avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Activitate infoleg

Activitate infoleg

Raspunsul casei de pensii e clar: iti faci dosar la mai mullt de 2 ani inaintea varstei de pensionare si nu mai beneficiezi de nici o reducere.
Nu e discriminare in normele de aplicare? S-ar mai putea face ceva?
Cei de la casa de pensii sustin si interpreteaza in felul urmator:
- daca o persoana solicita pensionare anticipata in intervalul 0...24 luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare, atunci nu vor fi penalizati;
- daca o persoana solicita pensionare anticipata in intervalul 24...60 luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare, atunci vor fi penalizati pe intreaga durata pana la implinirea varstei standard de pensionare.
E corecta interpretarea lor?
Buna,
Doresc sa lamuresc cele de mai sus. Cum se va calcula in cazul oraselor gen Baia Mare procentul de diminuare a pensiei:
- din cele 60 de luni (5 ani) se vor scadea 24 de luni (2ani) si deci procentul de penalizare se face cu un calcul pt 36 de luni;
- sau, se penalizeaza perioada de pensionare anticipata partial cu un procent calculat pt 60 de luni dar, in ultimile 24 de luni pensia va fi nepenalizata?
Multumesc.
Consultul ORL e obligatoriu pt Grupa 1 (fosti amatori) de conducatori auto?

Ordin nr. 1162 din 31/08/2010 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul mentioneaza:
- la art. 2 se definesc grupele de conducatori, grupa 1 fosta amatori, grupa 2 fosta profesionisti:
"Art. 2. - În sensul prezentului ordin, conducătorii auto se clasifică în două grupe:
a) grupa 1: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE;
b) grupa 2: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E."

- in Anexa la punctul 2 se mentioneaza:
"2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare."


Doresc interpretarea celor de mai sus:
1. in punctul 2 al anexei se mentioneaza ca doar cei din grupa 2 (profesionistii) sunt obligati sa obtina avizul ORL de APT al unei unitati de asistenta medicala;
2. cei din grupa 1 (amatorii) sunt obligati sa obtina avizul ORL de APT in fisa de consultatii medicale de tip A (B) pt conducatorii de autovehicole ce se face la obtinere/preschimbare carnet de conducere?

Pentru a sustine faptul ca actualul ordin consider ca nu obliga la control pe cei din grupa 1 (amatori), va aduc aminte formularile din ordinele ce nu mai sunt valabile (inlocuite de actualul Ordin nr. 1162 din 31/08/2010):
- in ORDINUL nr. 350 / 12.04.2003 se definesc grupele:
"1.1. În accepţiunea prezentei anexe, conducătorii de autovehicule şi tramvaie se clasifică în două grupe:
-grupa A (conducători amatori);
-grupa B (conducători cu atestat profesional)."
- in acelasi ordin se mentioneaza:
"6. Standarde minime de sănătate şi incompatibilităţi legate de afectarea auzului
Grupele A şi B:
6.1. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitanţilor ori şoferilor din grupele A sau B conform opiniei unei autorităţi medicale competente. Examinarea va lua în considerare posibilităţile de echipare specială a vehiculelor."


Asa cum se observa in ordinele vechi se mentiona obligativitatea ambelor grupe de a efectua consultul ORL de specialitate, insa in ordinul nou se mentioneaza doar Grupa 2.

Cum interpretati cele de mai sus? V-ati intalnit din 2010 cu astfel de cazuri?
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

1. Interpretatea consultantului "bionpi" este foarte interesanta: designer-ul fiind salariat, "in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la aceste creatii apartine unitatii angajatoare". Cum ramane cu "Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor." In situatia noastra autorul este somer, fost angajat. Oare dreptul angajatorului de utilizare a drepturilor patrimoniale se exercita pe o durata nelimitata? Aceasta varianta inseamna ca angajaorul devine din punct de vedere legal un titular de drepturi patrimoniale, iar autorul angajat este deposedat de dreptul lui, el avand statutul de salariat. Repet, autorul este deposedat de acest drept patrimonial cat e angajat, sau pentru totdeauna?

2. D-na avocat Florentina Albu, a remarcat faptul ca art. 44 cere ca "pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca". In cazul nostru, functia specificata este de "designer". Conform nomenclatorului meseriilor, acesta "creeaza modele vestimentare si accesorii pentru acestea". Modelele care s-au creat nu au fost indeplinite in urma atributiilor de serviciu? Nu este suficienta definirea dupa nomenclator, trebuia sa fie mentionate atribuiile in contractul de munca sau in fisa postului?

3. Consider ca angajatorul avea obligatia sa respecte legea 8/96, care cere in art. 44 incheierea de contracte de munca cotinand clauze privind drepturile de autor. Pentru ca nu a introdus clauze, consider ca drepturile patrimoniale aparin autorului (astept si opiniile voastre).

