O doamna careia i-a decedat sotul ,a beneficiat de pensie de urmas avand calitatea de sotie la data decesului sotului,iar dupa 5 ani s-a recasatorit pastrand numele sotului decedat ,dar a pierdut pensia de urmas., apoi a divortat. Intrebarea este daca doamna divortand, mai poate reveni la pensia de urmas dupa primul sot decedat? doamna a purtat tot timpul numele sotului decedat. Va multumesc.
La momentul decesului sotului , d-na avea calitate de sotie supravietuitoare, dupa 5 ani s-a recasatorit , pastrandu-si numele sotului decedat ,apoi a divortat ,nechimband numele sotului decedat .In acest caz ,daca poate conform legii sa beneficieze de aceste gratuitati. Va multumesc.
Buna ziua. As dori sa stiu daca o pensionara poate beneficia de gratuitati (curent, carbune) dupa decesul sotului , in conditiile in care aceasta a fost casatorita, divortata, insa nu si-a schimbat niciodata numele, purtand numele sotului decedat, in conditiile legii. Va rog sa ma lamuriti daca exista o lege in acest sens. Va multumesc
Buna ziua. Ma numesc Fercu Ana si as dori sa stiu daca fac donatie pe un apartament fiicei mele eu avand un singur copil, sunt vaduva,iar fiica mea se casatoreste, viitorul ei sot are drepturi la acest apartament?sau daca eu am decedat, iar fiica face succesiune ,sotul ei are dreptul la apartament prin casatorie?doresc ca acest apartament sa ramana fiicei mele ,care forma este mai buna si mai putin costisitoare financiar. Va multumesc si astept raspuns. Cu stima Fercu Ana
Buna ziua. Ma numesc Fercu Ana pensionara, si am nevoie de ajutor. Am avut proces cu Ministerul Muncii si protectiei sociale, cu Casa Nat Pensii Bucuresti, si cu Casa judeteana de Pensii Hunedoara din2010 in care am solicitat retinere de 5,5% doar pentru suma ce depaseste 740 lei si nu pe toata pensia cum s-a procedat ,proces respins ca nefondat si la recurs la Curtea de Apel Alba in data de 21.11 .2011. Intrebarea mea este: intrucat am pensie mai mare de 740 lei si acum s-a aprobat de Curtea Constitutionala ceea ce eu am solicitat in 2010, mi se restituie suma retinuta in plus pe perioada din urma sau cel putin din 01.01.2011? daca da,ce trebuie sa fac?.Va multumesc si astept raspuns. Cu stima
Buna ziua. Ma numesc CRACIUNESCU B,vicepresedintele sindicatului pensionarilor din V.Jiului..Am pe rol un proces care a fost anulat, instanta motivand ca in interiorul ,art.28 din Legea Sindicatelor nr. 54|2003 nu sunt prevazute si cazuri de litigii de asigurari sociale ,ci numai cazuri ce deriva din Legislatia muncii si altele,pentru care membrii nostrii de sindicat pot fi reprezentati fara un mandat expres.
Pe site-ul www.legislatia muncii.ro rezulta ca Legislatia muncii cuprinde : codul muncii,asigurari sociale (pensii},resurse umane.
Intrebarea mea este : daca instanta a anulat in mod eronat actiunea noastra si daca da, cum putem demonstra ca avem dreptate,respectiv dreptul de a reprezenta membrii nostrii de sindicat fara un mandat expres pentru obtinerea unor drepturi de pensie. Va multumesc si astept raspuns.
Buna ziua. as dori sa stiu daca o persoana care se afla in somaj este obligata sa plateasca adeverintele pentru oficiul de somaj necesare de la medicul de familie, sau alte adeverinte de care are nevoie de la medicul de familie., Va multumesc si astept raspuns!
Am citit trimiterea la art 87 alin (2) din legea 209/2009 prin care se poate solicita anularea deciziei din 25.05.2009 (primita de mine) la cererea titularului in termen de 45 zile de la comunicare, insa acest articol face trimitere la art 86 alin (1) . Acest alineat se refera in general la pensii curente, intrebarea mea este : poate fi aplicat si in cazul unei decizii de debit cum este cazul meu? si daca da cum sa o motivez? va multumesc