avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Activitate dcrdlo9

Activitate dcrdlo9

buna ziua!

imi poate spune cineva pana la cate zile de concediu medical sunt suportate de catre angajator? parerile sunt impartite. unii spun ca angajatorul suporta 5 zile, altii 7 zile, altii spun ca se calculeaza in functie de numarul de angajati...

multumesc!
Buna ziua!
Am primit o citatie de la tribunal ca fiind parte a procesului. In ziua in care trebuie sa fiu prezent la proces, angajatorul este obligat sa-mi acorde o zi libera? Si daca da, pe baza carei legi/hotarari?
Multumesc!
Buna ziua! In urma cu 3 luni am incheiat un contract de leasing pentru un autoturism. Am platit avans de 20% si primele 2 rate. In urma cu o luna am achizitionat un alt autoturism la care, de asemenea, am achitat avans de 20%. Intre timp, problemele mele financiare au luat-o razna, drept pentru care as dori sa renunt la cele 2 autoturisme. Subliniez faptul ca pt a doua masina nu am achitat decat avansul, nici o alta rata. Pentru ambele masini am lasat la firmele de leasing bilete la ordin. Cineva mi-a propus sa ii vand firma cu tot autoturismele respective, numai ca exista posibilitatea ca noul administrator sa nu achite ratele... Raspunderea ar cadea pe umerii mei? Sau, in momentul in care cesionez firma, noul administrator sa isi asume responsabilitatea achitarii autoturismelor? Va multumesc!
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Buna ziua,

Incerc sa gasesc un raspuns la intrebarile mele si v-as fi foarte recunoscator daca as putea primi un rapsuns pertinent. Am intrebat contabili, juristi, avocati, fiecare a venit cu o alta interpretare. Problema este urmatoarea: sotia mea urmeaza sa nasca in ianuarie 2010. Este angajata cu carte de munca de peste 12 luni. Ii sunt platite toate darile la stat la zi. Paralel, are un contract de prestari servicii in derulare. Acest contract nu a fost inca inregistrat. Urmeaza sa il inregistreze si sa plateasca impozit de 16%. Potrivit legii, orice venit supus impozitului se va lua in considerare la calculul indemnizatiei de crestere copil, deci si venitul din contract de prestari servicii ("activităţi independente "). Si aici este marea "buba"... este nevoie sa mai plateasca CASS pentru veniturile din acest contract de prestari servicii? Va multumesc!
Buna ziua,

Sotia mea urmeaza sa nasca in luna ianuarie. Este salariata si va primi 85% din veniturile din ultimul an, conform legii. Eu sunt unic asociat al unei firme si incerc sa ii maresc veniturile astfel incat, in momentul in care intra in concediu maternal, sa incaseze ceva mai multi bani (nu va ganditi la sume exorbitante...). Facandu-i un contract individual de munca part time (2 ore) ar insemna sa platesc destul de mult pentru toate taxele si darile catre stat. Spre ex, pentru un venit net de 1000 ron pe luna, ar trebui sa suport undeva in jurul sumei de 600 ron pe luna (atat in calitate de angajator cat si in calitate de angajat...). Cineva mi-a sugerat o solutie mai simpla, si anume ar putea sa incaseze niste bani pentru drepturi de autor. Problema este urmatoarea: in acest caz ar trebui sa infiinteze un PFA? Si daca nu, pe baza carui document ar incasa banii(factura, chtanta, etc...)? Mai mult, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege. Din cate stiu, banii incasati pentru drepturile de autor sunt supuse impozitului, deci se inadreaza in prevederile legii. Dar aici intervine o alta intrebare... Este suficient sa plateasca impozitul de 16% sau mai sunt necesare si alte dari (sanatate, somaj etc...)?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Buna ziua,

Urmeaza sa colaborez cu o firma ale carei produse le voi vinde. O sa incasez un oarecare comision. Problema este urmatoare: contractul cu firma respectiva ar trebui sa il inchei in calitate de persoana juridica, persoana fizica sau PFA? Adica, ce varianta m-ar avantaja? Detin deja o firma, dar cu acest impozit forfetar ma gandesc foarte serios sa ii suspend activitatea... Si, daca il inchei in calitate de persoana fizica, ce impozite/dari ar trebui sa platesc? Dar ca si PFA?
Multumesc! O zi placuta!
Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: am o firma "curata" care nu prea mai functioneaza si urmeaza cat de curand sa o "inchid". Cineva mi-a sugerat cum ca as putea sa o vand. Acel cineva intentioneaza sa achizitioneze un autoturism in sistem leasing. Propunerea lui este urmatoarea: sa achizitionez eu autoturismul, adica sa semnez toate actele necesare dosarului de leasing, urmand ca ulterior sa cesionez firma catre el. Intrebarea mea este urmatoarea: este o solutie buna, adica nu imi pricinuieste nici un necaz? Pot avea surprize ulterior? Si daca da, la ce ma pot astepta?
Va multumesc!