Scuzati-ma,revin:se calculeaza 3% din valoarea bunurilor,chiar daca noi am incheiat o tranzactie (adica indiferent daca ne-am inteles sau nu ne-am inteles asupra a ce ne revine fiecaruia?)
Am divortat in urma cu citiva ani,dar nu am facut partajul.As dori sa stiu cum se calculeaza taxa de partaj in situatia in care eu si fostul sot ne-am inteles ce-i revine fiecaruia,cu alte cuvinte,am incheiat o CONVENTIE DE PARTAJARE A BUNURILOR INTRE SOTI.In aceasta situatie se calculeaza un procent din valoarea bunurilor partajate sau exista o taxa fixa ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.:)
Buna ziua,
Sint divortata de trei ani, fara sa fi facut partajul.Intrebarea mea este ,ce taxa se plateste pentru partaj, in situatia cind cei doi (fosti soti) incheie o tranzactie de partajare a bunurilor comune?
Multumesc anticipat ,
Mi_chelle
Buna ziua,
Doresc si eu o lamurire legata de partaj.
Eu si sotul meu am realizat impreuna, in timpul casniciei noastre ,toate bunurile de care dispunem momentan.Pe tot parcursul casniciei, sotul meu a avut venituri mai mari decit ale mele.Stiu ca potrivit legii, bunurile dobindite in timpul casniciei de catre cei doi soti sint bunuri comune si deci, ar trebui sa se imparta in mod egal .Eu sint corecta si recunosc ca sotul meu a contribuit cu mai mult si de aceea la partaj pretind MAI PUTIN decit 50%,dar sotului meu nu-i convine nici asa.Mai mult, el ia in calcul VALOAREA DE ACHIZITIE a bunurilor si nu cea actuala(la zi),ceea ce m-ardezavantaja si mai mult.Intrebarea mea este:la un partaj se ia in consideratie valoarea cu care au fost achizitionate bunurile(acum 10, 20 de ani) sau valoarea actuala,la zi?
Multumesc anticipat,
Mi-Chelle
Pt ceea ce urmeaza am incercat sa iau in calcul tot ceea ce ati mai scris pe aceasta tema...
De ce credeti ca sotul va fi de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna? Inseamna, altfel spus, ca e de acord cu divortul... Si ziceati ca nu vrea un divort "prin acord”...
In practica, este posibil ca desi nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru divortul prin acord, sotii sa fie de acord asupra tuturor capetelor de cerere: divort, numele dupa divort... In aceasta situatie, de cele mai multe ori, se cere desfacerea casatoriei prin divort din culpa comuna, si sotii vor solicita ca probe inscrisuri si un martor comun. Daca ambele parti cer, hotararea nu va mai fi motivata de instanta (adica, se va pronunta divortul fara a se mai mentiona cauzele).
In situatia in care partile nu se inteleg, dar din probele administrate rezulta culpa ambilor soti se poate dispune desfacerea casatoriei din culpa comuna a sotilor.
Puteti inainta cererea de divort numai dv, motivand (de exemplu): "Pentru ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, iar nepotrivirea de caracter a subsemnatei si a paratului a atins cote majore in ultimii ani de convietuire, am hotarat de comun acord in cursul anului... (scrieti anul in care a avut loc despartirea in fapt) sa ne despartim, paratul plecand sa locuiasca intr-o alta locuinta pe care o detinem in comun”.
"In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri si un martor comun, pe care il vom numi la primul termen de judecata” (sau il numiti chiar in cererea de divort). Acest martor va trebui sa vorbeasca despre faptul ca sunteti despartiti in fapt de 7 ani si nu va mai puteti impaca deoarece... v-ati instrainat mult si "juramintele” din momentul casatoriei au fost incalcate... Faptul ca ati petrecut impreuna cateva dintre marile sarbatori poate insemna ca ati dorit o impacare, dar s-a dovedit de nerealizat... Sau, mai avantajos, aceste intalniri aveau loc pt ca si copiii dv sa va intalneasca impreuna, sa nu fie nevoiti sa "se imparta”... In divort pot fi audiati in calitate de martori si rudele si afinii cu exceptia copiilor dv.
Dar, in cererea de divort, ar mai trebui sa scrieti si ceva de genul: "Intrucat am cazut de comun acord asupra tuturor problemelor, intelegem ca actiunea de divort sa se intemeieze pe acordul nostru, casatoria urmand a fi desfacuta din culpa comuna a sotilor”. Nu poate fi desfacuta casatoria din culpa comuna fara ca ambii soti sa isi asume culpa respectiva - dar vedeti ce am scris mai sus....
Pt a face si partajul (prin aceeasi actiune), daca, totusi, v-ati inteles in final: "Va rugam sa dispuneti impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei potrivit tranzactiei pe care o anexam”...
Oricum, in ceea ce priveste partajul, il puteti cere oricand, pt ca actiunea nu se prescrie...
Buna ziua,
Ma puteti lamuri si pe mine, va rog,in urmatoarea situatie?
Avem 34 ani de casnicie,copii majori, sotul nu doreste divort prin acord.
In cazul unui divort din vina ambelor parti, daca motivul divortului este ,,nepotrivire de caracter" :
1) partile implicate trebuie sa explice in instanta in ce consta aceasta nepotrivire?
2) este nevoie de (instanta cere) un martor care sa confirme,,nepotrivirea de caracter"?
Multumesc anticipat .
Buna ziua,
Ma puteti lamuri si pe mine, va rog,in urmatoarea situatie?
Avem 34 ani de casnicie,copii majori, sotul nu doreste divort prin acord.
In cazul unui divort din vina ambelor parti, daca motivul divortului este ,,nepotrivire de caracter" :
1) partile implicate trebuie sa explice in instanta in ce consta aceasta nepotrivire?
2) este nevoie de (instanta cere) un martor care sa confirme,,nepotrivirea de caracter"?
Multumesc anticipat .
Multumesc mult pentru lamurire.Va voi tine la curent cu mersul evenimentelor.
L-am invitat pe sotul meu la un dialog si i-am prezentat toate modalitatile legale de a divorta ,eu insistind asupra divortului prin acord. El doreste o ,,reimpacare "doar de dragul de a nu pierde jumatate din bunurile comune.De reimpacare nici nu poate fi vorba ,deoarece relatia noastra s-a deteriorat grav, aproape ca nici nu mai exista decit sub forma conflictelor interminabile.Eu i-am propus o varianta de partaj mult defavorabila mie(deci departe de a fi 50/50) ,dar nici asa nu este de acord cu partajul .Propunerea lui este de-a dreptul fantezista, in fond, eu raminind doar cu apartamentul in care locuiesc si ,,o pensie viagera " (spune el).Dar daca dupa proces se intimpla si il calca o masina(Doamne, fereste),s-a pierdut si pensia viagera banuiesc.
Mai nou ,imi spune ca este de acord cu divortul, dar cu partajul e de parere sa-l facem separat de divort, pentru ca incearca sa mai negocieze cu mine.Ce ma sfatuiti, sa accept partajul separat,dupa divort?
Multumesc anticipat,
Mi-chelle