avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Activitate anmarr

Activitate anmarr

Buna ziua,

Ma regasesc in urmatoarea situatie. Am incetat CIM cu acordul partilor si la 2 luni de la incetare am ramas insarcinata. In prezent nu am un servici stabil si nu am nici o alta sursa de venit. Inainte de incetare am o perioada neintrerupta de peste 3 ani de zile.

Intrebare:
Pot beneficia de indemnizatia aferenta concediului de maternitate (85%) la momentul nasterii copilului chiar daca nu o sa am nici atunci un alt servici, adica peste aprox 8 luni? Daca raspunsul este pozitiv, cum se calculeaza aceasta indemnizatie si pe cat timp.

De asemenea mai am o intrebare, cum pot beneficia de serviciile de sanatate daca in prezent nu mai sunt asigurata, neavand un contract de munca.
Pot sa imi fac asigurare si in acest caz, pt analize, eco si nasterea copilului?


Va multumesc mult!
Va multumesc pentru raspuns!
Intrebare: dupa expirarea preavizului la data incetarii CIM cum am formulat in cererea de demisie, mai au vreun drept Legal sa ma mai tina inca 20 de zile, cum ameninta?
Cu stima!
Buna ziua,

Mi-am depus demisia cu formularea: "va rog a-mi aproba incetarea raporturilor de munca prin demisie incepand cu data de X".
Intre ziua depunerii demisiei si ziua incetarii raporturilor de munca am inclus si cele 20 de zile legale de preaviz cfm contractului, dar nu am mentionat explicit in cerere nr de zile de preaviz.
Totodata am luat si nr de inregistrare la demisie.

Problema: Angajatorul insista sa imi modific cererea de demisie solicitand incetarea contractului incepand cu ziua depunerii demisiei, urmand sa astept sa imi trimita confirmarea preavizului de 20 de zile lucratoare prin posta.

De asemenea, ma ameninta ca daca nu modific cererea, va trebui ca dupa data incetarii contractului mentionata in cererea initiala, sa mai stau inca 20 de zile in preaviz.
E legal asa ceva? Si care e scopul Angajatorului pentru modificare?

Va multumesc.
Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie. Eu si sotul meu vrem sa achizitionam o masina pe numele amandurora (co-proprietari) si sa o inmatriculam la Politie pe numele unuia din noi.

Putem face contract de vanzare-cumparare in care sa figuram amandoi la rubrica proprietar si sa o inregistram la Politie doar pe numele unuia? Noi avem 2 adrese diferite in buletin, in 2 orase diferite si inmatricularea vrem sa o facem in orasul in care locuim si in care unul din noi are adresa.

Am intampina probleme, am avea nevoie de procuri in acest caz la Politie?

Multumesc.

Buna seara,

As fi intru totul de acord cu cele scrise mai sus de catre ceilalti respondenti de pe Forum ca cea mai buna solutie in cazul dvs este sa va gasiti un alt loc de munca in alta firma daca...
intr-adevar ar fi UNICA, dar nu este!

Am trecut si eu din pacate printr-o experienta asemanatoare cu o multinationala, si pana la urma nu s-a rezolvat nimic... Sefa mea vroia sa impuna o alta persoana in locul meu, pe care a si adus-o la 2 saptamani dupa ce am plecat desi toata lumea era in concediu. A facut aranjamente cu HR-ul si asta a fost tot.

Pe de alta parte trebuie sa facem ceva ca sa ne ridicam impotriva abuzatorilor/angajatorilor de acest fel.

Oameni buni, nu ii mai tolerati!!! Avem instrumente, avem Internet unde putem sa publicam informatii, putem merge in instanta, pana la urma Dumnezeu ne va ajuta sa gasim solutia cea mai buna, insa nu trebuie sa fim coplesiti, nu avem dreptul daca vrem sa schimbam ceva in mentalitatea si in legislatia actuala!

De ceva vreme Romania si angajatii romani au ajuns sclavi pe plantatiile altora! Suntem buni atata vreme cat facem vanzari, car depasim targeturile, dar la cea mai mica greseala, ni se spune ca mai stau inca 10 la usa dornici sa ne ia locul.....E INTOLERABIL ASA CEVA si e INCREDIBIL unde s-a ajuns!

Codul Muncii ingaduie din pacate o prea mare lejeritate angajatorului la acest moment, ca sa va dau un alt exemplu sugestiv, in ziua de azi nu mai ai voie nici sa iti prezinti "demisia", angajatorul vede acest lucru este un act de "nesupunere", o nesimtire, o chestie intolerabila venita din partea unui "scalv" care se revolta... si incearca sa faca presiuni ca sa semnezi o altfel la incheiere prin care vezi doamne tu esti cel care a facut greseala ..E UN CAZ REAL! Si povesti din astea am auzit din ce in ce mai mult in ultima perioada.

Ar trebui sa iesim in strada asa cum se intampla in toate tarile civilizate cand auzim de disponibilizari, de dat afara si de legislatia muncii! Daca nu vom lua atitudine nu se va rezolva nimic, criza a amplificat acest sistem in care Angajatorii au forta de a lua decizii.. iar angajatii raman mai cu nimic.

Ca sfat personal pentru doamna de mai sus: nici nu stiti de cand v-a pus gand rau sefa dvs, sau vreun coleg(a) nou venit(a) cu o recomandare binevoitoare, cu o barfa spusa la momentul potrivit,nu puteti sti niciodata de la ce vi se trage.

Parerea mea este sa mergeti mai departe si daca se fac presiuni in continuare sa inregistrati discutiile dvs cu sefa, sa pastrati toate emailurile, probele ... si daca vedeti ca nu o scoateti la capat da mergeti in instanta.

