Detin un apartament luat prin credit ipotecar la care fostul sot este titular si eu sunt codebitor. In urma partajului apartamentul a ramas in proprietatea mea urmand ca eu sa incerc sa preiau creditul. Din cauza noilor norme BNR nu am putut ajunge la un acord cu banca pentru a putea prelua creditul, iar acum fostul sot ma ameninta ca denunta unilateral contractul cu banca.
Mentionez ca eu platesc creditul la apartament inca de dinainte de partaj, si am chitantele care dovedesc acest lucru.
Va rog sa imi spuneti daca este posibila aceasta denuntare unilaterala la contractul de credit si ce as putea face eu in aceste conditii.
In urma divortului am stabilit prin partaj la notar ca sotul meu preia o proprietate (aflata sub credit ipotecar; creditul ipotecar a fost luat de catre mine) iar eu preiau o alta proprietate (aflata tot sub credit ipotecar; titularul creditului este fostul sot iar eu si unul din parintii mei codebitori). Fostul sot plateste in acest moment creditul pe care l-am luat eu, iar eu pleatesc creditul luat de dansul. Am incercat sa demarez preluarea proprietatii mele de la fostul sot dar din cauza noilor norme BNR nu ma incadrez pentru preluarea creditului.
Acum fostul sot spune ca el va merge la banca si va declara ca nu mai plateste si daca nu preiau creditul acum o sa vina cu un executor judecatoresc.
Mentionez ca eu am platit toate ratele la creditul la care sunt codebitor pana acum si nu am nici o restanta.
Am rugamintea sa imi spuneti daca fostul sot poate veni in aceste conditii cu un executor judecatoresc si sa ma execute. Va multumesc!
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat la notar si in hotararea de divort de la notar am stabilit ca eu sa port numele fostului sot. Acum fostul sot ma ameninta ca imi retrage numele lui in asa fel incat eu sa revin la numele purtat inainte de casatorie. Este posibil sa poata face asa ceva? Pot eu sa fac ceva sa il impiedic sa faca acest lucru?
Va supun atentiei un act aditional pe care banca la care am credit imi solicita sa il semnez in urma efectuarii partajului.
Ceea ce ma ingrijoreaza este tot capitolul V. comisioanele si costurile creditului (exceptie facand litera c) si capitolul VIII Alte Clauze unde apar mentiunile legate de publicitate.
Ma poate ajuta cineva cu clauzele descrise mai jos in asa fel incat sa nu fac o greseala la semnarea actului aditional?
Va multumesc din suflet!
Art. II. In cuprinsul Contractului – Articolul V. „COMISIOANELE SI COSTURILE CREDITULUI” Art. 5.1 se modifica litera c), se adauga litera e) si se modifica Art. 5.2, astfel:
V. COMISIOANELE SI COSTURILE CREDITULUI
5.1 Comisioanele si Costurile aferente Creditului sunt urmatoarele:
(...)
c) Comision de rambursare anticipata de 0% aplicat la suma rambursata in avans;
e) Comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului:
Pentru serviciile suplimentare enumerate mai jos, pe care Creditorul le va presta ulterior acordarii creditului, la cererea scrisa, expresa a clientului, Creditorul va percepe un comision in cuantum de 0,1% aplicabil la soldul creditului de la data cererii clientului, minimum 50 EUR - maxim 1.000 EUR / echivalent in valuta creditului pentru creditele acordate in alta valuta decat EUR. Comisionul se plateste in valuta creditului, la cursul de schimb BNR valabil in ziua perceperii comisionului din contul clientului,
Servicii suplimentare prestate la solicitarea Imprumutatului si care vor fi comisionate:
a) Modificarea structurii de garantare. Comisionul nu se va aplica in cazul in care Creditorul renunta la o garantie fara ca aceasta sa se inlocuiasca. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul incheierii actului aditional cu privire la modificarea garantiilor.
b) Emiterea unei adrese cuprinzand detaliile la zi ale creditului sau/si costurile necesare rambursarii totale/partiale anticípate. Comisionul se aplica pentru fiecare adresa solicitata si eliberata. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul eliberarii adresei.
c) Emiterea acordului de construire/demolare sau pentru alte modificari ale garantiei imobiliare (dezmembrare, alipire). Comisionul se aplica pentru fiecare acord solicitat si eliberat. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul emiterii acordului.
d) Emiterea acordului de inscriere a unei ipoteci de rang subsecvent pentru un imobil ce constituie garantie. Comisionul se aplica pentru fiecare acord solicitat si eliberat. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul emiterii acordului.
e) Emiterea acordului de instrainare a unui imobil adus in garantie. Comisionul se aplica pentru fiecare acord solicitat si eliberat. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul emiterii acordului.
f) Emiterea acordului de inchiriere/comodat pentru un imobil adus in garantie. Comisionul se aplica pentru fiecare acord solicitat si eliberat. Comisionul se incaseaza cel tarziu la momentul emiterii acordului.
