avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Activitate Paula Pantilimon tataru

Activitate Paula Pantilimon tataru

Daca ceea ce s-a incheiet la notar este un antecontract de vanzare, in nici un caz nu se va putea introduce o actiune in constatare; aceasta din urma actiune are menirea de a constata existenta sau inexistenta unui drept subiectiv, or, in cazul de fata prin antecontract nu s-a dobandit un drept real de proprietate, ci doar un drept de creanta (in patrimoniul promitentului cumparator), corelativ oblifgatiei de a face (in patrimoniul promitentului vanzator).

In consecinta, va sfatuiesc sa promovati o actiune in realizare, asa cum am precizat in mesajul anterior, indiferent de costuri (care sunt inevitabile).
Răspuns la discuția partaj succesoral
Daca in cadrul mostenirii dupa bunicul dvs (respectiv tatal mamei dvs - pe care il vom denumi in continuare "decujus") mama dvs (care era descendent de gradul I ) a renuntat la mostenirea dupa decujus, atunci dvs. (daca erati nascut la data decsului lui decujus) trebuia sa fiti chemat la mostenire in concurs cu bunica (sotia supravietuitoare a lui decujus).
Sotia supravietuitoare nu inlatura nici o clasa de mostenitori, cu atat mai putin pe dvs, (nepot de fiica a lui decujus), care faceti parte din clasa I (descendent de gradul II).
Deci, in certificatul dupa bunicul dvs. trebuia sa aiba calitatea de mostenitori: bunica dvs. si dvs.
Daca sunt neclaritati, formulati alte intrebari.
Răspuns la discuția partaj succesoral
faptul ca sunt surori uterine nu conteaza decat atunci cand impartirea se face in cadrul clasei colateralilor; in speta impartirea se face in cadrul clasei descendentilor, deci nu conteaza ca surorile au un tata diferit.
Nu am inteles in ce sens mama dvs. "a cedat" partea care i se cuvenea; adica a renuntat la mostenire, sau dupa ce i s-a constatat calitatea de mostenitor a facut un act de partaj/vanzare, etc?
Răspuns la discuția imprumut
eu am oferit un raspuns aferent unei situatii de fapt care difera de prima postare ; ulterior primei postari, s-a precizat expres ca imprumutul s-a realizat in 2005, cu scadenta in 2007.
Evident ca daca scadenta ar fi fost cu spuneti dvs. (avocat Claudiu Lascoschi) dreptul la actiune dar si dreptul de a cere executarea silita s-ar fi prescris.E o chestiune elementara, si trebuie pornit de la prezumtia ca un jurist (inclusiv un notar) o cunoaste.
Impozitul este de 3% din valoarea declarata de parti a pretului (avand in vedere ca intre vanzator si cumparator exista relatii de rudenie; deci impozitul nu se va plati la valoarea de expertiza, ci la pretul declarat, care cred ca va fi mult mai mic).
Sora trebuie sa se gandeasca daca este bine sa incheie o vanzare cu clauza de uzufruct, deoarece cu privire la acest contract, in cazul de speta, exista o prezuntie legala de "donatie".
Răspuns la discuția imprumut
Daca actul de imprumut, cu scadenta in 2007, este autentic, nu trebuie sa mai actionati in judecata pe debitor (imprumutat).
Actul autentic, ce constata o creanta certa lichida si exigibila, reprezinta titlu executoriu; in consecinta puteti merge direct la un executor, pentru a executa silit pe debitorul dvs. Va veti recupera fara probleme suma imprumutata daca debitorul este solvabil.
Mult succes!

Presupun ca ceea ce ati semnat in fata notarului este un "antecontract de vaznzare cumparare"; daca este asa, va trebui sa promovati o actiune in realizare, prin care sa solicitati instantei sa pronunte o "hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare"; in masura in care cumnata a avut folosinta apartamentului, si s-a platit integral pretul, aveti toate sansele de castig.
Daca veti merge la un notar, acesta va sti sa redacteze procura judiciara, desi daca intentionati sa angajati un avocat, este mai bine sa va indrume char el.
Mult succes!
Este foarte important sa precizati (din continutul certificatului de mostenitor) daca fratii dvs au figurat ca "renuntatori" sau "straini de mostenire prin neacceptare in termen".
Daca sunt "renuntatori", aparitia legii 18/1991, nu i-a repus in termenul de acceptare; ei sunt renuntatori pentru tot (ce exista la momentul decesulu tatalui dvs, si ce a intrat ulterior in patrimoniu, in temeiul legilor speciale privind rerocedarile). In consecinta, nu ar trebui sa aiba sorti de izbanda.
Daca, insa, au fost straini prin neacceptare, legea 18/1991 a operat repunerea in termen.
Cu privire la actul de vanzare cumparare, sora dvs. nu are interes (in sensul de conditie a exercitarii actiunii civile) in a cere nulitatea contractului, intrucat nu aduce atingere dreptului sau de proprietate.
Totusi, problema juridica nu este foarte simpla, deci sfatul, privind angajarea unui avocat, este unul foarte bun;
Cu o aparare buna, cred ca aveti sanse mari de castig.
Mult succes!
Faptul ca lipseste termenul, din cuprinsul antecontractului, este clar o "scapare"; totusi din punct de vedere tehnic juridic nu este nici o problema: o obligatie care nu este afectata de termen este exigibila imediat.
In consecinta, puteti pretinde oricand promitentului vanzator sa-si execute obligatia de a vinde; trebuie sa aveti in vedere ca in cazul dvs. intervine un teremen de prescriptie de trei ani, care curge chiar de la data incheierii antecontractului (orice actiune civila pe care o promovati in temeiul antecontractului, fie ca solicitati plata despagubirilor, fie pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, trebuie sa se incadreze in interiorul celor trei ani).
Primul pas este notificarea promitentului vanzator, prin executorul judeatoresc, pentru a se prezenta la notariat, in vederea executarii obligatiei sale de a face, respectiv aceea de a incheia in forma autentica actul de vanzare cumparare; la data pe care ati precizat-o in notificare, notarul va incheia o certificare de fapte, in care se va consemna daca promitentul vanzator s-a prezentat, sau nu, ce declaratii a facut, etc.
Dupa aceasta etapa va puteti adresa instantei si sa solicitati fie rezolutiunea cu plata despagubirilor, fie pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract.
Mult succes!
Daca sunteti in interiorul termenului de optiune succesorala (de sase luni de la data deschiderii succesiunii, adica a decesului tatalui), va recomand sa mergeti la orice birou notarial si sa realizati o declaratie de acceptare expresa a mostenirii, dupa tatal dvs.; notarul are obligatia de a trmite imediat declaratia de acceptare la Registrul National de Optiuni Succesorale (RNOS).
Orice dezbatere succesorala necontencioasa (adica la notar) se poate realiza numai dupa consultarea obligatorie a RNOS; astfel, scopul publicitatii (dar si consolidarii) calitatii dvs.de mostenitor este asigurat.
Daca, insa, dezbaterea mostenirii s-ar realiza in instanta, nimeni nu mai consulta RNOS si s-ar putea pronunta o hotarare care sa ignore calitatea dvs. de mostenitor; aceasta nu inseamna, insa ca nu ati puteai restabili legalitatea (printr-o petitie de ereditate, eventual - ar trebui sa consultati, la momentul respectiv un avocat).
Pentru momentul prezent, insa, primul si cel mai important pas il reprezinta realizarea unei declaratii autentice de acceptare a mostenirii.
Va urez succes!