În momentul în care din bunătatea lui proprietarul primește pe cineva în casă creează un raport juridic prin care persoana primită în casă devine detentor precar al acesteia. Prin urmare, are un drept de a stat acolo, conferit chiar de proprietar, iar dacă cei doi la un anumit moment nu se mai înțeleg e atributul instanței să stabilească situația de fapt și de drept. Bine, în această speță nu proprietarul, ci agentul imobiliar ar fi introdus acea persoană în locuință, dar de dragul discuției am preluat ipoteza dumneavoastră. În orice caz, dacă oricine ar putea fi evacuat din locuință pe cale de mușchi și șmecherie, ar păți-o și proprietari de drept (care apoi ar trebui să lupte în instanță împotriva celor care i-au deposedat). Ar fi mană cerească pentru clanuri dacă legea le-ar permite să facă evacuări de capul lor.
Apoi, nu cred că ați înțeles foarte bine ceea ce am spus în comentariul anterior. O evacuare făcută de proprietar pe calea mușchilor nu înseamnă că vine proprietarul, îi spune respectivului să plece, iar ăla cuminte își adună toate lucrurile și pleacă. Este foarte posibil ca respectivul să riposteze și să se ajungă la violențe. Care pot face obiectul unor plângeri separate. Dacă provoci niște vânătăi unuia care stă fără drept pe proprietatea ta sau dacă îi arunci lucrurile afară și se strică/sparge ceva, acelea sunt infracțiuni distincte de loviri și alte violențe, distrugere etc. pentru existența cărora e irelevant că victima ocupa abuziv proprietatea agresorului. Chiar și o simplă atitudine amenințătoare a proprietarului poate fi întoarsă împotriva lui, mai ales dacă ocupantul proprietății are și copii. E și ăsta un motiv pentru care în caz de refuz al părăsirii imobilului, legea prevede o procedură rapidă pentru obținerea unui titlu executoriu, cu ajutorul căruia evacuarea să se efectueze cu executor judecătoresc, care poate cere legal asistența poliției.
Da, are ce să spună poliției. Că a fost amenințat, șantajat, agresat, că i-ați distrus lucrurile, că i-ați traumatizat copiii etc. Toate acuzații cu implicații penale. Faptul că aceste lucruri s-au întâmplat când proprietarul l-a evacuat prin violență din casa pe care i ocupa abuziv nu legitimează aceste fapte. Așa că a face apel la "tupeu" e o strategie riscantă.
Buna ziua!
Am achizitionat un apartament in care locuia deja o batrana fara forme legale, fara sa aiba vreo legatura cu proprietarul, fiind adusa sa locuiasca de catre agentul imobiliar. Am fost de acord ca la cumpararea apartamentului sa ii dam termen 3 luni agentului imobiliar sa ii gaseasca batranei un alt loc unde sa locuiasca.
Acum dupa cele 3 luni descopar ca batrana este inca in apartament si nu doreste sa plece, intretinerea nu este platita, agentul imobiliar imi spune ca la vara o scoate din apartament prin executare silita.
Exista vreo varianta mai rapida, cumva sa o constrang pe batrana sau pe agentul imobiliar sa ma lasa sa intru in drepturi?
va multumesc!
verbal? nici vorba. la solicitarea de a va legitima trebuie sa prezentați actul de identitate, original. nici o poza de pe telefon nu e valabila
la solicitarea unui Agent al poliției locale, de a mă legitima, este suficient să dau verbal datele, CNP-ul, numele ..?Dar este normal ca C.I. Să mi-o fotografieze, pentru așa zisa legitimare? Vă mulțumesc.
Prin Decizia nr. 28/2024, ÎCCJ a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile a decis că:
În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Din 12 iulie 2024 Decizia ICCJ a inceput sa-si produca efectele.
In speta, puteti depune cerere la Casa de Pensii pentru a pune in aplicare decizia respectiva.
Parcurgerea procedurii prealabile nu opreste termenul de prescriptie.