avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Activitate lorelayold76

Activitate lorelayold76

Răspuns la discuția Numar zile CO - CIM partial
CO se raporteaza la contracte cu timp partial, ce se refera la zilele de lucru.nu la orele de lucru pe zi. Daca lucreaza 5 zile pe saptamana, o ora sau 8 pe zi, au acelasi nr. de zile de co, asa cum a spus freeelis, minim 20 zile co pe an (conform Codului muncii)

Daca angajatul lucreaza 3 zile pe saptamana, 8 ore pe zi, atunci se face calculul concediului de odihna raportat la zilele de lucru efectuate. In acest caz angajatul are dreptul la doar 11 zile de co pe an.
Răspuns la discuția acordare adeverinta
Asa cum s-a mentionat, aveti la dispozitie 15 zile, dar daca doriti sa faceti acum adeverinta, aveti posibilitatea sa-i intocmiti situatia pe luna aprilie pe baza certificatelor medicale, asta in cazul in care certificatele medicale acopera toata luna aprilie. Puteti face astazi pontajul, salariul si intocmiti adeverinta.
Răspuns la discuția data incetare suspendare cim
Data sfarsit suspendare este 31.05.2013
Data incetare suspendare este 01.06.2013
In 01.06.2013 angajatul trebuie sa se prezinte la serviciu

Data incetarii cim este Data incetarii calitatii de asigurat, salariat asa cum se cere la intocmirea dosarului de pensie anticipata.

In programul de salarii se foloseste doar data plecarii, nu data incetarii, pentru ca ii intereseaza doar zilele platite sau neplatite (zilele de contract active). Uitati-va in decl112, la situatia angajatului cu cim incetat. Vedeti ca scrie: Data angajare ....Data plecare.... Deci se scriu doar zilele active.
In revisal trebuie sa scriem si data incheierii si data incetarii.

Parerea mea, in programul de salarii, implicit in declaratia 112, ar trebui sa existe si data incheierii si incetarii cim. Poate in viitor vor face acest lucru. Important este ca zilele lucrate din decl 112 sa coincida cu vechimea in munca din revisal.
De aceea atrag atentia ca in revisal, data incetarii este prima zi lucratoare, cand nu mai au calitatea de salariat, ca numai asa va fi vechimea in munca la fel cu pontajul (decl 112)

Data incetarii cim (sii nu data plecarii sau data sfarsit cim) foloseste pentru calculul vechimii in munca la Casa de Pensii, pentru calcularea indemnizatiei de somaj si crestere copil.




Imi cer scuze, nu a fost intentia mea sa deranjez sau mai ales sa jignesc. Nu m-am gandit nici o clipa la acest lucru.:(
Programul de care spun este Revisal si nu este al meu, sau al firmei unde lucrez, banuiesc ca au lucrat la el specialisti din domeniul resurse umane.
Nici mie nu-mi place ca la "raport per salariat", in Revisal, nu se trece data incetarii, ci data de sfarsit, dar calculul este bun. Asi vrea sa stiu de ce aplica astfel.

Eu am intervenit pentru a nu se ramane in eroare cu privire la data incetarii.
Ceea ce stiu se datoreaza cursului de resurse umane si in special doamnei profesoare de la Casa de Pensii.
Imi pare rau ca am deranjat cu interventia mea, dar ma doare sufletul sa stiu ca persoane care muncesc, poate din greu, pierd zile de vechime prin simplul fapt ca nu se opereaza corect data incetarii.

cititi si aici.
[ link extern ]

sau aici
[ link extern ]

O zi buna. :)
Am o intrebare. Ati facut cursul de resurse umane? Ati invatat cum se calculeaza vechimea in munca? Ce ziceti, vechimea in munca se calculeaza pe ore sau pe zile? Dupa ce veti invata acest calcul, atunci veti intelege de ce Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, AJOFM si implicit Inspectoratele Teritoriale de Munca au adoptat aceasta metoda de calcul.
Data inceperii lucrului (sau suspendarii): 01.01.2013
Data sfarsit contract, ultima zi de lucru( sau sfarsit suspendare): 22.04.2013
Data incetarii contract, prima zi cand nu mai lucreaza (sau suspendarii, ziua cand se prezinta la lucru): 23.04.2013

Calcul zile efectiv lucrate, sau suspendate:
2013.04.23-
2013.01.01
---------------
-----0.03.22
Deci omul are vechime in munca la firma x 3 luni si 22 de zile. Numarati pe calendar si vedeti daca este asa. In cazul in care treceti ziua de 22.04.2013 ca data incetarii, atunci angajatul va avea cu o zi mai putina la vechime ( 3 luni si 21 de zile). Daca el lucreaza la 30 de firme si toti calculeaza cum spuneti dumneavoastra, acel salariat va avea, la varsta de pensionare, cu o luna mai putin la vechimea in munca, realitatea fiind alta.
Aceasta metoda de calcul si implicit data incetarii=prima zi cand nu mai lucreaza, se gaseste in normele legislatiei pensiilor.

Un aspect al logicii:
Multa lume confunda ora, sau momentul incetarii care este in 22.04.2013 ora 16,00, cu ziua incetarii care este 23.04.2013. Ziua de 22 este platita, este asigurata, in ziua incetarii 23, salariatul este liber de contract si poate incepe serviciul in alta parte unde contractul va incepe tot cu aceasta data si astfel exista continuitate (nu se pierde nicio zi de lucru, la vechime)

De aceea este important ca acele persoane care se ocupa de dosarul de personal, sa faca un curs de resurse umane, pentru ca astfel multe lucruri vor fi intelese. Acest curs ar trebui sa-l faca inclusiv cei care fac softul de contabilitate (ce implica stat de plata si declaratia 112)

Am sa pun un programel dragut de calcul al vechimii in munca, conform cu calculul de la Casa de Pensii si atunci veti intelege mai bine de ce este important acest aspect al incetarii contractului sau suspendarii.



Din pacate nu pot sa postez programelul, daca-l doreste cineva sa imi scrie la mesaje private e-mailul si eu o sa il trimit.
:D
Răspuns la discuția detasare
Firma la care va fi detasat salariatul, ii va face un contract pe perioada determinata (atat cat este detasarea) iar firma care il detaseaza, ii va suspenda contractul pe aceeasi perioada.
In RI sa aplicati toate prevederile pentru o mai buna functionare a firmei. Sa treceti abaterile disciplinare si ce sanctiuni se primesc. Abateri disciplinare pot fi: absente nemotivate, furtul, refuzul salariatului de a se supune examenelor medicale, părăsirea unităţii în timpul orelor de program, fără ordin de serviciu sau fara aprobarea şefului ierarhic, prezentarea la serviciu în stare de ebrietate, comportament necuviincios faţă de colegi, etc.
Răspuns la discuția detasare
Nu se face alt contract, se intocmeste un act aditional.
Pentru amanunte intrati acici:
[ link extern ]
Data incetarii este totdeauna prima zi cand nu se mai lucreaza. Astfel ca data de 22 este ultima zi de lucru. In revisal este corect. Intrati la "Rapoarte" - "Contracte per salariat" si vedeti daca data incetarii este 23...eu zic ca da.
La "Raportul per salariat", se trece vechimea, adica zilele efectiv lucrate: 01.01.2013-22.04.2013
O zi buna.;)