Nu sustin parerea GM-ului de mai sus, prin care pur si simplu sa va dati demisia. Aceasta este cea mai buna solutie si cea mai convenabila pentru firma sa scape de dvs.... dar, am si eu o intrebare... de ce nu sunt facute anchete si in cazul sefei dvs>? Este cuvantul ei contra cuvantului dvs. Invatati sa va luati partea, strangeti probe si iar probe, chiar si in cazul greselilor sefei (trebuie sa fie si alti colegi indignati de acest comportament descris mai sus).

Doamne Ajuta sa iesiti cat mai repede din acest cerc si sa vi se va solutioneze problema! Va tin pumnii !!!!
Răspuns la discuția demisia si drepturile angajatului
Va multumesc pt raspuns! Mai am o intrebare: in cazul concedierii se aplica cele prezentate de dvs>? Adica angajatul nu are nici un cuvant de spus cfm Noului Cod al Muncii?!
EU stiam ca in preaviz , indiferent de cazul demisiei sau concedierii, se sta 4h si in restul timpului angajatul isi poate cauta de lucru.

De asemenea inca astept un raspuns la intrebarea 2, legata de "pastrarea angajatului" in preaviz. Si acest lucru ramane la latitudinea angajatorului? Adica cele 20 de zile pot sa fie 10 sau niciuna? Multumesc!
Buna ziua,



Am si eu cateva intrebari legate de demisie si de Noul Cod al Muncii.



1.In cazul depunerii demisiei este necesar un preaviz de 20 de zile lucratoare?

2. Daca iti depui demisia incepand cu data de 1.02 sa zicem, contract incheiat prin acordul partilor incepand de astazi 6.01.2012, angajatorul este obligat sa te pastreze in perioada aceasta si sa iti plateasca la zi toate drepturile contractuale? Nu poate sa renunte la tine inainte de termen.

3.De asemenea as dori sa stiu daca in perioada respectiva cfm Noului Cod al Muncii poti in intr-un interval de 4h sa iti cauti alt job.

4. In cazul demisiei stiam ca inainte (cu aprox 2 ani in urma) erai Asigurat la Casa de Sanatate inca o luna de zile. Vreau sa stiu daca acest lucru este valabil si acum sau daca s-a schimbat ceva in legislatie.



Problema este ca am un angajator hotarat sa restructureze, dar sa nu plateasca compensatorii si sa imi forteze mana sa imi semnez demisia. Si vreau sa imi stiu drepturile in cazul unui contract pe perioada nedeterminata.



Astept cu interes raspunsurile voastre.



Va multumesc!

Buna ziua,

Am o nelamurire, este posibil ca in cartea de Munca sa apara sub perioada angajarii SCRIS IN CLAR - 1 absenta nemotivata si perioada respectiva? Mie mi s-a intamplat si sunt socata, e prima data cand patesc acest lucru, si nici nu mai stiu despre ce era vorba..
Doresc sa stiu daca acest lucru este stipulat in noul Cod al Muncii sau daca ramane la latitudinea fiecarui angajator. Mentionez ca eu inca lucrez la firma respectiva si nu mi-am dat demisia.

Totodata as vrea sa stiu cum se poate modifica/clarifica acest aspect.

VA Multumesc!
Discuție Asigurare CASMB
Buna ziua,

As dori sfatul dvs intr-o chestiune, pentru ca nu reusesc sa ii dau de cap!

Sunt destul de bulversata in legatura cu articolul 259 alin 7 al Legii 95/2006 pentru ca am gasit 2 variante ale acestui articol de Lege pe Internet, respectiv varianta cu "plata obligatiilor de catre asigurati pe ultimii 5 ani" precum si varianta mai noua, din Luna Aprilie 2011, cu plata obligatiilor de catre Asigurati pe ultimele 6 luni si mai nou se pare ca exista un proiect de Lege care a iesit din Comisia de Sanatate in Luna Aprilie cu plata la valoarea a 1/3 din salariul minim pe tara raportat la ultimele 6 luni ce urmeaza sa fie luat in discutie de cele 2 Camere ale Parlamentului.

As dori sa ma lamuriti daca se poate in privinta variantei reale de calcul pentru cei care beneficiaza de Ajutor Social, pentru ca am un caz de Ajutor Social in familie.

Practic bunica mea beneficiaza din Luna Aprilie 2011 de Ajutor Social cfm Legii 416/2001 si este scutita cfm acestei Legi de Plata Contributiilor la Fondul de Sanatate.

Totusi, mergand la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti am ramas stupefiata in legatura cu faptul ca, desi bunica mea NU A INREGISTRAT NICI UN FEL DE VENITURI in ultimii 5 ani, nici din pensii, nici de alta natura, fapt dovedit cu Adeverinte de la Administratia Financiara si in acelasi timp beneficind din Luna Aprilie 2011 de Ajutor Social cfm Legii 416/2001, i-au comunicat ca este necesar sa plateasca RETROACTIV contributia la Fondul de Sanatate pe ultimii 5 ani pentru a deveni Asigurat si a beneficia de serviciile unui medic de familie!

As dori sa stiu care din variantele articolului mai sus mentionat, respectiv art. 259 aliniatul 7 din Legea 95/2006 este cea in vigoare in prezent,cea cu 6 luni s-au cea cu 5 ani.

Mentionez suplimentar ca art. 259 aliniatul 7 din Legea 95/2006 a Sanatatii se refera la persoanele care nu au mai detinut pana la momentul cererii catre Asigurator capacitatea de Asigurat la CASMB sau la alta casa de asigurari de Sanatate!

Astept raspunsurile voastre!
Va multumesc anticipat!
In cazul concediului de maternitate, intreruperea de pe cartea de munca imi afecteaza ultimele 6 luni sau 12?

Multumesc.