Buna ziua,
As dori lamuriri cu trimitere exacta la reglementarile legale privind calculul numarului mediu anual de salariati in cazul unei societati ce si-a suspendat activitatea incepand cu luna mai 2009.
In lunile ianuarie - aprilie si-a desfasurat activitatea cu un numar mediu lunar de 5 salariati.
Media anuala este 5 salariati ? ( 5 x 4 : 4 luni cat si-a desfasurat activitatea cu angajati) SAU 1,66 salariati ( 5 x 4 :12 luni calendaristice ) ??
In lege nu apare nici o mentiune referitoare la societatile a caror activitate se suspenda ci doar pentru cele care sunt nou infiintate ! Se aplica acelasi regim ?
Cred ca media reala este cea rezultata prin impartirea la numarul lunilor in care societatea si-a desfasurat activitatea si nu la 12 luni.
Dar am nevoie de exprimarea exacta din lege sau aceasta nu exista ,dupa cum am constatat eu ?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Referitor la subiectul legat de bonurile valorice pentru carburant, va rog sa-mi clarificati cateva aspecte:
1. Oricine poate refactura bonurile valorice de carburant?
2.E nevoie obligatoriu de contract ?
3 O societate poate face revanzare de astfel de bonuri valorice daca nu are inscrisa aceasta activitate in obiectul sau la Registrul Comertului?
Va multumesc
Nu tin mortis sa respect legea dar cu atata inversunarea mi s-au cerut acesti bani incat am vrut si eu sa stiu pe ce se intemeiaza cererea lor.
De bun simt mi s-ar fi parut sa nu platesc nimic dar daca tot vor sa le dau bani pentru folosirea pe perioada scurta a unui spatiu care este si pentru mine si pentru ceilalti locatari spatiu comun . macar sa fie contract inregistrat , sa plateasca impozit, sa primesc chitanta.
Cata vreme pe mine nu m-a deranjat ani si ani de zile folosirea acestei camere de catre alti locatari atat ca spalatorie cat si ca spatiu de depozitare , la fel ma asteptam sa fie si in cazul meu, cu atat mai mult cu cat nu schimb destinatia spatiului, nu murdaresc, nu folosesc nici un fel de utilitati.
Dar.....la nesfarsit constat ca bunul simt in Romania nu mai gasesti in decat in dictionare !
Va multumesc inca o data pentru raspuns.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, toate apartamentele sunt proprietate particulara , la parterul blocului este uscatoria / spalatoria ( cum s-o fi zicand) pe care toti am folosit-o ani de zile in comun.
O perioada camera respectiva a fost amenajata si inchiriata ca si sediu al Asociatiei de Proprietari. Dupa o vreme , sub pretextul ca este deranjat de asa zisa forfota a celor care veneau sa-si plateasca intretinerea , proprietarul apartamentului de la parter care are zid comun cu spalatoria nu a mai fost de acord cu destinatia pe care locatarii blocului o dadusera spatiului mentionat . Adevaratul motiv era de fapt supararea pe ceilalti locatari care au refuzat sa-i semneze acordul pentu vanzarea camerei la pretul derizoriu pe care el il oferea ( 10.000 ron ) . Sediul Asociatiei s-a mutat in alt bloc.
Spalatoria a ramas goala si debransata de la toate utilitatile ani buni de zile.
Acum , eu , locatar in acest bloc, care ani de zile nu am folosit pentru nimic - niciodata spalatoria blocului , doresc sa folosesc pentru 45 zile aceasta camera goala pentru depozitarea mobilei pe care o voi muta apoi in noul apartament in care ma voi muta. Este normal , de bun simt sa platesc chirie dupa cum imi impune proprietarul apartamentului de la parter care se invecineaza cu spalatoria sau dupa cum imi solicita acesti bani seful de scara?
Daca trebuie sa platesc , care ar fi baza legala ? Primesc chitanta ? De la cine ? Semnez contract ?
Daca nu, cui trebuie sa inaintez o sesizare ?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua !
Rog sa ma lamuriti:
Avem un salariati care a lucrat 5 luni in societate(august- decembrie 2009) .
La data de 31.12.2009 i se suspenda contractul de munca la cerere ,
In data de 01.02.2010 aduce un concediu medical emis de medicul de familie pentru boala obisnuita si pentru perioada 01-14.02.2010.
