avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate COCONCEA SIMONA BIROU EXPERT CONTABIL, PRACTICIAN IN INSOLVENTA, CONSULTANT FISCAL

Activitate COCONCEA SIMONA BIROU EXPERT CONTABIL, PRACTICIAN IN INSOLVENTA, CONSULTANT FISCAL

Răspuns la discuția adimnistrator judiciar
Nu este o rea vointa din partea administratorului judiciar. Dar de multe ori creditorii depun documentatia in ultima zi. Probabil ca la data la care l-ati intrebat administratorul judiciar nu studiase dosarul inca. Si SIGUR nu este un secret. Creditorii sunt aceiasi cu cei din contabilitatea dumneavoastra (cateodata chiar mai putini, multi nu stiu ca sunteti in reorganizare sau chiar daca au aflat nu stiu ce au de facut)
Intrebarea mea este cum va puteti "impaca" cu creditorii. Daca sunteti in reorganizare judiciara inseamna cu nu le-ati platit datoriile si ca sa va impacati acestia vor BANI! Pe care se pare ca nu-i aveti!
Răspuns la discuția Lichidare legea 359
In cadrul Legii 359/2004 este stipulat:
(3) In termen de 6 luni de la data pronuntarii incheierii de dizolvare, prevazuta de art. 30 alin. (2), sau, dupa caz, de la data respingerii recursului formulat impotriva acesteia, reprezentantul legal al persoanei juridice are obligatia numirii si inregistrarii in
registrul comertului a lichidatorului.
(4) Daca nu exista reprezentant legal ori acesta nu procedeaza la numirea lichidatorului in termenul prevazut la alin. (3), la cererea oricarei persoane interesate, formulata in termen de 6 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), judecatorul delegat numeste un lichidator de pe lista practicienilor in insolventa, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din patrimoniul persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acestuia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

Se pot lichida societati fara prezenta asociatilor. Problema este sa nu aiba datorii la stat.
Răspuns la discuția decizie asociat unic prin procura
Eu sunt in aceeasi situatie. Am avut nevoie de 2 procuri. Una penrtu infiintare si una pentru desfasurarea activitatii. Procurile pot fi facute in tara administratorului la notar (cu apostila) si apoi traduse autorizat in Romania. Sunt perfect valabile. Sau poate da deciziii scise in limba lui , problema este ca are costuri mai mari, avand in vedere ca toate urmeaza sa fie traduse autorizat.
Răspuns la discuția Evaluatori atestati
Sa asteptam sa apara hotararea in MO.
Legea insolventei 85/2006 "Art. 138. - (1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni."

Daca nu va incadrati in nici unul din punctele enumerate mai sus, stati linistit.
ATENTIE! DOAR IN CAZUL FALIMENTULUI!

In caz contrar, un executor nu poate sa vanda decat un bun al societatii daca nu are o hotarare judecatoreasca prin care administratorul sau asociatul raspunde cu bunurile proprii.
Răspuns la discuția demisie
Demisia este un act unilateral. Este un privilegiul al salariatului. In general atat angajatul cat si angajatorul sunt obligati sa respecte termenii contractuali, adica termenul de preaviz (nu cred ca v-ar conveni sa primiti un preaviz cu "0" zile). Incetarea contractului fara preaviz prin demisie este posibila fara daune cand angajatorul nu si-a respectat clauzele contractuale si puteti demonstra acest lucru. In caz contrar acesta are dreptul sa va dea in judecata si sa va ceara daune pentru perioada preavizului (atentie doar pentru perioada preavizului) dar la fel ca in cazul dumneavoastra sa poate demonstra daunele pricinuite.
Angajatorul este obligat sa intocmeasca pontaj zilnic, astfel ca dumneavoastra apareti absent nemotivat de la data demisiei pana la data la care vi se va inchide contractul de munca.
Chiar daca se inchide firma (prin orice modalitate) drepturile salariale vor fi achitate inclusiv pentru zilele de sarbatoare legala.
Normal ca aveti dreptul la suma cuvenita pentru concediul de odihna
Daca aveti indoieli de modul in care fostul angajator va va calcula si achita drepturile salariale, aveti posibilitatea sa faceti sesizare la ITM -ul unde isi are sediul angajatorul. In cazul in care considerati ca si dupa controlul ITM-ului sunteti nedreptatit, puteti actiona societatea in instanta, cu conditia sa puteti demonstra nemultumirea.