avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Activitate Claudiu Mihail

Activitate Claudiu Mihail

Buna Ziua,
La data de 15.04.2014 mi-a fost respins recursul la o cauza civila granituire si revendicare imobiliara. Ca urmare trebuie sa execut sentinta irevocabila (totusi am depus in termen contestatie in anulare). astfel:
trebuie sa “retrag gardul” de pe aliniamentul__ pe aliniamentul__ si sa “recunosc reclamantelor dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de X mp, (nespecificandu-se ce se intampla daca nu o sa-l retrag, deoarece acel gard este proprietatea reclamantelor, gardul avand o vechime de peste 50 ani, a fost edificat anterior cumpararii de catre parti a imobilelor vecine, iar reclamantii l-au recostruit de peste 30 ami timp in care l-au intretinut. Prin urmare am eliberat curtea si am inceput demersurile pentru construirea unui nou gard pe aliniamentul stabilit de instanta, dar coform adresei din data 07.05.2014 a primariei sunt obligat sa obtin autorizatie de constructie nereusind inca sa finalizez obtinerea autorizatiei. Nu am demolat gardul existent deoarece este proprietatea vecinelor
instanta de fond a stabilit cheltuielile de judecata (respectiv cheltuiala cu expertiza si cu taxa de timbru) sa fie impartite egal intre parti, compensand cheltuiala cu onorariul avocatilor. Totusi, desi a fost de facut un calcul simplu, nu s-a tinul cont ca la data efectarii expertizei instanta m-a obligat sa platesc o parte din contravaloarea expertizei, pe care am achitat-o atunci, la dosar existand inca de atunci originalul c-tei in val de 700 lei, eu pastrand o copie.; evident ca am fost dezamagit de faptul ca recursul nu a fost admis fie si partial, greseala cu cheltuiala fiind evidenta, motivarea respingerii recursului nefiind inca intocmita.
la data de 10.07.2014 a fost inregistrata actiunea de executare silita impotriva mea (exact la data la care am plecat in concediu cu familia) iar in 14.07 a fost admisa actiunea eu intorcandu-ma din concediu in 16.07. Cheltuielile de executare sunt foarte mari si ne creaza probleme
As avea urmatoarele intrebari:
1-trebuie sa platesc suma stabilita de Instanta sau sa indeplinesc logica de calcul al aceleiasi Instante si sa platesc doar diferenta deoarece la dosar exista originalul chitantei inca de la data expertizei, chiar daca executorul ma someaza sa platesc integral
2-as putea contesta macar partial executarea silita avand in vedere ca am inceput demersurile de autorizare in vederea constructiei noului gard si ca am eliberat curtea?
3-Exista un termen legal de indeplinire a sentintei pentru a nu fi executat silit?
Plecand de la ideea ca Instantele de judecata ar trebui sa aiba si un rol activ in proces, cand o parte greseste din lipsa de experienta de exemplu si mai ales ar trebui sa vada si spiritul legii nu numai litera acesteia, am si cateva intrebari pe care le gandesc emotional, probabil ca o sa la cosiderati foarte subiective dar pe care eu le consider doar retorice:
4.In conditiile in care paratii pierd datorita unor erori/neconcordante similare in documentele de cumparare al ambelor parti dupa peste 40 ani intr-un proces de granituire si revendicare imobiliara curtea casei parintesti si poate o parte din suflet este normal ca reclamantii sa primeasca o suprafata de teren mai mare decat cea ceruta, ei necumparand in realitate acel teren?
5.Este moral ca din cauza modului in care o instantele(au fost doua) au gestionat un proces timp de 5 ani dar si din cauza unor ezitari ale noastre(inclusiv av.) sa nu ni se incuviinteze nici o proba (testimoniala, interog reclamanti, cercetare locala, etc) chiar daca au fost solicitate inca din intampinare?
6.Este moral ca un proces de executare silita sa nu fie adus la cunostiinta debitorului, sa dureze 4(patru) zile pana la incuviintare cu sentinta definitiva, ca apoi sa ne accentueze dezechilibrul financiar creat deja de procesul initial?
7.Este moral ca executarea silita sa fie incuviintata fara sa fie motivat recursul?
Considerati acestea si ca un feed-back al unei experiente extrem de neplacuta in justitie.
Răspuns la discuția Program tribunal, judecatorii
Am fost astazi la judecatoria unde am avut cauza si este inchis (inclusiv registratura si arhiva). De asemenea nici Posta Romana nu lucreaza. Se pare numai luni in 6 ianuarie mai pot depune recursul. Sper sa nu fie prea tarziu...
La multi ani!
Am de depus un recurs, la o cauza civila(am calitatea de parat), termenul de 15 zile fiind 01.01.2014. Care ar fi prima zi lucratoare in acest an?
Tocmai m-am intors de la judecatorie, fiind parat intr-o actiune de granituire si revendicare imobiliara, unde s-a discutat obiectiile la raportul de expertiza. Avocatul meu stiind ca sunt implicat emotional in acest proces si ca cunosc in amanunt istoria terenului in litigiu, imi permite sa prezint in scris obiectiile la expertiza, pe care le verifica si le sustine, invederand instantei acest fapt.
Experta a raspuns la obiective propunand 3 variante pentru linia de granita:
var1- varianta total nefavorabila noua (prin care pierdem curtea casei in suprafata de 230mp si 3mp dintr-o constructie veche de peste 50 unde avem baia si bucataria), la care am sesizat o greseala de calcul
var2- favorabila tot reclamantilor, dar cu 70mp mai putin fara afectarea constructiei, aceste 2 variante fiind sustinute de suprafetele din CF
var3-pe care o sustinem, care reflecta folosinta de peste 45 ani si este in concordanta cu documentele din autorizatiile de instrainare- schite, memorii tehnice, masuratori, ridicate de la arhivele nationale.
Instanta si avocatul reclamantelor au acceptat obiectia de la var1 ca o a 4 varianta de granita, pe care o vor sustine reclamantii urmand ca expertul sa completeze expertiza. Chiar si asa ne este tot o varianta nefavorabila dar nu dezastroasa pentru ca nu mai afecteaza constructia.
Apoi am fost intrebat de judecator daca sustin varianta1 modificata. Fiind stresat, obosit, am spus ca DA, dar in subsidiar (gandindu-ma ca de fapt sustin modificarea acestei variante) si ca sustinem de fapt varianta 3.
De var 2, pe care reclamantii au acceptat-o din proprie initiativa cu ocazia masuratorilor, fiind specificat acest lucru in expertiza si materializata prin linia de granita, nu s-a discutat nimic, iar reclamantii nu o mai accepta acum.
Incercand sa aduc in discutie si var2, judecatorul a replicat sa nu vorbesc neintrebat. Urmatorul termen este 09.07.2013 pt completare expertiza
Pot sa depun o cerere la arhiva, prin care sa arat ca sustin varianta 3 (ceea ce am afirmat deja), dar in subsidiar eventual var2, sau nici o varianta in subsidiar, iar pentru var.1 sustin necesitatea corectarii sau completarii expertizei?
Pot solicita in acest sens rectificarea incheierii de sedinta, zilele urmatoare, cand dosarul se va intoarce la arhiva?
Daca da, trebuie sa depun cererea in mai multe exemplare, pentru a fi comunicata si reclamantelor?
Pun aceste intrebari aici deoarece realizand acum gafa facuta, imi este jena sa cer avocatului sa indrepte greseala mea.
Va multumesc.
Răspuns la discuția continuare la recurs
Multumesc pentru raspuns si promptitudine!
Sunt reclamant reconventional intr-o cauza civila- nulitate act. Speta am prezentat-o pe forum dar nu am primit nici un raspuns, probabil din cauza ca este destul de complicata. Intre timp procesul si-a urmat cursul, actiunea noastra a fost respinsa atat la judecatorie (instanta nu a constatat nici un motiv de nulitate) cat si recursul la tribunal care a avul loc in 19.06.2012. Raspunsul de la recurs l-am obtinut in data de 06.07.2012 de pe portalul instantelor (neprimind inca sentinta) cand deja a intervenit vacanta de vara in sistem.
