avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Activitate aleksutzu

Activitate aleksutzu

Cand o persoana primeste titulatura de „participant la licitatie” in sensul art. 246 Cod Penal? In momentul depunerii ofertei de cumparare sau daca efectiv este prezent la licitatie?

Fratele meu a vrut sa participe la o licitatie pentru achizitionarea unui imobil executat silit. A depus o oferta si a achitat taxa de 10% din pretul de pornire. Cu doua zile inainte de a se tine licitatia s-a razgandit, l-a informat pe executor ca isi doreste banii inapoi si a facut cerere de retragere. Imobilul a fost vandut la pretul de pornire a licitatiei unei persoane, singura care s-a prezentat la licitatie. Fostul proprietar a depus contestatie si plangere penala impotriva celui care a castigat licitatia si impotriva fratelui meu pe motiv ca au avut o intelegere si de aceea s-a retras ca sa il lase pe adjudecatar sa castige.
Am gasit si raspuns la ceea ce am intrebat asa ca postul se poate inchide. Pe scurt debitorul are mai multe drepturi decat un participant in procesul de executare silita oricat de bine intentionat este el. Mai jos este un link catre pagina unde m-am lamuri de acest aspect.

[ link extern ]
Buna ziua,
Am fost declarat adjudecatar in urma participarii la o licitatie in care se vindea un imobil executat silit de catre un singur creditor (o banca). Executorul a intocmit procesul verbal de adjudecare, care a fost intabulat in cartea funciara, numai ca in momentul in care am anuntat executorul ca voi depune si restul sumei in contul dansului de consemnari, la aproximativ 7 zile dupa licitatie, mi-a transmis sa nu ma grabesc intrucat a fost informat de catre banca cum ca debitorul va depune banii care ii datoreaza si ca daca depun banii iar daca debitorul va plati si el datoria, mie imi va fi greu sa imi recuperez banii de la banca. Este corect ca eu sa fiu astfel eliminat fara a ma opune in vreun fel? Am depus eforturi considerabile de a fi prezent la licitatie, avand in vedere ca eu vin din provincie iar licitatia se organiza la sediul executorului care era in Bucuresti. As avea sanse de castig daca as actiona banca in instanta intr-un proces civil in care sa cer daune morale? Eu am fost adjudecatar de buna credinta iar banca m-a tratat ca un nimic.
Multumesc pentru raspunsuri. Nu am limitat madatul avocatului. Dumnealui ne-a explicat ce putem obtine, ce acte ne trebuiesc si care este onorariul. Onorariu pe care l-am platit inainte sa ne depuna actele la tribunal numai ca nu am semnat nici un contract cu dumnealui si nici nu a mai cerut bani. A spus doar ca nu trebuie sa mearga la termene pentru ca procesul se judeca pe principiul "o obligatie de a face" iar instanta trebuie sa acorde ce spune legea. Dar probabil este prea ocupat iar castigul de pe urma noastra este prea infim pentru a se mai ocupa si de procesul nostru. Am solicitat de la instanta copii simple dupa actele de la dosar pentru a cauta un alt avocat. Deasemea am depus si obiectivele pt expertiza pe care le-am semnat cu totii. Din pacate am depasit termenul de 5 zile (colegi plecati in concediu) Speram sa nu ni le respinga instanta pe motivul ca am depasit termenul.
Am achitat deja onorariul dispus de instanta iar la ultimul termen instanta a hotarat ca noi sa trimitem obiectivele. Le-am formulat deja si in urma sfaturilor primite aici vom semna toti cererea.Acum sa vedem daca ni le va accepta instanta. Avocatul care ne-a depus actiunea a solicitat onorariu doar pentru acest lucru a spus ca se judeca pe principiul ca instanta obliga sa acorde ce zice legea. Acum nu mai raspunde la telefon. O fi in vacanta.
Buna ziua,
