avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate Codrut07

Activitate Codrut07

Buna ziua, am urmatoarea nelamuirere:
In data de 27.05.2024 se va naste copilul meu (noi suntem casatoriti, eu fiind tatal)
Am decis ca voi intra eu (tatal) in concediu de crestere copul (CCC), nu stiu exact procedura de intocmire a actelor, mai exact data acestora:
1. Sotia inainte de a ramane insarcinata a lucrat (5 ani) dupa ce a ramas insarcinata a mai lucrat 2-3 luni, a intrat in concediu de risc maternal, dupa care in cocnediu prenatal, dupa nasterea copilului daca eu voi intra in CCC trebuie sa mai astept cele 42 zile de lauzie ale sotiei, sau pot depune actele imediat ce se naste copilul? pentru ca asta influenteaza si data suspendarii contractelor individuale de munca (2 joburi).
2. Cand voi face cererea trebuie sa mentionez durata pe care vreau sa primesc indemnizatia de crestere copil, care este aceasta 24 luni sau 22 luni, 2 luni fiind rezervate sotiei in acest caz. Avand in vedere ca sotia a lucrat inainte de a ramane insarcinata, dupa a stat in concediu de risc maternal iar apoi in prenatal / postnatal, dupa acestea ea isi va da demisia de la job-ul ei. In acest caz putem alege ca ea sa nu mai stea cele 2 luni in concediu de crestere copil, sau este obligatoriu.
3. Care ar fi datele:
-data nastere copil 27.05.2024
-data suspendare CIM-uri:......................
-data intrare in CCC:..................
Asta inseamna ca daca eu sunt in concediu crestere copil, putem depune actele pentru ca mama sa fie coasigurata. Am inteles corect?
Buna ziua,
In cazul in care eu (tatal) intru in concediu de crestere copil, iar mama ramane si ea acasa dandu-si demisia, daca mama are o problema sau daca copilul are o problema si trebuie sa se interneze beneficiaza de asigurare? Trebuie facuta vreo procedura in sensul acesta?
Buna ziua, in curand voi fi in urmatoarea speta:
Sunt angajat in firma de constructii "X" unde am un salariu brut de 6900 lei. In acelasi timp eu detin firma de constructii "Y" la care vreau sa imi fac contract de munca pe minim care in prezent este de 4000 lei (in viitor posibil 4500 lei). Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Pot avea doua contracte de munca de 8h/zi pe perioada nedeterminata?
2. Pot avea salariu intr-o firma de 6900 lei si in alta de 4000 lei si sa se aplice facilitatile fiscale, pentru ca salariile sunt pe firme diferite si nu depasesc cei 10000 lei, sau aceste salarii se cumuleaza, astfel incat adunate vor depasii plafonul si va trebuii sa platesc impozit pe venit?
3. In acest caz salariu X=6900 + salariu Y=4000, total 10900 lei brut, ceea ce depaseste plafonul pentru a beneficia de facilitatile fiscale. Din cate stiu peste acest plafon se plateste impozit pe venit la tot ce depaseste plafonul, adica eu va trebui sa platesc impozit de 16% la cei 900 lei corect? Sau va trebui sa platesc impozit de 16% la toata suma de 10900?
4. In acest caz cine plateste impozitul: firma X, firma Y, ambele firme sau eu (persoana fizica)
Buna seara,
Detin o masina pe numele tatălui meu si vreau sa fac un contract de comodat între el și firma mea pentru a putea deconta deplasările (prin ordine de deplasare), trebuie sa-i dau contractul contabilei sa-l inregistreze?? Dacă da care ar fi procedura, unde trebuie înregistrat si cum.
Multumesc
Buna seara,
Sunt la inceput de drum si detin un SRL neplatitor de TVA (domeniu de activitate proiectare constructii), as avea cateva spete pe care nu stiu cum sa le tratez, daca mi-ar raspunde cineva as fi foarte recunoscator:
1) Nu am angajati si am niste bani in contul firmei, pot merge la un supermarket sa fac cumparaturi >100 Euro (mancare etc..) si sa obtin factura si apoi sa i-o dau contabilei? mai platesc impozit pe profit daca aduc aceasta factura de mancare?
2) Daca merg la un magazin de colt cumpar ceva de 100 lei cu cardul firmei si primesc bon fiscal, acest bon fiscal il pot da contabilei (bon fiscal cu CIF-ul meu sau bon fiscal fara CIF-ul meu), daca da, aceasta cum va inregistra cheltuiala (deductibila, nedeductibila)? si ce impozite voi plati eu? (pe scurt pot folosi bani firmei la orice magazin daca duc bonul contabilei)
3) sa zicem ca firma are 10000 lei profit si eu vreau sa ii scot pe toti ca dividende, voi plati impozit 16%din 10000 si apoi inca 8% din 10000? sau daca ii distribui ca dividede platesc doar 8%?
Multumesc anticipat!
Multumesc de raspuns, cat despre ultima parte :)) mai vine un ministru si mai schimba ceva si o sa se poata iar, chiar ma astept la asta!
Buna ziua,
Detin un SRL (cod caen 7112) care nu a avut si nu are angajati, in urma OUG 16 sunt OBLIGAT ca in 2023 sa trec la impozit pe profit (16%) din cauza neindeplinirii conditiei de a avea minim 1 angajat (restul conditiilor fiind indeplinite). Stiu ca pana la 31 martie 2023 trebuie declarata schimbarea vectorului fiscal prin formularul 700 prin care declar ca trec la impozit pe profit (fiind obligat nu este optiunea mea). Stiu ca odata cu alegerea de a avea impozit pe profit nu ma mai pot intoarce niciodata la impozit de 1%.Intrebarea mea este:
Daca in anul 2023 o sa angajez pe cineva de la 01.01.2024 pot trece la impozit pe microintreprindere 1% (bineinteles indeplinind toate conditiile)?