Pentru aceste doua actiuni (reconventionala + recurs) mi-a fost solicitat sa timbrez o suma mare pentru mine aprox. 9300 lei in total. La recurs instanta mi-a aprobat ajutor judiciar sub forma esalonarii pentru taxa de aprox. 3100 lei.
Prima mea experienta in sistemul judiciar si sper ultima este una extrem de neplacuta pentru ca sunt in postura sa pierd curtea casei parintesti de aprox. 180mp. Vecinele mele "si-au adus aminte " dupa peste 40 de ani ca au "cumparat" aceasta curte si au deschis actiune in acest sens la care noi am raspuns cu actiunea reconventionala descrisa mai sus. Datorita unei greseli in contractul de vanzare- cumparare al antecesorilor lor (respectiv in contractul lor a fost trecuta suprafata din CF desi actele care stau la baza contractului- proiectul de instrainare arata ca in realitate au cumparat ceea ce au folosit peste 40 de ani si anume doar o parte din acel topografic, fapt ce mi-a fost confirmat si de cel care le-a vandut lor .
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1 -am o data limita pentru care sa platesc restul "ratelor" la taxa de timbru la recent respinsul recurs? mi se pare normal sa vad si eu motivul respingerii ( poate o fi insuficient timbat!); pun aceasta intrebare pentru ca prima "rata" a fost conditionata strict de data recursului iar pentru urmatoarele nu mi-a fost comunicata nici o data; de asemenea dupa ce platesc ce fac cu c-ta ca acum e vacanta, cui o dau?
2 -mai am vreo cale de atac in continuare dupa recursul la tribunal? in acest proces mi-a fost respinsa orice forma de a demonstra care este adevarul: proba cu martori; interogatorul paratilor- cei care le-au vandut lor traiesc, sunt parati in cauza si nu au fost chemati la interogator desi am solicitat acest lucru; a fost interogata in schimb cea mai tanara dintre parate una din vecinele care au facut actiunea principala, cea mai tanara, care probabil are putin peste 30 ani si care a declarat ca " nu era nascuta la data cand au fost greselile si ca nu are de unde sa stie ce s-a intamplat); nici macar expertiza nu a fost aprobata.
3- mai pot sa invoc uzucapiunea care a fost invocata de avocat in subsidiar la actiunea reconventionala principala, instanta respingand aceasta abordare mai mult aceste doua reconventionale ( nulitate act si uzucapiune) au fost disjunse de instanta si facute dosare separate la vremea respectiva renuntand la uzucapiune netimbrand-o, instanta a respins actiunea ca netimbrata
Discuție Taxa de timbru
Sunt impreuna cu tatal meu (pensionar cu o pensie de aprox 900lei) reclamant reconventional intr-o cauza civila- nulitate act. Actiunea se refera la o portiune de teren care apartine de un imobil in care tatal meu are in proprietate 3/4 iar eu 1/4.
Tatal meu poate beneficia de ajutor judiciar- reducere sau esalonare pentru 3/4 din taxa de timbru care este de aprox. 6000 lei?
Răspuns la discuția vanzare imobile in anii 60
PS Si un ultim argument foarte important: Daca prin absurd terenul ar fi avut 475mp ar rezulta printr-un simplu calcul o deschidere de min 22m pentru ca pozitia Zidului cetatii orasului (teren situat in zona istorica) vechi de sute de ani nu poate fi pusa la indoiala si astfel nu era necesara conditionarea din autorizatia de instrainare + ca nu potriveste cu masuratorile din planul de situatie care indica deschiderea de 13.4m
Răspuns la discuția vanzare imobile in anii 60
Incerc o prezentare usor simplificata a discutiei de mai sus:
Un teren intravilan se vinde in anii 60 intr-o localitate unde exista cadastru- ( toate documentele intocmite cu ocazia tranzactiei se gasesc la arhivele nationale)
Potrivit art.11 din decretul 144/29.03.1958 "instrainarea prin acte intre vii a terenurilor se poate face numai cu autorizatia prealabila data de sfatul popular". Urmatorul aliniat spune ca instrainarea terenurilor fara respectarea cerintelor din acest decret duce la nulitatea actului nulitate care poate fi invocata si de " orice persoana interesata".
