Fiul meu lucreaza de 2 ani pe vas de croazie pe raurile din Europa. Aceste contracte se fac pe perioada determinata, se platesc asigurarile in Elvetia si sunt asigurati pe toata perioada contractului. In fiecare an exista cateva lui (2 sau 3) in care nu este asigurat, in acea perioada el venind in tara pana la urmatorul contract. As dori sa stiu cum figureaza aici in tara. Ca asigurat la sistemul nostru de sanatate? Poate beneficia pe cele 2-3 luni de medicul de familie si alte specialitati? Si daca da cum se proceaza, avand in vedere ca aici nu plateste niciun fel de asigurare. Am intrebat si la medicul meu de familie si nu stie sa-mi raspunda, iar la CASMB cu noua metoda prin telefon nu ma lamureste nicicum. Pana acum de cate ori am avut nevoie am apelat la servicii in reteaua particulara.
Pe scurt situatia mea. Parintii mei m-au dat afara din casa de cand m-am casatorit, aprox.25 ani. Acum am descoperit ca tatal meu a murit in 2008, dar ca inainte cu 5 luni de a muri, ambii parinti au vandut cu contract de v-c cu uzufruct viager catre unul din copii sorei mamei mele (adica varul meu). Eu as putea sa mai deschid succesiune dupa tatal meu?
am dat casa de pensii in judecata, am platit si expertiza, iar expertul mi/a spus ca ar trebui sa ma retrag si mi se inapoiaza banii pe expertiza. As vrea sa stiu daca este asa, si cum se procedeaza.
As dori va rog frumos un sfat. Am un bait elev la Lic.Viilor, lucreaza cu contract de colaborare la un hotel restaurant. De la aceasta unitate s-a transmis fisa fiscala pe anul 2008, dar de la administratia financiara am primit o instiintare din care rezulta ca trebuie sa completeze formularul 200. Am aflat ce trebuie inscris in acest formular, dar copilul meu nu se incadreaza in cele specificate acolo. De ce? Pentru ca el nu a mai lucrat si in alta parte. Dar, o profesora din cadrul liceului, si-a infiintat o firma si a pus ca angajati elevi, (mentionez ca elevi nu stiau nimic pentru ca aceasta profesoara le lua datele din catalog, adica adresa, CNP). Dupa multe eforturi , tot de la administratia financiara, am aflat la ce societate ar fi lucrat copilul. Am gasit pe internet la registrul comertului adresa acestei societati, ne-am dus acolo si am vorbit chiar cu sotul acestei profesoare, care ne-a îndrumat la scoala sa vorbim cu doamna profesoara. Am mers la directorul scolii, care a chemat imediat pe profesoara in cauza, care mi-a eliberat pe loc o negatie, cum ca ar fi o greseala a firmei sale, sa nu are nici un salariat cu acest nume, ştampilata cu parafa firmei şi mi-a spus ca pot merge la administratia financiara si se rezolva problema. Acolo, cum functionarii publici vorbesc "foarte frumos" cu contribuabili, mi-au ras in nas, mi-au spus sa completez formularul 200. Ce sa scriu in acel formular, ca am lucrat undeva unde de fapt nu am lucrat, cu ce salariu daca nu stiu si in ce functie? Am mai fost la un alt birou, acolo o doamna putin mai dragută, nu prea mult ca strică, mi-a indicat sa completez formularul cu cifra 0. Nici nu ştiu cum este bine.
Mentionez ca trebuie sa rezolv problema in 15 zile de cand am primit scrisoarea, adica pe 22 iunie, altfel ne dau amenda.
Va multumesc, daca este cineva sa-mi dea un sfat cum sa procedez.
Am un SRL care nu mai are are activitate din anul 2000. Din anul 2005 nu am mai depus bilanturile contabile anuale si la Registrul Comertului (doar la circa financiara), drept urmare am primit citatie sa ma prezint la tribunal pentru ca Registrul Comertului vrea sa dizolve firma. Eu doresc acest lucru si de aceea nu as vrea sa ma prezint la tribunal. As dori sa stiu ce chetlueili voi plati si ce in cuantum vor fi acestea, cu privire la dizolvare. Stiu ca aceasta procedura este scutita de taxa de timbru, deci la ce alte cheltuieli sau onorarii voi fi obligata la plata.
Dupa aceasta procedura de dizolvare, urmeaza si lichidarea presupun. Daca nu cer prea mult, as dori sa stiu si aceasta procedura in ce consta si cat ar costa toate acestea.
Va multumesc.
Are doar un contract de colaborare care a fost incheiat cand el avea 16 ani si putea sa munceasca doar cu acordul meu. De atunci nu s-a mai incheiat alt contract. Deci este unul de colaborare. Dar cei de la restaurant ii spun ca la alt loc de munca ii va trebui o caracterizare de la ei. Si eu stiu ca acest contract de colaborare nu echivaleaza cu un contract de munca cu carte de munca. Dar poate s-a mai schimbat ceva si eu nu stiu. Oricum dc se va angaja o poate face in continuare la fel, cu contract de colaborare atata timp cat este inca elev.
Va multumesc pentru informatii. Asa gandisem si eu, chiar l-am linistit , dar totusi am cerut aceste informatii, sa fiu mai sigura ca nu s-a schimbat nimic in acest sens.
Fiul meu este elev si lucreaza cu ctr.de colaborare la un retaurant, pentru ca nu are un program fix si se poate duce la sf.de saptamana sau cand este liber. In urma unui incident avut intr-o seara, cand seful de acolo era invitat la o petrecere (in timul lui liber) in acel restaurant, l-a chemat pe fiul meu intr-o aalta incapere sa-i spuna ca sa nu mai vina 2 saptamani la serviciu. Dupa cateva zile, fiul meu s-a dus la serviciu si i s-a spus ca i se desface contractul, dar l-a pus sa-si dea demisia. Nu mai inteleg nimic, ori demisiei, sau ce inseamna desfacere contract de colaborare. I s-a mai spus ca oriunde se va mai angaja nu mai poate pentru ca ei ii desfac contr,pentru indicsciplina. Mai precis, incindetul a constat ca baiul meu ar fi aprins lumina dimineata la o petrecere, ceea ce ar insemna ca ii grabeste pe clienti sa plece. Pa hartia pe care i-o dadea copilului sa o smenze, ceea ce nu a facut, scria ca ii desface contractul de munca ca a lipsit timp indelungat de la serviciu. Pana la urma cat il poate afecta un asemenea contract dc el nu are inca carte de munca. Sau il va afecta cand isi va lua alt servici? Va multumesc.