5.2. Alte costuri:
5.2.1. Taxe pentru publicitatea garantiilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM), valabile la data semnarii prezentului contract*:
a) Taxa aviz pentru inscrierea initiala a avizului de garantie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare – 50,73 RON;
3
b) Taxa pentru reinscrierea avizului de garantie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare - 31,46 RON;
c) Taxa de stingere din Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a avizului de garantie initial – 20,42 RON;
d) Taxa aviz de garantie modificator in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare – 35,62 RON;
e) Taxa aviz de garantie extindere in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare – 31,46 RON.
*Aceste costuri nu sunt stabilite de Creditor, nu sunt incasate de Creditor si pot suporta modificari oricand pe durata Creditului, fara ca Creditorul sa aiba obligatia de a informa in prealabil Imprumutatul si/sau Codebitorul. Aceste taxe se incaseaza din orice surse existente in contul curent al Imprumutatului/Codebitorului (daca este cazul), in orice moneda si cu prioritate fata de orice debit mentionat in Contractul de Credit.
5.2.2. Emiterea unei declaratii scrise de catre Creditor, in favoarea Garantului, in conformitate cu dispozitiile art. 2397 Cod civil cu o frecventa mai mica de 6 luni de la data acordarii creditului/de la ultima declaratie emisa de Creditor in acest sens, conform articolului de lege mentionat mai sus
Art. IV. In cuprinsul Contractului de credit – Articolul VIII. „ALTE CLAUZE”, se adauga Art. 8.18, astfel:
„(...)
8.18. La prima cerere a Creditorului, Imprumutatul si/sau Codebitorul (daca e cazul) vor efectua pe cheltuiala lor toate formalitatile in legatura cu asigurarea publicitatii contractelor accesorii (inscrierea sau reinnoirea inscrierii in termenul legal, daca este cazul). In situatia in care nu respecta aceasta obligatie, Creditorul va putea efectua aceste formalitati, pe cheltuiala sa. Orice cheltuieli efectuate de Creditor in legatura cu aceste formalitati vor fi recuperate cu prioritate, din orice suma disponibila in conturile Imprumutalui si/sau Codebitorului (daca e cazul), inaintea altor debite datorate si scadente, in conformitate cu prevederile Contractului de Credit.”
Actualmente sunt divortata (divort realizat la notar) de sotul meu si acum urmatorul pas este partajul. Avem in proprietate o garsoniera si un apartament cu 3 camere ambele ipotecate. Garsoniera este luata cu un credit al carui titular sunt doar eu, iar apartamentul este luat cu un credit al carui titular este fostul sot, iar codebitor sunt eu si mama. Acum eu doresc preluarea creditului de la apartament dar as dori ca in acelasi timp sotul sa preia creditul de la garsoniera, in asa fel incat eu sa fiu eligibila pentru preluarea creditului de la apartament. Ma poate ajuta cineva cu o idee cum as putea fi demarata aceasta actiune in paralel la banci avand in vedere ca in baza de date eu apar cu credit la o banca si codebitor la alta banca?
Suntem in divort si avem 1 apartament si o garsoniera ambele ipotecate: intrebarea este daca se poate face partajul doar prin mediere fara a se merge apoi si in instanta, avand in vedere ca fiecare trebuie sa preia creditul celuilalt?
Este necesar acordul bancilor in privinta partajului la mediator?
Am inteles ca in conformitate cu noul cod civil divortul cu minor se pote face si la notar. Imi poate explica cineva care este procedura (minorul are sub 10 ani)?
De asemenea as dori sa fac si partajul tot la notar: este vorba de doua apartamente care sunt ipotecate la banci. Imi poate spune cineva la cat s-ar ridica cuantumul platii pentru ele la notar avand in vedere ca sunt cam stramtorata cu banii din cauza creditelor?