Suprafata de teren instrainata prin contract este de 475mp suprafata care se regaseste si in CF (inclusiv CF-ul extenso). Suprafata trecuta in autorizatia de instrainare este 132 stj=475mp- textul exact care apare in extrasul CF extenso( suprafetele erau trecute pe vremuri si in stanjeni si in mp).
Dar autorizatia de instrainare prezinta si o conditie determinata de deschiderea la strada prea mica a terenului. Dosarul de instrainare in baza caruia erau emise autorizatiile cuprindea memoriul tehnic ( care descrie minutios terenul prin forma, amplasarea, inclinare, deschidere la strada, conditionari cu ocazia vanzarii), schite relevante- plan de situatie si planul cvartal, si alte documente. Din aceste descrieri( si nu numai- mai exista si alte dovezi importante: martori, conduita partilor- folosinta terenului in relatii de buna vecinatate peste 45 ani in configuratia descrisa de schite si memoriu tehnic) rezulta ca de fapt terenul tranzactionat faptic a avut doar aprox 300mp. Din pacate desi terenul are forma plana, dreptunghilara, deschidere de 13.4m si o lungime de aprox. 22m nu s-a efectuat un simplu calcul de suprafata pentru a se putea observa ca exista o mare diferenta de suprafata fata de CF respectiv aprox. 180mp.
In concluzie avem o autorizatie de instrainare si un contract in care este identificat un teren cu nr. topo si suprafata trecute evident scriptic dar in realitate acordul partilor a fost exprimat doar pe o portiune din acest teren adica pe terenul descris in memoriul tehnic, schite si folosit in relatii de buna vecinatate peste 45 de ani. De asemenea exista martori importanti chiar cumparatorul initial care conjuctural a devenit parat, cumparator care a vandut la scurt timp celor care sunt si astazi proprietari. De asemenea terenul era ingradit pe supraf de aprox. 300mp inca de la prima vanzare gardul existand si azi in aceasi pozitie si este subliniat faptic si de o diferenta de nivel semnificativa ( in memoriu tehnic terenul este descris ca fiind plan).
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca in instanta sunt prezentate astfel de dovezi care duc la concluzia ca pentru o portiune din terenul instrainat NU a existat acordul partilor de vanzare cumparare, mai mult decat atat nici nu s-a pus problema vanzarii-cumpararii acestei portiuni de teren(vanzarea existand oarecum scriptic prin trecerea eronata a suprafetei din CF) poate fi invocata NULITATEA ABSOLUTA PARTIALA a acelui contract?
Nu contest intinderea obiectului contractului de vanzare cumparare ci discutam de inexistenta consimtamantului valabil exprimat al partilor cu privire la terenul in litigiu.
Portiunea de teren in litigiu, de aprox. 180mp este curtea casei mele parinesti si pe care vecininele mele incearca sa mi-o fure legal ! Pentru acest teren am fost parat si acum am de- venit reclamant reconventional pentru a arata greselile de atunci. Problema este foarte sensibila pentru mine si desi nu sunt de specialitate cred ca cel putin este in spiritul daca nu chiar si in litera legii sa poata fi admisa nulitatea absoluta partiala. Nu cred ca o simpla eroare umana (inscrierea copiind din CF valoarea suprafetei in contract) poate sa primeze in fata atator dovezi evidente o parte din ele pastrate la arhivele nationale!