In sustinerea acestui punct de vedere va redau cateva fragmente dintr-o comunicare a d-nei Rodica Parvu, director general al ORDA-oficiului roman pentru drepurile de autor (www.orda.ro -->Arhiva01-->Pdv. ORDA ref. Contracte dr):

Pentru evitarea evaziunii fiscale, corecta aplicare de către angajatori a legislaţiei din domeniul drepturilor de autor şi drepturilor conexe trebuie să se facă în concordanţă cu cadrul general al legislaţiei muncii, dar şi cu păstrarea protecţiei garantate de lege pentru titularii de drepturi, ţinând seama de următoarele:

* Încheierea de contracte de drept de autor sau de drepturi conexe se face, în condiţiile prevăzute de art. 39-43 din Legea 8/1996, pentru persoanele care au optat ca respectiva creaţie sau prestaţie să se desfăşoare în regim de colaborare şi deci nu este prevăzută în contractul său de muncă drept atribuţie de serviciu pentru care primeşte un salariu. De regulă, este cazul scriitorilor, ziariştilor, compozitorilor, artiştilor interpreţi (actori, cântăreţi, instrumentişti, dansatori etc.)
* Încheierea de contracte de muncă conţinând clauze privind drepturile de autor sau drepturile conexe se face, în condiţiile art. 44 din Legea 8/1996, pentru persoanele care au optat ca respectiva creaţie sau prestaţie să se desfăşoare în regim de muncă salariată, deci ca atribuţie de serviciu pentru care primeşte un salariu de la angajator, permanent sau temporar. De regulă, este cazul cercetătorilor, profesorilor, arhitecţilor, proiectanţilor etc.

Intr-un stat de drept, ar trebui luate masurile legale de sanctionare a angajatorilor care au incheiat contracte abuzive de remnerare a unor angajati care au creat opere si nu au cesionat drepturile specifice pentru utilizarea de catre angajator a acelei opere specificate in contractul respectiv de munca.
Buna,

Data demisiei: mijlocul lui februarie 2006, in cartea de munca fiind figurat ca incetare a raporului de munca conform art. 65, 1) din CM.

Prevederi din contractul de munca:
- contractul de munca e unul standard (probabil unul de la ITM);
- inceputul actvitatii: februarie 2004;
- durata cotractului: nedeterminata;
- functia: designer;
- atributiile postului: prevzute in fisa postului (nu a fost anexata la ITM sau la contract nici o fisa a postului);
- durata muncii: norma intreaga, 8ore/zi, 40/sapamana;
- drepturile salariatului: la salarizare, repaus zilnic si saptamanal, concediu de odihna, egalitate de sanse, securitate si sanatate in munca, formare profesionala (nu am beneficiat de nici o formare profesionala);
- atributii: de a realiza norma de munca si atributiile din fisa posului, fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor, de a respecta secretul de serviciu;
- angajatorului ii revin urmatoarele: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege; sa asigre confidentialitatea datelor cu caracter personal al salariatului; sa asigure conditiile tehnice si organizatorice;
- dispozitii finale: prevederile contractului se completeaza cu dispozitiile legii 53/2003.

Acestea ar fi cele mai semifictive date din contracul de munca.

Va multumesc pentru interes.
Ma aflu nevoit sa cer parerea voasta in legatura cu interpretarea unui articol de lege si a unei situatii.

Am creat pentru firma la care am fost angajat vestimentatie (design vestimentar). Am fost fortat sa-mi dau demisia si sa plec. Pe parcursul celor cativa ani in care am produs cateva zeci de modele ce au fost puse in productie si au fost scoase in vanzare, nu am fost remunerat decat cu salariul minim pe economie si am fost amagit an de an cu tot felul de promisiuni de plata a creatiilor prin diferite formule de calcul din veniturile realizate. In afara de contractul de munca standard cu functia de "designer" (sunt absolvent al Facultatii de Arte, sectia Arte decorative), nu am avut nici un fel de contract de cesiune a drepturilor patrimoniale. N-am trezit dat afara si fortat sa-mi scriu demisia si in toti acesti ani, din creatiile mele nu am primit nici o recompensa conform drepturilor patrimoniale de autor.

Legea dreptului de autor 8/96 actualizata in 9 august 2006 (cea care se aplica situatiei mele), la Art. 44 (1) "In lipsa unei clauze cotractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca, drepturile parimoniale apartin autorului operei create. .... Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor."

Intrebare: din momentul in care autorul nu mai este angajat, angajatorul poate sa utilizeze opera in cotinuare fara autorizarea autorului? Drepturile patrimoniale ale cui sunt in aceasta situatie?

