avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina Vannier - Cabinet de Avocat

Activitate Cristina Vannier - Cabinet de Avocat

Buna ziua,

Cred ca ar trebui sa ne precizati mai bine contextul : este vorba de angajarea unui strain de catre o societate romana sau este vorba de detasarea unui strain pe teritoriul Romaniei?
In primul caz, eu nu stiu sa existe o reglementara aplicabila cetatenilor straini alta decat salariul minim pe economie aplicabil romanilor. Daca cineva stie ceva, sa ne informeze.
In schimb, in cazul in care este vorba de detasarea pe teritoriul Romaniei al unui cetatean european pe Directiva 96/71, lucrurile sunt diferite. Aceasta directiva prevede ca regula aplicarea unui lucrator salariat a salariului minim din tara in care este detasat. Este una din dificultatile pe care societatile romanesti le intalnesc cand detaseaza personal pe teritoriul Europei Occidentale, intrucat trebuie respectat salariul minim din aceste tari. Am putea fi tentati s acredem ca atunci cand un Occidental este detasat pe teritoriul Romaniei trebuie respectat salariul minim romanesc. Or, articolul 7 al directivei indicate stipuleaza ca se aplica salariatului detasat legislatia cea mai favorabila. Deci in Romania va trebui respectat salariul minim din tara lui, daca acesta este superior celui romanesc.
Nu in acest caz sunteti oare?
Buna ziua,
Spitalul din Franta emite intotdeauna factura pe numele persoanei careia i-a acordat ingrijirile medicale. Este firesc. Pe el nu-l intereseaza raporturile existente intre diferite persoane. Indiferent ca a fost vorba de boala sau de accident, atata vreme cat soferul avea un contract de munca si avea calitatea de asigurat social in Romania, nu poate fi obligat la plata. Ori exista in societate un contract de asigurare facultativa privata care il acopera, ori este de resortul Casei Nationale de Asigurari. Trebuie insa intr-adevar actionat repede, intrucat Trezoreria franceza poate pune in aplicare titlul executoriu. Postati documentele pe care le aveti in posesie sa va sfatuiesc ce e de facut. Precizez ca exersez in Franta si am foarte dese proceduri de despagubiri ca urmare a accidentelor de circulatie (cauza fiind diferita, dar procedura aceeasi).
Răspuns la discuția aport capital social
Buna seara, in mod evident se aplica legea societatii catre care se face aportul, deci legea acelei tari din UE. Acea lege stabileste in ce mod se determina valoarea aportului, obligatia sau nu a evaluarii lui de catre un expert etc.
Răspuns la discuția titlu de sejur in franta
Buna seara,

Gasiti o buna parte din informatii in acces liber pe site-ul cabinetului nostru : www.avocats-roumanie.eu. Pt alteinformatii ne puteti contacta.
Răspuns la discuția cum pot detasa
Buna seara,

Exista intr-adevar o legislatie europeana privind detasarea de personal in spatiul intracomunitar pentru prestari de servcii. Organismul cheie este CNPAS, gasiti la ei toate informatiile privind procedura de urmat, sau va angajati un avocat pentru a se ocupa de aceasta detasare. Elementele esentiale : societatea nu poate sa fie noua (o creez azi si detasez maine), nu se poate detasa mai mult de jumatate din personal si societatea trebuie sa aiba in tara aceeasi activitate ca si cea pentru care se detaseaza. Trebuie sa aveti un contract cu societatea din Germania si trebuie sa respectati un anumit numar de dispozitii legale din tara unde detasati (precum salariul minim pe economie, programul de lucru, norma de lucru, zilele nelucratoare etc)

Gasiti cateva informatii suplimentare pe site-un cabinetului meu, www.avocats-roumanie.eu, la rubrica "Documente / Societati comerciale / Personal detasat)
Repet, este greu sa pronosticheze cineva pedeapda. Depinde de multe. In Franta, in principiu, ar lua intre 18 luni si 3 ani pt asa ceva. E chiar o estimare.
Daca restul de bani vi-l solicita doar la eliberarea fratelui dvs, este foarte corect.
Buna ziua,
Sunt avocat inscris intr-un barou din Romania si din Franta. Am avut deja asemenea cauze. Nimeni nu se poate hazarda sa va indice in prealabil pedeapsa, aceasta nu se poate. Ceea ce indicati mai sus este versiunea dvs, din care rezulta ca fratele dvs este un EXECUTANT. Acest lucru trebuie sa fie insa stabilit de instanta, si atunci poate scapa mai usor. Daca insa i se retine in sarcina si rolul de ORGANIZATOR, pedeapsa va fi mult mai grava.
In ce priveste incadrarea juridica, este clar ca e vorba de escrocherie si uz de fals. Nu stiu daca s-a retinut si falsul in sarcina fratelui dvs. In ce priveste escrocheria, insa, e evident ca e escrocherie in banda organizata, in codul penal francez de exemplu pedeapsa este dubla fata de escrocheria simpla.
Persoanele implicate intr-un dosar similar (escrocherie in banda organizata, fals si uz de fals) au avut, in Franta, pedepse intre 2 si 5 ani, in functie de rolul fiecaruia.
Onorariul indicat este cu certitudine unul din cele mai ridicate, dar competenta unui avocat nu se poate masura cu elemente atat de vagi.
Eu personal nu cred insa sa-l poata elibera pe fratele dvs. Nu stiu cum functioneaza justitia italiana, dar stiu ca nici in Romania nici in Franta nu se poate obtine usor eliberarea unui strain, intrucat instanta nu are nicio certitudine ca va putea fi prins pentru a executa pedeapsa. Cazurile de eliberare sunt chiar foarte rare.
Bafta !
Răspuns la discuția dubla cetatenie
Buletinul dvs vi se va retine in momentul cand depuneti pasaportul pentru schimbarea domiciliului, indiferent ca a juns la expirarea perioadei de valabilitate sau nu. In ce priveste pasaportul, aveti deci dreptul la doua pasapoarte. Nu sunteti obligata insa sa le solicitati pe amandoua, puteti in mod valabil circula in orice tara numai cu unul din ele. In schimb, desigur, vi se va aplica regimul vizelor rezervat cetatenilor statului al carui pasaport il detineti. De exemplu, daca aveti doar pasaport turcesc, veti circula in Europa conform regulilor rezervate turcilor, indiferent de faptul ca dvs aveti si cetatenia romana, atata vreme cat va identificati sub cetatenia turca.
Răspuns la discuția dubla cetatenie
aveti si cetatenie romana.
Răspuns la discuția dubla cetatenie
Romania permite cetatenilor sai dubla cetatenie. Nu se va intampla nimic cu pasaportul dvs. Veti continua sa aveti pasaport romanesc, intrucat veti continua sa aveti cetatenia romana. Problema se pune eventual la domiciliu, daca il stabiliti in Turcia veti fi CRDS (cetatean roman cu domiciliul in straintate), caz in caz nu veti mai avea carte de identitate.
Dupa obtinerea cetateniei turce veti putea solicita pasaport turc. Puteti intra in Romania fie cu acesta, fie cu cel romanesc.