Este vorba de un abuz, dar ce anume a scris acea persoana in cerea de concediu fara plata?? exista vreo motivare?
Art. 53
(1) Zilele de sarbatoare legala în care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Paste;
- 1 Mai;
- 1 Decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele partinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 41
(1) Partile contractante sunt de acord ca în perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel încât salariul de baza sa aiba pondere majoritara în salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda în conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate în zilele libere si în zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime în munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul în timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pâna la 50% din salariul de baza al functiei înlocuite; cazurile în care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin. 3, lit. a) si b), nu se includ în salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca în conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa în obligatiile postului etc).
Codul muncii adnotat
In codul muncii gasiti raspunsul in art.134 si art. 137 alin. (2)
Buna ziua,
Puteti sa il actionati in instanta cerand executarea silita prevazuta de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Cu atat mai mult puteti sa va motivati actiunea in baza art. 580_2 C.pr.civ.. Puteti sa mentionati si art. 580_5 c pr.civ.
ati putea sa dati mai multe detalii? nu mai sunteti angajata sa inteleg? ati depus demisia sau este vorba de o concediere?
Declaratia de inregistrare fiscala se depune la Administratia Financiara competenta in termen de 30 de zile de la data infiintarii societatii art. 68 al. 6.a) din Codul Fiscal/2004
ARTICOLUL 72
Forma si continutul declaratiei de inregistrare fiscala
(1) Declaratia de inregistrare fiscala se intocmeste prin completarea unui formular pus la dispozitie gratuit de organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
(2) Declaratia de inregistrare fiscala va cuprinde: datele de identificare a contribuabilului, categoriile de obligatii de plata datorate potrivit Codului fiscal, datele privind sediile secundare, datele de identificare a imputernicitului, datele privind situatia juridica a contribuabilului, precum si alte informatii necesare administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
ARTICOLUL 73
Certificatul de inregistrare fiscala
(1) Pe baza declaratiei de inregistrare fiscala, depusa potrivit art. 68 alin. (3), organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala elibereaza certificatul de inregistrare fiscala, in termen de 15 zile de la data depunerii declaratiei. În certificatul de inregistrare fiscala se inscrie obligatoriu codul de identificare fiscala.
(2) Eliberarea certificatelor de inregistrare fiscala nu este supusa taxelor de timbru.
Buna ziua,
Codul Rutier, in vigoare, prevede ca in conformitate cu art. 22 alin.(1) trebuie sa fiti apt din punct de vedere medical, sa se elibereze avizul medical din care sa rezulte daca sunteti sau nu apt pentru categoria B.
Conform art. 22 alin.(4):" Lista institutiilor medicale si a laboratoarelor de specialitate autorizate se stabileste prin ordin comun al ministrului sanatatii publice si al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Tot in continutul art. 22 alin. (2) prevede ca: "Afectiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii Publice si se aproba prin ordin al ministrului, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
LISTA
afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie
Grupa B (conducatori cu atestat profesional)
Oftalmologie
1. Afectiuni ale globului ocular sau ale anexelor, care afecteaza acuitatea vizuala sau efortul vizual, pana la vindecare
2. Boli insotite de atrofia nervilor optici, cu scaderea acuitatii vizuale si/sau a campului vizual
3. Orice leziune cicatriceala a polului anterior sau orice retinopatie care conduce la scaderea severa a acuitatii vizuale si a campului vizual
4. Discromatopsii
5. Afachia a carei corectie nu determina o limita admisa a vederii
6. Hipermetropia peste 3 d.sf. in limitele de acuitate vizuale admise, cu exceptia celor corectate
7. Astigmatism cu componenta hipermetropica peste 2,5 d.sf. in limitele de acuitate vizuala admise, cu exceptia celor corectate
8. Anizometropie peste 3 d.sf.
9. Reducerea campului vizual sub 80 grade temporal si sub 50 grade nazal
10. Scaderea acuitatii vizuale sub 0,5 la ambii ochi cu corectie optica
11. Miopie cu -5 d.sf. sau cu leziuni evolutive de FO, cu exceptia celor corectate
12. Diferenta de corectie aeriana intre ochi peste 5 d.sf.
13. Glaucom
14. Lipsa unui glob ocular
15. Obstructia cailor lacrimale cu epifora
16. Nistagmus care este asociat cu scaderea acuitatii vizuale
17. Corpi straini intraoculari (leziuni bilaterale irecuperabile)
18. Hemeralopie
19. Discromatopsii
20. Strabism paralitic, cu acuitate vizuala sub limita admisa, fara vedere binoculara si cu deviere mai mare de 20 grade
21. Ptoza palpebrala sau deformari cicatriceale palpebrale, daca acopera mai mult de jumatate din cornee, necorectabile chirurgical
22. Pterigion intins cu caracter evolutiv
In functie de ce problema oftalmologica aveti, mergeti cu acel certificat care metioneaza boala avuta la institutiile abilitate.
O zi buna.
O hotarare judecatoreasca este definitiva daca partile nu o ataca cu apel ori recurs, ori daca una din parti a folosit calea de atac: apelul, ori recursul si au fost respinse ori admise, dosarul este restituit la Judecatoria de domiciliu a paratului din cauza.
