avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Activitate holiday

Activitate holiday

Răspuns la discuția cheltuieli executare
Multumesc pt raspuns.
Cf. OUG 42/2009, punerea in executare a oricarui titlu executoriu (inclusiv procesul verbal de cheltuieli!!) necesita incuviintarea prealabila a instantei (lg nu distinge intre diferite titluri executorii !).Este adevarat ca, c.pr.civ. prevede ca debitorul va fi tinut sa plateasca si cheltuielile de executare, dar nu in orice conditii!!
Ca in cazul oricarui titlu executoriu, si punerea in executare a procesului vb de chelt este supusa incuviintarii prealabile date de instanta de executare.
Cheltuielile de executare sunt avansate de creditor, iar sumele din pr vb tb justificate cu docum prezentate de partea care le solicita.
Altfel, executorul emite cate pr vb vrea si le executa pe toate! - caz concret!!! Si asta dupa ce a fost recuzat!X-(
Probabil ca in formularea actuala, lg nemultumeste pe multi, dar nu putem ignora o lege in vigoare doar pt ca procedura instituita este prea "complicata"! , respectiv, e mai simplu sa pun in executare un titlu executoriu emis de executor fara incuviintarea executarii!! B-)
Poate fi pus in executare procesul verbal emis de executor cu privire la cheltuielile de executare in lipsa incuviintarii date de instanta de executare, cf OUG 42/2009?
Răspuns la discuția Titlu executoriu
Impotriva actelor de executare , in termen de 15 zile de la luarea la cunostiinta, inclusiv impotriva somatiei, se poate face contestatie la executare. In speta, avand in vedere ca titlul executoriu nu este o hotarare judecatoreasca, puteti ataca si titlul in cadrul contestatiei, formuland aparari pe fondul cauzei (art.399 al.3 C.pr.civ.). Cf. art.403 C.pr.civ., puteti solicita , in cadrul contestatiei, suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei, iar cf al.4, puteti cerere suspendarea provizorie pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in contestatie. Asupra cererii de suspendare provizorie a executarii, se pronunta prin incheiere presedintele instantei de executare, dupa achitarea cautiunii prevazute de lege.
Răspuns la discuția incuviintarea executarii silite
Teoretic, hotararile definitive sunt susceptibile de executare. Recursul nu suspenda de drept executarea. Prin urmare, daca nu se solicita suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea recursului, executarea se poate infaptui. Cererea de suspendare provizorie este admisibila numai in masura in care s-a pornit executarea silita in baza hot definitive. Prin urmare, termenul de prescriptie curge de la data ramanerii definitive a hot. jud. , respectiv dat de la care a devenit executoriei In situatia in care, prin admiterea recursului se desfiinteaza/modifica hotararea pusa in executare,
exista calea intoarcerii executarii silite.
Răspuns la discuția executare
Impotriva actelor de executare, precum si a titlului executoriu, se poate face contestatie la executare. Procesul verbal prin care executorul stabilieste cheltuielile de executare este titlu executoriu cf. legii. In lumina modificarilor aduse c.pr.civ. prin OUG 42/2009, pt punerea in executare a oricarui titlu executoriu este necesara incuviintarea prealabila a instantei de executare, cu privire la care presedintele instantei se pronunta prin incheiere in cam de consiliu fara citarea partilor. Dc prin incheierea de incuviintare nu s-a incuviintat si executarea silita cu privire la sumele (in concret) reprezentand chelt de executare, procesele verbale de cheltuieli nu pot fi puse in executare silita. In ceea ce priveste cuantumul cheltuielilor, acesta poate fi contestat pe calea contestatiei la executare. Executorul este obligat sa faca dovada cheltuielilor de executare efectuate in cauza, procesul verbal fiind intocmit "pe baza dovezilor prezentate de partea interesata". Nu pot fi puse in executare titluri care nu se refera la creante certe, lichide si exigibile. Cheltuielile de executare sunt acele sume avansate de creditor in vederea indeplinirii actelor de executare (onorariu executor, taxe judiciare, chelt transport, taxe postale transmitere adrese, etc.). Cf. dispozitiilor legale in vigoare, onorariul executorului trebuie stabilit in raport de complexitatea muncii depuse de acesta in cursul executarii, UNEJ stabilit limitele minime si maxime ale acestora. Ex. In cazul unei popriri, nu consider justificat un onorariu maxim raportat la valoarea creantei executate, implicarea executorului fiind minima, limitata la emiterea de adrese.) De asemenea, nu este justificata perceerea unor sume distincte de onorariu, pentru redactare de adrese, notificari, cereri, intocmire dosar executare, arhivare, etc.) activitati ce fac parte din atributiile executorului, reprezentand serviciile prestate pt care acesta percepe onorariu.