O femeie este proprietar in anii "60 a trei numere topografice alaturate 1,2 si 3 situate in zona istorica a orasului- la nord toate cele 3 topografice se invecineaza cu zidul cetatii orasului iar la sud cu domeniul pubic-trotuarul strazii. Ea vinde in 1963 nr. topo 2, care la est se invecineaza cu nr. topo 3, conditionat- in autorizatia de instrainare cumparatorul fiind obligat sa cumpere si topograficul 3 ca impreuna sa formeze o singura proprietate deoarece topograficul 2 are o deschidere la strada mai mica de 15m si nu indeplinea conditia de loc de casa. La vest nr. topo 2 se invecineaza cu nr topo 1 printr-un gard facut inainte de 1960 si o diferenta de nivel de aprox 0.5m.
Din pacate suprafata nr. topo2 pe care au trecut-o in contract este cea preluata din CF, dar faptic suprafata ingradita asa cum am descris-o mai sus este cu 180mp mai mica, deci in acel moment trebuia parcelat nr. topo 2 dar aceasta parcelare nu a fost facuta.
Acest cumparator vinde nr. topo 2 si 3 vecinilor mei in 1966
Cu alte cuvinte vecinii a folosit un teren peste 40 de ani dar in documente are in momentul de fata intabulat cu 180 mp mai mult decat foloseste, platind din 1990 si un impozit mai mare.
Noi am cumparat in 1967 topogaficul 1 dar faptic a ramas o suprafata mai mare decat ceea ce era inscris in CF. Acest lucru a fost descris in dosarul de instrainare care se intocmea atunci in vederea obtinerii autorizatiei de instrainare. Mai mult in cererea de instrainare catre autoritati, intocmita de vanzatoare in 1967 descria terenul ca avand suprafata conform CF 300mp si suprafata reala 550mp in conformitate cu masuratorile facute de topografii din acea vreme. Deci am folosit peste 40 de ani o suprafata de teren mai mare, iar in documente mai mica, platind si un impozit mai mic.
De fapt suprafata totala a celor 3 nr. topografice potriveste cu suprafata totala din CF, dar delimitarea faptica intre topografice nu a fost facuta de catre vanzatoare sau antecesorii ei in conformitate cu hartile vechi ale orasului.
Am fost dat in judecata de vecinii mei in 2009 sa le predau 180mp de teren din curtea mea. Am apelat la un avocat am depus intampinare dupa care a facut actiune reconventionala in care a fost invocata nulitatea absoluta partiala a acelor contracte pentru portiunea de teren in litigiu invocandu-se eroarea obstacol. Am fost nevoit sa timbrez o suma mare de bani- peste 6000 lei iar actiunea mi-a fost respinsa, d-na judecatoar nu a observat nici un fel de eroare, nici macar greseala in documente.
Autorizatiile de instrainare din acea vreme se faceau in conformitate cu decretul nr. 144/29.03.1958; Astfel autorizatia lor de instrainare nu cuprinde si terenul in litigiu- terenul fiind descris in memoriul tehnic fiind plan iar intre noi si ei exista o diferenta semnificativa de nivel, daca ar fi cuprins terenul in litigiu NU se mai impunea conditionarea din autorizatia lor pentru ca deschiderea ar fi fost de peste 22m, de asemenea toate schitele si masuratorile atat din dosarul lor cat si din dosarul meu de instrainare se potrivesc cu folosinta de peste 40 ani deci imi dau dreptate. Art. 11 din decretul 144/1958 imi permite sa invoc nulitatea.
De asemenea cumparatorul din 1963 traieste si spune ca nu a cumparat si curtea mea nu a putut vinde vecinilor mei ceva ce nu a cumparat. Din pacate acest cumparator prin actiunea reconventionala a devenit parat si nu mai vrea sa coopereze desi fata de dumnealui nu am nici un fel de pretentii.
De asemenea aceasta curte cuprindea utilitatile de la acea vreme ale casei mele, casa nu putea fi folosita fara acele utilitati(grup social, magazii etc.
Am hotarat sa fac apel, va trebui sa timbrez iar o suma apreciabila.
Mai mentionez ca inainte de proces am incercat in mai multe randuri sa rezolv amiabil aceasta problema dar am fost refuzat.
Vreau sa va rog sa-mi dati pareri argumentate daca am sau nu dreptate in acest caz si ce anume ar trebui invocat pentru rezolvarea corecta a cazului.