Art. 24. - Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii,
si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/art...
Contractul de colaborare pare in prezent cea mai rentabila metoda pentru
angajator. El presupune ca angajatul sa isi infiinteze P.F.A. si intre cei doi sa fie incheiat un contract de colaborare, de prestari servicii. Angajatorul va reusi sa faca economii si in acelasi timp sa scape de cateva responsabilitati. In acest caz firma angajatoare nu va avea de platit decat T.V.A.-ul, iar tu va trebui sa achiti catre stat: fondul de pensii, sanatatea si somajul.
Pe langa aceste dari la stat se mai plateste 16% din profit si practic tu vei ajunge sa iei ca si salariu o suma cu mult mai mica decat te asteptai, plus alergatura care vine la pachet. Un alt aspect ar fi faptul ca in calitate de P.F.A. trebuie sa tii contabilitatea, iar in cazul in care nu sti sa faci acest lucru vei fi obligat sa angajezi sau sa consulti lunar un contabil.