptului ca tranzactia trebuie sa fie corecta, inatacabila in instanta ulterior.
2. Cum va arata declaratia notariala de primire a pretului, in acest caz? Ar trebui sa o semneze toti, nu?

Multumesc!
Multumesc pentru raspuns. Totusi, nelamurirea mea este cum verifica notarul aici istoricul apartamentului, in speta actul vechi/anterior, daca acesta nu este trecut explicit in ultimul contract. Se uita in istoricul CF la rubrica B17 si cauta legatura cu CVC-ul vechi? In CF-ul curent la rubrica B17 e alt apartament decat cel de care vorbim. Clar, eu voi dori opinie notariala facuta ca la carte.
Cer scuze, dar lipsa mentiunii ma face un pic nelinistit...

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Acea mențiune referitoare la nr contractului nu afectează valabilitatea contractului.

Buna ziua!

Doresc sa achizitionez un apartament. Apartamentul a fost construit in 1985 si a fost vandut de primul proprietar actualilor proprietari in 1998.
La rasfoirea actelor, am constatat ca in CVC-ul actualilor proprietari nu se face referire expresa la numarul de inregistrare al CVC-ului anterior, ci doar ca a fost dobandit de la institutia X, conform B17 si atat. Probabil se refera la B17 din cartea funciara avuta atunci, dar nu este clar. Mai pot spune ca actualii proprietari au in original si CVC-ul primului proprietar (cu numar de inregistrare, care cred ca ar fi trebuit mentionat clar in al doilea CVC).

Voiam sa va intreb daca este 100% corecta intocmirea CVC-ului fara mentiunea expresa a actului de dobandire anterior.

Ce probleme ar putea pune (in prezent sau in viitor) o astfel de situatie, cand poate voi vrea sa vand si eu apartamentul?

Multumesc!
Multumesc pentru raspuns, foarte explicit!

Ar mai fi un detaliu, un lucru ceva mai mic.
Intre timp, am aflat ca atat imobilul, cat si cota-parte din teren sunt intabulate, fiind in proprietate, ceea ce este bine. Am observat ca pe extrasul CF al apartamentului scrie ca proprietari sunt A si sotia B, dar la teren sunt trecuti ca proprietari doar A si B, fara mentiunea ca sunt soti.
Este sau poate fi o problema aici la redactarea CVC-ului sau la viitoarea intabulare pe numele viitorilor cumparatori?

Multumesc!