Instanta de fond(Judecatoria), trimite, la domiciliu partilor, hotararea judecatoreasca, dar aceasta nu este definitiva, ea are termen de 15 zile, calendaristice de la primire, pentru a folosi calea de atac, despre care am precizat mai sus.
Pentru ca sa obtii o hotararea definitiva si irevocabila, este necesar ca sa faci o cerere la Judecatoria care a solutionat cauza, prin care sa soliciti investirea cu formula executorie a acelei hotarari, precum si trecerea mentiunii ca aceea hotarare este definitiva si irevocabila.
Pentru a obtine aceasta investire, este necesar ca sa depui, hotararea primita de la aceea instanta, hotarare ce va fi trimisa acasa, insotita de o taxa judiciara de timbru (cuantumul acestei taxe de timbru urmeaza sa-l solciti de la Arhiva Judecatoriei respective), pe care o platesti la Trezorerie, precum si de 2 timbre judiciare.
In principiu succesiunea se deschide la biroul notarial in a carui raza teritoriala a avut ultimul domiciliu stabil defunctul.
In cazul in care actul de acceptare a succesiunii nu se depune la acelasi birou notarial, notarul are obligatia de a verifica acest lucrul, se desesizeaza in cazul in care nu este competent, iar in cazul in care in aceeeasi raza teritoriala au fost sesizati doi notari, are intaietate primul notar investit cu deschiderea succesiunii.
In cazul acceptarii succesiunii exista doua modelitati:
1 acceptare pur si simplu, cand succesorii universali sau cu titlu universali au aceeasi raspundere ca si autorii lor, adica raspund pt neexecutarea oricarei obligatii cu toate bunurile: atat cu cele dobandite prin mostenire, activul, cat si cu bunurile proprii
2 acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, rspunderea succesorilor p t actele juridice incheiate de autor si transmiterea lor este limitata la activul succesoral.
Buna, putin cam incurcat ce spui tu acolo, dar in principiu, daca tatal dumneavoastra a cumparat un apartament dupa moartea primei sotii si mai inainte sa se casatoreasca cu cea de-a doua sotie, apartamentul este bun propriu, adica nu face parte din masa bunurilor dobandite in casatorie.
Tatal, lasand un testament, pana la moartea lui, acest testament este doar un proiect, el putand oricand sa il rectifice fara sa dea vreo explicatie.
Daca s-a facut un contract de vanzare- cumparare avand si o clauza de intretinere, clauza care nu este respectata, persoana in cauza poate fi actionata in instanta pt neexecutarea obligatiei de intretinere, actiunea fiind introdusa de autorii actului de vanzare cumparare.
In acelasi timp, trebuie vazut daca nu cumva ati fost inlaturat de la mostenire prin testamentul, proiect inca daca este in viata, tatalui, dumneavoastra deveniti mostenitor legal rezervatar fata de actele juridice incheiate de " defunct" in timpul vietii sale prin care a incalcat rezerva succesorala, micsorand-o sau chiar dezmostenind printr-un legat al tuturor bunurilor.
O asemenea persoana, in calitate de mostenitor legal, ar urma sa fie tinut sa execute toate obligatiile nascute din actul juridic facut de autorul sau, fiind avand- cauza, dar in speta, el nu are aceasta obligatie, ci dimpotriva, va putea ataca asemenea act juridic, prin care s-a adus atingere dreptului sau la rezerva succesorala, fata de asemenea act juridic fiind tert si nu avand- cauza.
In momentul de fata nu aveti ce sa faceti, decat daca tatal dumneavoastra isi schimba testamentul,dar are acel contract de vanzare- cumparare, deci singurii care pot remedia situatia sunt autorii actului juridic, dupa moartea tatalui, daca sunteti inlaturat de la mostenire, tot ce puteti sa faceti e sa atacati testamentul, incercand sa va recuperati rezerva succesorala ce va revine.
Tind sa cred ca este vorba de hartuire, folosindu-se de aceste raspunsuri, incercand sa creeze noi situatii tensionate, avand in vedere ca sunt si copii la mijloc. Din pacate hartuirea de orice natura va fi incriminata in noul Cod Penal, art.206 ,dar va intra in vigoare abia la 1 septembrie 2009.
In legatura cu abuzul savarsit, cred ca este unul de ordin moral, abuz moral, din pacate nu am gasit o incriminare expresa a acestei situatii.
Totusi puteti sa o chemati in instanta solicitand " daune morale", adica:" prejudicii cauzate unei persoane, constand in suferinte de ordin psihic. "
Prejudiciile care aduc atingere onoarei, demnitatii, prestigiului sau cinstei unei persoane consta in proferarea de expresii insultatoare, calomnii, defaimari ori denigrari la adresa unei persoane si se pot infaptui prin viu grai, prin adresarea directa in public, in scris, prin publicitate in presa ori prin mass-media in general.
Daca doriti sa o actionati in instanta, trebuie sa consultati un avocat, dar nu pot spune in ce masura acea conversatie pe internet va poate ajuta!