Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarea problema:
o soc are 29 de angajati, 9 angajati in luna ianuarie. Trebuie sa faca alegerea reprezentantului salariatilor pentru ca apoi sa incepem negocierea contractului colectiv de munca. CE trebuie sa faca pentru a incepe alegerea reprezentului salariatilor? un proces-verbal ceva? Care ce trebuie sa cuprinda?
MUltumesc
buna ziua!
am si eu o nelamurire: am un contrat de munca, pt care angajatorul mi-a eliberat adeverinta pt calculul indemnizatiei. la o alt firma am un contract de prestari servicii, in care este stipulata o suma lunara si pt care s-a retinut si platit impozitul pe venit. acest contract se ia in calcul la indemnizatie?? iar daca da, ce documente justificative se vor depune la dosar?
Multumec mult!
Buna dimineata!
In primul rand, daca esti insarcinata, dai fuga la medicul ginecolog care iti va da o adeverinta in care va scrie ca esti insarcinata. Impreuna cu o adresa de inaintare, depui aceasta adeverinta, cu nr de inregistrare, la firma unde lucrezi.
eu zic sa faci acest lucru inainte de sedinta ce se anunta.
apoi, din mesajul tau nu rezulta f clar in ce stadiu e firma. daca incepe procedura de faliment e una (caz in care nu mai ai ce face), daca doar da ceva oameni afara, tu scapi prin faptul ca i-ai anuntat ca esti insarcinata. Ceea ce spui tu "si daca nu ma concediaza,si totusi firma se inchide" nu are sens. Concediu de risc se acorda doar de medicul ginecolog, dar are un nr de zile maxim de acordare, deci nu cred ca te poti incadra pana cand vei intra in prenatal.
pt orice nelamurire, scrie :)
chiar daca pe parcursul procesului angajatorul a pus la dosar o decizie care sa anuleze decizia de concediere? dar instanta inca nu s-a pronuntat, la sf lunii august e un nou termen
multumesc
Buna ziua!
imi puteti spune, va rog, daca este prevazut undeva ce statut are un agajat concediat in perioada in care este in curs un proces la tribunal prin care se solicita anularea decizei de concediere?
Multumesc
buna ziua
am si eu un astfel de contract ... inafara unui contract de munca. se plateste doar 16%. Nu este mentionat cate ore/zi sunt obligata sa prestez activitatea. dar suma este trecuta f clar.
stiti cumva daca acest contract intra in calcul la calcularea indemnizatiei de crestere copil?
buna ziua!
chiar daca nu sunt de specialitate (jurist, avocat) m-am confruntat cu exact aceeasi problema: deci, eu in decembrie 2008 am trimis la firma la care lucram o scrisoare (cu confirmare de primire) prin care anuntam ca sunt insarcinata. bine-inteles si cu adeverinta de la medic. dupa care, datorita problemelor cu sarcina, am tot stat acasa in conceidu medical. totul a fost ok, pana in martie, cand am trimis concediul medical pentru luna februarie (pana la data de 5 martie, cf legii). uitasem sa spun ca intre timp firma a facut concediere colectiva. in martie, cand am trimis concediul medical pentru luna februarie, ei au refuzat sa-l primeasca de la posta. Plicul mi s-a intors cu precizarea "destinatarul refuza primirea". dupa ce au refuza plicul, la cateva zile am primit acasa decizia de concediere. la faza asta, am facut in primul rand sesizare la ITM si am anexat toate documentele, inclusiv confirmarea de primire prin care anuntam ca sunt insarcinata. dupa ce am anuntat ITM, am si inceput procesul la tribunal. bine-inteles ca ITM-ul mi-a trimis raspuns f frumos, in care imi spuneau ca au fost in control, ca ei nu fusesera anuntati de graviditatea mea (cu toate ca firma era obligata prin lege sa-i anunte), si normal ca s-a lasat cu proces verbal cu amenda. intre timp eu acest raspuns de la ITM l-am pus si la dosarul de la tribunal, sa fie totul f clar. imediat dupa controlul de la ITM firma mi-a trimis adresa acasa prin care spun ca IMI ANULEAZA DECIZIA DE CONCEDIERE. bine, si de acum urmeaza niste procesul de la tribunal, pentru ca eu am cerut mai multe chestii... pe care le-am si obtinut in instanta...
asa ca multa bafta. si aveti incredere ca nici nu se prea joaca cu concedierea femeilor insarcinate
este vorba de un proces deschis de mine (dar cred ca am gresit avocatul) pentru ca firma la care am fost angajata m-a concediat, cu toate ca aveau instiintare de faptul ca sunt insarcinata. si eu trebuie sa nasc in august. mi-e frica de perioada asta de vacanta pt ca s-ar putea sa refuze sa-mi elibereze adeverinta pt calcul indemnizatiei..
Buna ziua!
Ma alfu intr-un conflict de munca cu agajatorul, procesul e la tribunalul de la sediul angajatorului. Acum s-a declinat competenta de solutionare tribunalului de la sediul angajatului. mi-e frica doar de vacanta judecatoreasca. Sunt destul de presata de timp... nu as vrea ca termenele sa fie amanate dupa vacanta. Auzisem ca in aceasta perioada de vacanta se judeca totusi procesele de munca. e adevarat?
multumesc