Precizez ca pe facturi nu apare nicio scadenta si nici nu s-a stabilit. Se tine cont de termenul de 30 de zile de scadenta daca nu e precizat nimic? Este indeplinit pragul suma este mult mai mare.
Buna ziua, am patru bilete la ordin, cu date scadente diferite, care s-au intors de la banca cu mentiunea "refuz total". Optiunea mea este de a face cerere pentru deschiderea procedurii falimentului insa nu stiu de la ce data. Facturile care stau la baza acestor bilete sunt din mai, insa scadenta primului bilet a fost pe data de 21 septembrie 2009. Calculez cele 30 de zile de la data scadentei BO sau de la data scadentei facturii? Intelegerea de plata a fost doar verbala, nu a existat contract intre parti. S-au dat aceste bilete la ordin in transe cu scadenta mai tarzie. Va multumesc.
In cazul in care va actioneaza in judecata pe cale somatiei de plata depinde de cat de bine isi construieste cazul. in general instantele nu dau castig de cauza creditorilor care nu au facturile semnate si stampilate, in aceasta procedaura, chiara daca Codul fiscal spune ca factura circula fara semnatura si stampila. daca avizul de marfa este semnat si stampilat, daca exista si contract incheiat intre parti instanta ar putea sa va oblige la plata pe baza faptului ca exista stampila si semnatura dvs. pe acele acte.
Buna seara, am o nelamurire.
Aveam de recuperat un debit restant si am decis sa merg pe cale judecatoreasca, astfel ca am introdus actiune pentru recuperarea debitului : o actiune pe calea OUG 119/2007 si dupa cateva zile alta actiune pe legea 85 privind insolventa. Este vorba de acelasi debit si am incercat ambele cai pentru a recupera cat mai repede suma. Debitorul in insolventa a facut intampinare( nu contestatie la timpul potrivit si nici nu a platit taxa de timbru) si a invederat Instantei ca nu este certa, lichida si exigibila creanta deoarece am introdus si actiune de somatie. Nu stiu sigur cum ar trebui sa raspund. Este adevarat?
Debitorul putea sa ceara aceste lucruri prin intampinare si nu prin contestatie? Este valabila intampinarea? Va multumec.
Buna seara, am cateva nelamuriri daca ma poate ajuta cineva.
Am introdus o somatie de plata OUG 119/2007 in iunie 2009 si instanta mi-a dat castig de cauza pe debit restant si penalitati. Aveam contract cu debitorul iar restantele erau facturi de livrari produse. Debitorul a facut actiune in anulare si a cerut respingerea pe motivul ca ar fi platit o factura anterioara de 2 ori si a mai adus ca proba o factura de cheltuieli pe care noi, creditorul, ar fi trebuit sa i-o platim. Mentionez ca in intampinarea depusa in actiunea initiala debitorul nu a mentionat nimic de aceste facturi, ca factura pe care spune ca a platit-o de 2 ori este mult anterioara debitului, de anul trecut. La primul termen a fost greva si s-a amanat. Intrebarea mea este : poate debitorul in actiunea in anulare sa aduca probe cu totul noi in sustinerea ca de aceea nu a platit debitul ca exista acea factura platita de 2 ori si alta factura de cheltuieli, emisa de catre debitor la 2 luni dupa incheierea Contractului si pe care noi nu am recunoscut-o nefiind semnata si stampilata.Va multumesc.
Am introdus o cerere de insolventa impotriva unui debitor in martie 2009 insa doua dintre facturile din debit nu implinisera termenul de 30 de zile de la scadenta. Cand am introdus cererea trecusera doar 20 de zile, am calculat gresit. Ce mai pot face?
Cererea este pe rol din aprilie, primul termen a fost in 14 aprilie cand a fost protest si s-a amanat pana pe 14 septembrie cand a fost din nou amanata pana in noiembrie. mentionez ca debitorul nu a facut contestatie in termenul de 10 zile ci a depus atunci la primul termen note scrise prin care cerea respingerea cererii. Se poate cere respingerea actiunii prin note scrise? Va multumesc.
Buna seara,
As dori sa stiu cum as putea calcula dobnada legala intr-o somatie de plata pentru o suma restanta.
Formula de calcul pe care o stiu este : suma restanta*dobanda de referinta bnr pentru luna respectiva*zile intarziere/365.
Nu stiu daca este in totalitate corecta formula deoarece mi se pare suma rezultata ca dobnda mult prea mica. Daca am intarziere la plata doar 10 zile intr-o luna, de exemplu in ianuarie, calculez la fel? Sau calculez dupa alta formula : suma restanta*dobanda de referinta ianuarie(10,25%)*zile restante/31 de zile adica cat are luna ianuarie?
Multumesc:sorry: