alina240 a scris:
andreeaw a scris:
1) obligatia de a emite bon fiscal este pentru persoane fizice. ceea ce inseamna automat ca la incasarea numerar de la persoane juridice emit chitanta.
2) daca chiar vreau sa fiu mai catolic decat papa, emit bon fiscal la data incasarii.
Se poate ca bonul fiscal sa aiba o data ulterioara emiterii facturii?
Da, se poate ca bonul fiscal sa aiba o data ulterioara emiterii facturii, dar nu va sfatuiesc.
Exemplu:
Emiteti in data de 01.09 o factura in valoare de 124 lei care urmeaza sa o incasati ulterior . Aceasta factura va fi inregistrata in contabilitate si va aparea ca si o creanta neincasata (sold debitor cont 4111 = 124 lei ).
In data de 07.09 se incaseaza factura de 124 lei prin emiterea de bon fiscal. La sfarsitul zilei vezi scoate Z (raportul zilnic) care va fi, sa presupunem in valoare de 832 lei (124 lei aferenti facturii neincasate plus 708 lei din incasarile de la persoanele fizice). Cand se va inregistra in contabilitate Z-ul v-a trebui sa se tina cont de creanta de 124 lei si sa se inchida, deci sa nu mai apara ca si o creanta in contabilitate lucru pe care contabila nu cred ca il va sti doar daca este si caserita societatii, dar si atunci pot aparea incurcaturi.
In concluzie trebuie o atentie crescuta in efectuarea inregistrarilor in contabilitate si dupa parerea mea care sigur va duce la incurcaturi, de aceea cel mai bine este emiterea de chitante sau incasarea prin banca pentru persoanele juridice.