avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Activitate danezul

Activitate danezul

Buna ziua,
M-ar interesa ce drepturi si obligatii are o persoane pusa sub interdictie judecatoreasca ramasa definitiva ?
Daca acea persoana are dreptul de a face petitii/reclamatii, de a lua decizii cu privire la persoana sa, in lipsa acordului reprezentantului legal desemnat?

Multumesc anticipat
Intr-adevar. Demersul catre instanta il poate realiza orice persoana prevazuta la art.111 NCC.
Dar mai departe, în legislatie nu exista obligativitate de asumare a calitatii de reprezentant legal (curator/tutore) a niciunei persoane, motiv pentru care nici o persona nu isi doreste sa-si asume aceasta calitate.
Buna ziua. As dori un sfat de la specialistii care s-au confruntat cu situatii de punere sub interdictie a persoanelor adulte.
Speta este urmatoarea:
In situatia unei persoane adulte cu afectiuni psihice constatate (insa nereevaluata in prezent din cauza refuzului persoanei), lipsita de suport familial (o mama in etate si bolnava cu domiciliul in alt judet și un frate plecat in strainatate de mult timp și neidentificat momentan de interpol) și neimplicarea comunitatii din care face parte aceasta (asociatia de proprietari și locatarii din imobil sesizeaza situatia, dar nu doresc desemnarea unui reprezentant legal din randul acestora), ce demersuri se pot intreprinde pentru desemnarea unui reprezentant legal pentru a fi institutionalizata, tinand cont ca nu exista obligativitate legala pentru nici o persoana ?

Va multumesc anticipat.
Buna ziua!
As dori un punct de vedere la urmatoarea speta;
O ruda a vandut un imobil aflat in proprietate pe vechiul nume (cel de casatorie), desi la pronuntarea divortului acesteia, instanta a hotarat pentru revenirea la numele purtat anterior (persoana neschimband numele nici pana in prezent).
Constituie aceasta situatie un impediment de incheiere al contractului de v-c?
Multumesc anticipat!
Buna ziua si un calduros La Multi Ani, tuturor!

As dori sa-mi precizati, din experienta acumulata, opinia dumneavoastra referitoare la persoana care are calitatea ceruta de lege pentru a fi desemnata tutore al unei persoane adulte cu probleme medicale.
Desi legislatia in vigoare precizeaza o varietate larga de categorii de persoane eligibile pentru a fi numite tutore, in practica s-a constatat ca, in cazul in care adultul cu probleme nu are familie, iar comunitatea locala (reprezentantul asociatiei de proprietari, locatari, cunostinte) nu doreste sa se implice in rezolvarea situatiei acestuia, exista o obligativitate legala a unei autoritati sa preia aceasta sarcina?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua!
Va adresez rugamintea de a ma sprijini in urmatoarea speta cu care m-am confruntat.
O societate comerciala poate inchiria sediul social al firmei unei familii pentru a locui la respectiva adresa?
Daca raspunsul este pozitiv, ce conditii si demersuri trebuie sa intreprinda respectiva societate comerciala ?
Daca raspunsul este negativ, care este motivul incapacitatii societatii comerciale de a incheia un astfel de contract?

Multumesc anticipat!
contract de inchiriere incheiat cu parintele sau?
Buna ziua!
As dori sa obtin o parere cu privire la modalitatea de acordare a ajutorului pentru incazirea locuintei.
Speta este urmatoarea: un proprietar detine doua sau mai multe locuinte. intr-una din locuintele in care nu figureaza cu domiciliul legal, domiciliaza unul dintre copiii sai. Intrebarea este, poate beneficia de ajutor pentru incalzirea locuintei, fiul său?
Răspuns la discuția drept asupra locuintei
Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția drept asupra locuintei
Dreptul de abitatie, din cate stiu, dureaza un an. Dupa aceasta perioada, sotul supravietuitor mai are drept asupra vreunei parti din locuinta (in concurs cu ceilalti mostenitori legali).