Buna ziua!!
Lucrez de 32 ani la CFR, iar de cand s-a reorganizat, in 1998, la CFR Marfa, si am 52 de ani. In urma restructurarii, functia mea, cea de instructor nu mai apare pe schema de normare, nici la statia unde am lucrat'(care se desfiinteaza), si nici la statia vecina, cu toate ca centrul de instruire nu s-a desfiintat, iar instructorii au fost repartizati pe centre si nu pe statii.In locul meu va fi numita o alta persoana, prin cumul de functii, cu toate ca nu are pregatirea de instructor, iar eu am calificarile necesare ocuparii noii functii.Are dreptul angajatorul sa ma disponibilizeze, avind in vedere ca mai am, 2 ani pina la pensie si nu am sanse sa-mi gasesc alt loc de munca la aceasta virsta?Exista vreo Lege care sa-mi de castig de cauza?
Din somaj tehnic se poate intra in concediu medical?
Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care:
- 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ;
- 5 ani lucrati la grupa a II-a de munca.
Cand pot iesi la pensie?
Avand in vedere situatia actuala, ce este mai benefic pana la implinirea varstei de pensionare: somajul sau pensia de boala?
Faptul de a fi in somaj este un impediment in a iesi in pensie anticipata?
in situatia in care se schimba legea pensiilor, pana la indeplinirea conditiei privind varsta de pensionare, se poate trece din somaj in pensie de boala?
Ambii socrii ai mei au decedat.In anul 2003 a decedat si cumnatul (frate cu sotul meu).La data decesului cumnatului meu cumnata nu a putut face succesiunea dupa dansul deoarece nu detineam titlul de proprietate asupra terenului mostenit de pe urma socrilor.Intrucat cumnata domiciliaza in alt judet,exista o reglementare speciala legata de locul in care se face succesiunea?Mai exact,succesiunea se poate face la domiciliul decedatului sau in localiatea unde se afla proprietatea in discutie?
Ce se intampla cu zilele de concediu neuzat in cazul pensionarii(se platesc sau nu)?
Pentru calculul pensiei cum se comunica la casa de pensii orele de noapte efectuate-in procente sau in numarul orelor de noapte prestate?
Mi s-a sugerat ca in urma restructurarilor din cadrul CFR voi fi disponibilizata,iar denumirea functiei pe care o am va fi schimbata.Exista un temei legal pentru genul acesta de modificari?Se poate ataca o asemenea decizie in instanta daca se face dovada ca de fapt este vorba de aceleasi atributii de serviciu in ambele cazuri(functia veche si cea nou creata)?
Pentru a beneficia de pensie partial anticipata trebuie sa ma aflu la momentul respectiv in campul muncii?
Lucrez in cadrul CFR de 29 de ani si in urma restructurarilor activitatea din statia in care lucrez va fi suspendata.Functia pe care o detin apare pe schema de normare a statiei vecine.Pentru pensionarea la cerere as mai avea de lucrat inca 3 ani, iar la limita de virsta inca 3,6 ani, si o vechime totala de 31,6 ani.
Am urmatoarele intrebari:
-deoarece postul pe care il ocup va fi numai mutat, nu si desfiintat angajatorul are dreptul sa ma disponibilizeze?
-exista obligativitatea legala a angajatorului de a ma mentine pe post dat fiind faptul ca mai am putin pina la pensie?.
-in ce conditii pot sa ma pensionez definitiv din pensie de boala?