Sunt parte intr-un proces colectiv alaturi de 22 colegi impotriva angajatorului pentru plata orelor suplimentare. Instanta a cerut o expertiza si ne-a solicitat sa depunem in 5 zile obiectivele. Intrucat nu reusim sa il gasim pe avocatul care ne-a depus actele pentru proces doresc sa intreb daca putem noi depune cererea cu obiectivele si daca aceasta cerere trebuie semnata de toti colegii sau o poate semna doar unul. Deasemenea putem solicita instantei copii dupa toate inscrisurile de la dosar? La fel aceasta cerere trebuie semnata de toti sau doar de o singura persoana? Multumesc
Este posibil ca o primarie sa interzica prin hotarare de consiliu local construirea in intravilanul agricol al localitatii? In certificatul de rubanism se spune ca terenul este intravilan agricol de tipul teren arabil situat in subzona Z(LM+IS). In aceasta subzona se pot construi locuinte cu maxim 3 etaje numai in baza unui PUZ elaborat pt intreaga subzona anterior mentionata elaborat in baza unui aviz prealabil de oportunitate. De mentionat este ca aceasta subzona are in jur de 80 ha, iar HCL este aceea de aprobare a PUG emisa in 2001. Pentru a construi o casa P+M de 100 mp trebuie sa finantez eu un PUZ pt un sfert de localitate?
As mai avea o intrebare. Conform Ordinului nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 la :
art. 34 alin.(2) Dacă documentatia depusă este incompletă sau cu elemente de identificare insuficiente, în termen de 5 zile de la data înregistrării acest lucru se notifică în scris solicitantului, cu menţionarea elementelor lipsă din documentaţie, care se restituie în vederea completării.
Daca in lege nu se specifica ce fel de zile sunt, lucratoare sau calendaristice ce fel de zile se iau in considerare? Eu cererea am inregistrat-o pe 05.02.2014. Care ar fi termenul la care ar trebui sa primesc aceasta informare?
Cu toate ca le-am aratat celor de la urbanism cu legea in fata ca ce imi cer nu este legal, ei tot se incapataneaza sa-mi ceara acte in plus pe motivul ca "asa stiu ei ca se cere". Sunt tare curios cum anume vor motiva refuzul.
Buna ziua, Este corect sa mi se ceara pentru un certificat de urbanism de informare copii dupa cadastru si carte funciara ? Doresc sa achizitionez un teren intravilan agricol dar inainte de asta am fost la primarie sa aflu ce acte am nevoie pentru certificatul de urbanism pt informare. Doresc sa aflu daca terenul este cumva pasune, cu toate ca pe titlul de proprietate scrie ca e intravilan arabil, si care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru constructia pe viitor a unei case. Proprietarul nu are decat titlul de proprietate si a spus odata cu vinzarea terenului va face parcelare, cadastrul si cartea funciara.
Conform Ordinului nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 la art. 19 alin (1) se spune ca pt certificatul de urbanism documentatia va cuprinde:
- cererea tipizata cu elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral şi număr de carte funciară, în cazul în care legea nu dispune altfel,
- planuri cadastrale/topografice, cu evidenţierea imobilelor în cauză, astfel:
1. pentru imobilele neînscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: plan de încadrare în zonă, la una din scările 1 : 10.000, 1 : 5.000, 1 : 2.000, 1 : 1.000, 1 : 500, după caz, eliberat, la cerere, de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
2. pentru imobilele înscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: extras din planul cadastral de pe ortofotoplan şi extras de carte funciară pentru informare actualizat la zi, eliberate, la cerere, de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară.
Cum pot sa ii fortez pe cei de la primarie sa imi elibereze acest certificat de urbanism. Mie mi se pare ca precizarile de la art.19 se contrazic sau nu le inteleg eu.:(
Am inteles si eu ca asta e intentia lor. Fraierii sa plateasca si proiectul si apoi sa ne taxeze cu impozite mai mari. Problema mea e ca daca ma duc sa le arat decizia de mai sus sa nu imi spuna ca nu se aplica si la nivelul primariilor.