Răspuns la discuția recuzare
Ati formulat contestatie la executare in cele 3 luni?
Răspuns la discuția recuzare executor
:sorry::sorry:Multumesc pt raspuns. Asa am facut, dar nu s-a oprit. Dupa recuzare si inregistrarea comunicarii cererii de recuzare la BEJ a infiintat alte 2 popriri pe toate conturile pt chelt suplimentare, cicaB-)!!!
Am facut CE si am invocat faptul ca, dc am considera ca executarea poate continua dupa recuzare, practic dispoz art.10 din lg 188 nu produc niciun efect; ori cf pp de drept binecunoscut, lg tb interpretata in sensul in care produce efecte!!!
Dc nu exista preved speciale in materie, inseamna ca cererea de recuzare a executorilor se solution dupa aceeasi procedura ca si cea de recuz a judecat., etc. Mai mult, lg 188 prevede ca, se complet cu dispoz cpc. Ori, cf. cpc - art31, in cursul judecarii cererii de recuzare nu se face niciun act de procedura. Prin urmare, actele de executare ult recuzarii, pana la solution cererii de recuzare, sunt nule!!
In acest mom, insa, sumele sunt indisponibilizate, si se asteapta cele 15 zile, pt a fi virate catre executorul recuzat. Dc se implin termenul inainte de solution recuzarii, banii pleaca, executarea se incheie, iar cererea de recuzare urmeaza a fi respinsa ca ramasa fara obiect (recuzarea are sens pana la incheierea executarii!!#-o Asadar, in cazul executorilor incapatanati care desi recuzati, nu se opresc, recuzare nu produce efecte!!!X-( In cazul meu, creditoarea are sediul in strainatate, prin urmare procedura de citare pt CE / Ordon Pres. va dura ... O sa incerc sa obtin incuv de a cita prin DHL pe chelt mea (dureaza 48 ore)...
Un alt subiect interesant despre care as vrea sa stiu pararea dvs este referitor la chelt de executare care nu sunt determinate (ca si cuantum) prin incheierea de incuviintare!, avand in vedere dispoz art.373 ind 1 (4) si urm., precum si sit din 371 ind 7, precum si dispoz cf carora pot face ob execut numai creantele certe, lichide si exigibile. Prin urm, incheierea prin care se incuv generic "chelt de executare" tb anulata cu priv sume stabilite ulterior, prin proc vb ulterioare / sau care nu erau efectuate (nu exista dovezi) la mom incuviintarii executarii!!B-)
Astept opinii...
Dupa inregistrarea cererii de recuzare a executorului si instiintarea acestuia, mai poate face noi acte de executare, sau se amana executarea pana la solutionarea cererii de recuzare?
Daca executorul continua executarea ce pot face?
Multumesc!
Daca prin cererea introductiva de instanta si prin precizarea actiunii, reclam a solicitat constatarea nulitatii absolute a unui testam, invocandu-se lipsa discernamantului si cauza ilicita, instanta poate pronunta o hotarare prin care constata nulitatea relativa pt lipsa discernamantului (fara a pune in discutia partilor schimbarea obiectului cererii)?
Va multumesc.
Răspuns la discuția bun comun
Sau este relativa, avand in vedere ca se tinde la apararea unui interes personal? Am inteles ca exista o hotarare a Tribunalului Suprem, obligatorie pt instante!, (nr.18/73?, dar nu sunt sigura de nr.) care stabileste ca este vorba despre o nulitate relativa!! Dc aveti cunostinta despre aceasta hot, va rog sa-mi spuneti unde o pot gasi.
Multumesc!