Termenul de 12 luni se refera la intervalul de timp in care solicitantul eliberarii autorizatiei de construire este obligat sa inceapa lucrarile de construire. Daca solicitantul declara data inceperii lucrarilor (care poate fi si ziua anterioara celei in care expira termenul de 12 luni) valabilitatea autorizatiei de construire (perioada in care esti autorizat sa faci lucrari de constructii) incepe de la aceasta data si continua pe toata perioada aprobata, care este cea rezultata din proiectul tehnic inaintat autoritatii publice la momentul solicitarii autorizatiei de construire. Mai pe romaneste spus, ai voie sa faci lucrari exact atat timp cat este mentionat in proiectul tehnic acceptat de catre autoritatea publica.
Daca solicitantul nu declara data inceperii lucrarilor de construire, perioada autorizata pentru a executa lucrari incepe la data emiterii autorizatiei de construire.
Sunteti sigur ca termenul de valabilitate al autorizatiei de construire nu este expirat?
Intreb asta pentru a gasi o explicatie la adresa pe care v-a transmis-o primaria. Daca autorizatia este in termen, acea adresa nu are temei legal. Lucrarile sunt autorizate pe toata durata mentionata in autorizatie, incepand cu data pe care ati declarat-o ca fiind data de incepere a lucrarilor (august 2007).
Referitor la impunerea fiscala a cladirilor construite in baza unei autorizatii de construire, sunt edificatoare prevederile pct. 31, alin. 6, lit.c ) si ale pct. 62 din normele metodologice de aplicare a art. 254 din Legea Nr. 571/2003 privind Codul fiscal care precizeaza urmatoarele:
Pct. 31, alin. 6, lit. c) cladire finalizata - constructie care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
1. serveste la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea;
2. are elementele structurale de baza ale unei cladiri, respectiv: pereti si acoperis;
3. are expirat termenul de valabilitate prevazut in autorizatia de construire si nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii acesteia ori cladirea a fost realizata fara autorizatie de construire; pentru stabilirea impozitului pe cladiri, se ia in calcul numai suprafata construita desfasurata care are elementele de la pct. 2.
Pct. 62 - Atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, pentru cladirile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile ulterioare, data dobandirii cladirii se considera dupa cum urmeaza:
a) pentru cladirile executate integral inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire, data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor;
b) pentru cladirile executate integral la termenul prevazut in autorizatia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea intocmirii procesului-verbal de receptie in termenul prevazut de lege;
c) pentru cladirile ale caror lucrari de constructii nu au fost finalizate la termenul prevazut in autorizatia de construire si pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii autorizatiei, in conditiile legii, la data expirarii acestui termen si numai pentru suprafata construita desfasurata care are elementele structurale de baza ale unei cladiri, in speta pereti si acoperis. Procesul-verbal de receptie se intocmeste la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire, consemnandu-se stadiul lucrarilor, precum si suprafata construita desfasurata in raport de care se stabileste impozitul pe cladiri.
(2) Prin grija structurilor de specialitate cu atributii in domeniul urbanismului, amenajarii teritoriului si autorizarii executarii lucrarilor de constructii din aparatul propriu al autoritatilor administratiei publice locale, denumite in continuare structuri de specialitate, se intocmesc procesele-verbale mentionate la alin. (1) care servesc la inregistrarea in evidentele fiscale, in registrele agricole sau in orice alte evidente cadastrale, dupa caz, precum si la determinarea impozitului pe cladiri.
In concluzie, daca valabilitatea autorizatiei de construire nu este expirata si constructia nu este finalizata, nu aveti obligatia de a o declara in vederea impunerii.
Art. 21 din O.G. Nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii:
"In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii."
Dupa cum se observa, se mai adauga o alta amenda, data de catre instanta.
As avea o intrebare, vis-a-vis de aplicarea acestei legi in primarii.
Daca in luna octombrie 2010, functionarii publici au beneficiat de stimulente in conformitate cu prevederile OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, fiecare primind o anumita suma conform incadrarii si a criteriilor de performanta, in luna ianuarie 2011, fix acea suma va fi introdusa in salariul vechi si va rezulta un alt cuantum salarial ce va fi valabil pentru toate lunile viitoare?
Daca un functionar public ce indeplinea conditiile de acordare a stimulentelor se gasea in concediu de crestere a copilului in luna octombrie 2010 si in ianuarie 2011 a revenit la serviciu, beneficiaza si el de aceasta prevedere?
Multumesc.
Buna ziua.
Am o neclaritate referitor la aplicarea Legii nr. 118/2010.
Stimulentele acordate personalului cu atributii in administrarea creantelor fiscale in conformitate cu prevederile art. 227, alin. 4 din O.G. Nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sunt afectate de aceasta reducere de 25%?
Buna ziua.
O societate nou infiintata (mai 2009), care nu a desfasurat niciun fel de activitate, trebuie sa plateasca impozit forfetar?
Nu exista nicio posibilitate de a scapa de acest impozit, avand in vedere ca e aberant sa pretinzi impozit pe un venit inexistent?
Ce solutii sunt?
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am totusi o intrebare.
In legea 330/2009, la anexa cu functiile de conducere pentru administratia publica locala, la gradul I este un coeficient de 4,30, iar la gradul II 4,50.
Buna ziua.
Am o intrebare, la care va rog sa-mi raspundeti.
Sunt sef birou in administratia locala (primarie). Incadrarea actuala este consilier superior IS1, gradul maxim inainte de aparitia Legii 330/2009.
Dupa legea unica a salarizarii, cum ar trebui sa fiu incadrat?
Sef birou - gradul ? - treapta ?
Cum se va calcula noul salariu?
Multumesc.
Buna ziua.
Am o nelamurire si v-as fi recunoscator daca ma puteti ajuta cu un sfat pertinent.
Un prieten a achizitionat, pe firma, o masina second-hand din Germania in 2007. Firma era neplatitoare de TVA. Inainte de a merge in Germania, s-a inregistrat ca platitor de TVA pentru achizitie intracomunitara cu valoare mai mare de 10.000 euro. A cumparat un camion pe care a platit 20.000 euro, factura facuta in Germania fiind fara TVA. A stat linistit pana acum cand, urmare a unei sesizari a fiscului din Germania, a fost controlat de DGFP. I s-a stabilit TVA de plata si majorari de intarziere din 2007 pana la momentul controlului.
Este corecta procedura?
Trebuia sa depuna decont de TVA in tara in 2007 si sa achite TVA-ul la o factura in care nu era inregistrat niciun TVA?
Va multumesc.
Buna ziua.
Am o nelamurire referitor la plata in 48 de ore a jumatate din minimul unei amenzi.
In conformitate cu prevederile art. 28, alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor "contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ".
Contravenientul nu achita amenda si face, in termenul legal, plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei. Are loc un proces care se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca in care se respinge plangerea. Definitiva si irevocabila (contravenientul nu face recurs).
Intrebare: dupa data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti contravenientul mai are posibilitatea achitarii in 48 de ore a jumatate din minimul amenzii? (ex: 48 de ore de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti)
Va multumesc.