P.S. Legea 8/96 care se aplica este cea din momentul in care am plecat de la firma (ianuarie 2006)? Daca da, atunci sub incidenta carei versiuni a legii 8/96 ma incadrez si aceiasi intrebare: cui apartin drepturile patrimoniale daca autorul nu mai e angajat?
S-a dat solutia in cazul unui proces bazat pe cele de mai sus. Autorul si-a inregistrat modelele si desenele industriale dupa ce a fost dat afar de la firma (fortat sa-si dea demisia). Firma nu si-a aratat intentia de a le inregistra nici in perioada cat autorul era angajat nici in perioada unui numar de luni dupa ce autorul a fost dat afara.
Autorul a decis sa-si inregistreze la OSIM desenele si modelele. Dupa ce le-a inregistrat, hop si firma angajatoare cu proces prin care cereau instantei preschimbarea titularului certificatului de inregistrare.
Dupa audierea partilor, instanta a decis, ca dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare este al celui care le-a comandat, precum mentiona si d-na avocat Florentina.
Aceasta e justitia si legea 129. Lege ce ar trebui sa protejeze in primul rand autorii. Creezi desene si modele industriale cu care firma iese pe piata ani de zile si-si maresc profiturile, esti fortat sa-ti dai demisia, jignit, umilit, dupa ce ti se peromis plata creatiilor tale, iar cand incerci sa te aperi inregistrandu-ti creatiile tale, instanta intepreteaza legea 129 ca dreptul e tot al "celui care a comandat". Legea 129 nu spune nicaieri ca dreptul de inregistrae este al celui care a comandat pentru totdeauna. La cum este formulata, Art. 3 (3) eu interpretez ca se aplica in cazul in care autorul este salariat. Cand autorul e deja somer de ce sa se aplice? Care e motivarea? In comunicarea instantei, aceasta se referea la continutul Art. 3 (3) care da dreptul "celui care a comandat" dar nu a motivat in nici un fel de ce somerul care era autorul creatiilor nu avea dreptul la inregistrare. Mi se pare comoda motivarea instantei si nedreapta fata de autorul somer.

Raspunsul am tinut sa-l dau acelora care sunt sau vor fi in situatii similare pt a sti cat de interpretabila e legea 129/1992 si "cat ii poate ajuta". Raman la parerea ca nu e deloc moral si nici just ca autorul sa nu aiba dreptul sa-si inregistreze creatiile atat timp cat nu mai este angajat, iar angajatorul nu-si arata intentia de a inregistra creatiile (care in cazul acesta nu au fost onrate conform promisiunilor).
sunt "bucurosul" posesor al unei firme cu datorii la stat. impozitul forfetar mi-a bagat fortat pe gat o suma de achitat.
de suparare nu mi-am edpus nici declaratiile 100 si 300 si nici bilantul nu as vrea sa-l duc.

pot solicita insolventa datorita faptului ca firma nu are venituri si risc doar sa cumulez datorii si penalitati la acest impozit? ce e de facut? cat m-ar costa?

daca nu-mi depun declaratiile si bilantul la ANAF pot ei solicita automat insolventa? ce mi-ar putea face ca administrator ala acestei firme neprofitabile si datoare la stat?
Răspuns la discuția banca isi mareste marja cu 50%
Ok, multumesc de lamurire :"> .

Am pornit la drum 30 de ani cu o marja si cu un indice variabil. Azi banca nu se mai multumeste cu marja (creditul a devenit "neprofitabil" pt ea). Eu vreau sa continui dar la marja contractata si daca instanta decide ca modificarea e abuziva, atunci banca sa revina la cea contractata si eu sa-mi continui plata ratelor. Marja a fost riscul bancii deci sa-si asume marja. Eu mi-am asumat un risc cu variatia cursului CHF (brutala, leul depreciinduse cu 38% fata de CHF) si un risc cu variatia indicelui LIBOR (care imediat dupa semnarea contactului a urcat si el de la 2.3 la 2.7% abia din februarie scazand la 0.5%).
Daca banca nu mai vrea sa-si asume riscul, sa plateasca in vre-un fel, iar eu ma gandeam ca plata ar putea fi dobanda+principal. Astfel banca ar fi "descurajata" sa ceara rezilierea si "fortata" sa-si asume riscul, iar eu mi-as contiuna plata ratelor conform contract (cu aceleasi riscuri de curs valutar si indice LIBOR).

Sunt de acord ca dobanda e a bancii, dar cu conditia respectarii contractului. Nu am dreptate? Juridic as avea vre-o sustinere?

Si atunci art. 11 (2) din 289/2004 republicata "In cazul achitarii anticipate a obligatiilor sale contractuale, consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilita proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv." la ce se refera? "Costul creditului" nu comporta si aceasta dobanda?