Platesc acest concediu medical aparut dupa 30 zile de la data la care a cerut suspendarea CIM ?
Baza de calcul pentru plata concediului medical sunt veniturile obtinute in cele 5 luni lucrate in anul 2009?
M-am lamurit, am fost la Casa de Pensii. Declaratiile Agentiei de Somaj catre Casa de Pensii pentru stagiile de cotizatie ale celor aflati in perioada de somaj sunt facute in zile calendaristice si nu lucratoare......ceea ce nu prea e corect...treaba lor, se se lamureasca.Eu am inteles, clar : iau in calcul doar zile lucratoare.
Subiect : Calcul concediu medical pentru accident de munca
Buna ziua : Rog sa ma lamuriti in problema efectuarii corecte a calculului pentru un concediu medical cod 03 in urmatoarele conditii :
Salariatul a avut un accident de munca in data de 15.09.2009. Este angajat in societate cu data de 04.05.2009. Primul concediu medical pentru perioada 15-17.09.2009, cod indemnizatie 06 l-am achitat 100% ( calculul l-am facut astfel : suma indemnizatiilor pentru somaj, preluate din adeverinta pe care am solicitat-o la ANOFM cumulata cu suma veniturilor obtinute in perioada 04.05 - 31.08.2009 impartita la nr.zilelor lucratoare din lunile martie -august 2009) Urmatoarele concedii medicale au cod 03 -accident de munca .Dilema ,mea este urmatoarea: Solicitand Casei de Pensii sa-mi explice formalitatile pe care trebuie sa le fac pentru depunerea alaturi de declaratie a formularelor de concediu medical cu cod 03 , acestia mi-au indicat un mod de calcul pentru plata concediilor care imparte suma veniturilor din ultimele 6 ani anterioare producerii accidentului impartita la suma dintre zilele calendaristice pentru perioada in care salariatul a fost in somaj si numarul zilelor lucratoare pentru perioada in care salariatul a fost salariatul societatii noastre .Este corect ?? Trebuie sa iau in calcul nr zilelor calendaristice pentru perioada de somaj....astfel media zilnica iese mai mica....salariatul pierde...unde anume gasesc in lege explicit mentionat acest lucru ? va multumesc !
Va multumesc din suflet domnule tudorvaleriu! Aveti dreptate, decizia de a accepta ca salariatul sa nu vina la lucru in perioada de preaviz a fost doar verbala si discutatata asa....intre intratul si iesitul dintre doua usi. Nimic nu a fost dat in scris si ca atare serviciul salarizare a actionat strict pe baza documentelor semnate si "parafate" care i-au fost inmanate cu ocazia lichidarii de luna . Detaliile lamuritoare care lamuresc dupa ce spuneti dumneavoastra aceasta problema nu au fost consemnate niciodata in scris.Cei care au de muncit si de rectificat sunt cei de la salarizare . Va mutumesc pentru amabilitatea de a ma lamuri !
Voi pune mai multe intrebari si voi cere mai multe acte pentru lamurire pe viitor in aparitia unor astfel de situatii !
Da, asa am inteles, dupa ce am facut ceva " sapaturi" , ca angajatorul nu a avut pretentia prezentei salariatului la munca in perioada de preaviz. Dar asta aflu acum , la 4 luni si ceva dupa ce s-au intamplat evenimentele. Dar nu pot fi sigura 100% de spusele oamenilor din firma. Atunci, de ce unii au inteles sa vina la munca 4 ore in perioada de preaviz si altii ca pot sa lipseasca total ? E posibil ca el sa fi lucrat la negru in aceasta perioada in alta parte si sa nu ne fi facut cunoscut acest lucru !
In fine, care ar fi solutia sa ies basma curata din aceasta situatie?? : sa cer referat de justificare de la seful direct al celui care solicita sa depun rectificativa si in baza acestui referat sa merg cu el la Casa de Pensii si sa corectez declaratia lunii mai ?
Multumesc domnule tudorvaleriu !
Exact "grace_r" !
Deci atunci de ce sa mai adancesc si mai mult inechitatea dintre cei doi ??
Banii i-a primit salariatul care nu a lucrat, dar sa-i fac cadou si zilele ca vechime , nu mi se pare tocmai corect !
Deci, concret si la obiect, sunt obligata din punct de vedere legal sa depun rectificativa de Casa de Pensii de care am mentionat ??
Multumesc!