avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Activitate antidote

Activitate antidote

Bună ziua,

Am nevoie de sfatul unui avocat cu experiență în drept imobiliar sau civil în legătură cu următoarea speță:

În urmă cu 2 ani, am achiziționat un apartament care include o boxă (spațiu de depozitare la subsol), clasificată ca anexă gospodărească în contractul de vânzare-cumpărare. La scurt timp după achiziție, am observat că obiectele depozitate în boxă acumulau mucegai, iar acest fenomen afecta și pereții. Am constatat că boxa nu beneficiază de aerisire, cel mai probabil acest fapt fiind si cauza mucegaiului.

Am notificat dezvoltatorul de nenumărate ori (verbal și scris) timp de aproximativ 1,5 ani, iar acesta a încercat o soluție temporară, realizând două aerisiri în peretele comun cu parcarea subterană. Aceasta a rezolvat problema temporar, însă in urma cu cateva zile, aerisirile au fost astupate de dezvoltator, aparent din cauza problemelor legale legate de lipsa unui aviz ISU. Mentionez ca sunt mai multi proprietari de boxe in aceeasi situatie si nimeni nu a primit vreo notificare/informare in legatura cu astuparea aerisirilor.

Întrebări:
Ce măsuri legale pot lua pentru a solicita remedierea definitivă a problemei de ventilație?
Pot cere o soluție tehnică care să fie aprobată din punct de vedere legal (inclusiv ISU)?
Astuparea aerisirilor fără notificare poate fi considerată o încălcare a drepturilor mele de proprietar?
Acest act poate fi considerat vandalism sau poate fi raportat la poliție?
Clasificarea boxei ca anexă gospodărească în contract ajută în această situație? Cum influențează acest statut răspunderea dezvoltatorului?

Orice sfat sau îndrumare în legătură cu pașii legali pe care ar trebui să îi urmez ar fi apreciate. Sunt deschis la o colaborare cu un avocat odata ce inteleg mai bine care ar fi implicatiile la care sa ma astept.

Mulțumesc anticipat!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impozitul se plateste numai pentru veniturile din tranzactiile inchise. In sensul ca daca am cumparat si inca detin niste actiuni, nu voi declara si plati impozit pentru ele, decat in momentul in care le-am si vandut si am realizat efectiv venitul. Corect?
Buna ziua,

In conditiile in care impozitul unui apartament a fost achitat, iar la cateva luni acesta a fost vandut, noul proprietar are si el obligatia de a plati din nou impozitul acelui apartament, pe acelasi an ? Este conform legii ca acelui apartament sa-i fie platit impozitul pe anul respectiv de 2 ori ?

Multumesc.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Daca asa e legea, am sa platesc, dar totusi cum este posibil sa revina dupa 5 ani si sa-mi impuna penalizari si dobanzi ?!?

Nu aveau obligatia sa ma instiinteze de sume restante inainte de a-mi impune asemenea penalizari si dobanzi?

Cum de mi s-a permis inchiderea PFA-ului daca aveam restante la stat?

In plus de asta, nu se aplica niciun termen de prescriere intr-un asemenea caz?

Multumesc
Buna ziua.

In 2008 am infiintat un PFA. Am avut o idee pe care pana la urma am abondonat-o. Activatatea a fost practic nula, venituri 0 pe intreaga perioada.

In 2010 am decis sa inchid PFA-ul. Toate bune si frumoase pana azi - 3 ani mai tarziu cand primesc o decizie de impunere de la CNAS prin care mi se aduce la cunostinta ca am de platit aprox 1800 lei din care mai mult de jumatate dobanzi si penalizari reprezentand contributii pentru perioada sus amintita.

Exista obligatia de a plati aceste asigurari de sanatate inclusiv in ideea in care veniturile PFA-ului sunt 0 ?
Daca nu, ce se poate face pentru a indrepta aceasta situatie?

Mentionez si ca in perioada respectiva eram student - nu stiu daca conteaza, dar daca nu ma insel studentii beneficiaza oricum de asigurare de sanatate.

Astept cu interes raspunsurile Dvs.

Va multumesc
Titlul articolul m-a indus in eroare si cred ca pe multi altii.
Am citit astazi in presa articolul acesta: [ link extern ]

In sfarsit o decizie buna, oricum era o tampenie colosala sa platesti acele sume aberante de fiecare data cand treci prin dreptul camerei.

Eu am platit 8 amenzi de rovigneta pentru 2 luni in care am uitat efectiv ca e expirata, acestea venind mult mai tarziu, dupa aproape 6 luni

Se poate oare sa ne recuperam banii? Stiu ca in principiu nu se aplica retroactiv dar poate o fi vreo exceptie precum in cazul taxelor de prima inmatriculare.
Buna ziua,
As dori sa va consult pe marginea a doua subiecte:

1. Se da urmatoarea situatie: toti angajatii au fost anuntati sa se prezinte in cursul saptamanii viitoare pentru semnarea unor acte aditionale fara sa fie prevazute alte informatii. Un angajat poate sa refuze semnarea lor daca de exemplu este un contract de confidentialitate?

2. Am inteles ca unele firme la care poti depune un CV au prostul obicei de a suna la compania la care inca esti angajat pentru a intreba cateva lucruri despre canditat, fara ca in CV sa fie trecute referinte din acea companie. Este normala/legala aceasta practica? Nu cred ca angajatorilor mei le-ar conveni sa ii sune o alta companie la care am aplicat si as putea avea de suferit din acest lucru. Ce se poate face in acest caz?

Va multumesc
Buna ziua.
Mi-am schimbat domiciliul de curand. Va trebui sa schimb si buletinul, urmat de permis. Am cateva intrebari:
- in cazul opririi in trafic pe perioada cat nu detin buletin, ce pot face? e suficienta dovada sau o copie dupa buletinul vechi?
- dar atunci cand adresa din buletinul nou nu corespunde cu cea din permisul vechi?

Imi voi schimba si permisul imediat ce am noul buletin, dar vreau sa stiu ce probleme se pot ivi si cum le pot evita pana am toate actele in regula.
Multumesc

Unei femei, recidiviste care a avut o condamnare cu suspendare si a mai primit o condamnare, pedepsele cumulandu-se, poate fi amanata sau anulata la recurs pedeapsa, ptr. ca aceasta alapteaza, avand un copil de 3 luni ?