MUltumesc , dar atunc cum este?
in LEGE nr. 55 din 15 mai 2020 Articolul . 4 avem:
"(5) Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări."
Datorita unui transplant am adeverinta de handicap. In acest ani dosarul pentru prelungire trebuia depus pana in 30 mai, avand in vedere ca Certificatul si adeverinta de parcare are termen final pana in 30 iunie 2020.
El trebuia sa contine un Raport medical si datorita pandemiei Spitalul a deschis portile Policlinici din municipiul meu,i dupa 10 iunie, Eu am depus dosarul in data de 15.iunie 2020.
Ei au zis ca asta e situatia si e ok , o sa primesc raspunsul.
,,Sigur"raspunsul nu a ajuns nici aztazi , asa ca incepand de 1 iulie eu am ramas fara Certificat de handicap valid si fara adeverinta de parcare.
Intrebare : exista o lege , act normativ cum-ca actele eliberate si valabile in timpul alertei, sunt valabile si 90 zile dupa terminarea alertei? Cele enumerate cad sub incidenta lui?
Avem urmatoarea situatie.
Un teren intravilan de 1000mp cu doua proprietari in raport de, primul : 800mp si al doilea cu 200mp.
Intrebare : poate vinde primul proprietar partea lui de 800mp sau exista dreptul de preemtiune pentru al doilea proprietar, in sensul ca al doilea are drept prioritar de cumparare fata de un terti oarecare?
Mentionez ca dreptul de preemtiune nu este stipulat in cartea funciara a prorietatii.
Avand transplant renal trebuie sa prelungesc pensia de boala dupa un an. Inainte de asta trebuie sa ma prezint in fata comisie de experti pentru decizie asupra capacitatii de munca.
Am primit acum un an o lista cu rapoartele si analizele medicale necesare pentru comisie , la prelungire, insa nicaieri nu este descris TERMENUL de VALABILITATE a a cestor raparte/analize.
Va rog un raspuns in legatura cu termenul de valabilitate a acestor acte.
Va multumesc.Da, este legal, dar complet lipsit de logica. Interesant ca o astfel de lege poate sa existe de ani de zile. Dar traim in Romania si incerc sa nu ma mai mir de nimic:)
Stau la bloc si constat ca orice reparatie comuna ( reparatie lift, reparatie interfon) se factureaza calculand pe metru patrat apartament.
Mi se pare complet aiurea ca 2 persoane care folosesc interfonul sa plateasca mai putin pentru o reparare interfon comun ,,doar" ca stau intr-un apartament de 2 camere fata de 2 persoane care stau intr-un apartament de 3 camere.
Alta ciudatenie: Curent electric scara se factureaza la fel . Cum depinde utilizarea curentul de scara de metrul patrat apartament?
Daca asa este legea va rog sa specificati legea respectiva.
Daca un functionar public (femeie) doreste sa opteze pentru continuarea activitatii pana la implinirea varstei standard de pensionare de 65 ani conform:
- Codul Muncii Art 56, alin. 1, lit. c “ la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă (,…)” , respectiv
- Art. 56, alin (3) “Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) teza întâi”
Intrebarea este:
Conducatorul Institutiei Publice poate impiedica continuarea activitatii acesteie pe baza Legii 188 din 1999, privind Statutul Functionarilor Publici ? unde :
- Art 98, aliniatul 1, litera “d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare dacă persoana care are competenţă de numire în funcţia publică nu dispune aplicarea prevederilor alin. (3);”, respectiv
- Art. 98, aliniatul (3) “Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.”
Aici problema a fost ca pana in 3 mai cand am inceput cm am consumat nr de zile de concediu de odihna pentru peroada anterioara. Nu stiu daca in aveste conditii puteam sa cer co iar ei stiau ca nu am intentia sa contnui activitatea la firma.
Va multumesc,
Rozsa Attila
Cornel Vasile a scris:
Puteti depune, daca angajatorul este de acord, o cerere de acordare a 3 zile de concediu de odihna pentru acea perioada ....
Descriu cazul meu. Acum doi ani din cauza insuficientei renale stadiul 5 am ajuns la dializa. Acum cateva luni firma m-a trimis sa lucrezi in Bucuresti de la Sf. Gheorghe. Va spun ca naveta saptamanala si dializa m-a indreptat la solutia de a iesi in pensie de boala. Am inceput concediile medicale si cu 4 august am ajuns la 90 de zile. Pe baza indrumarii medicului nefrolog am depus cerea de prelungire a CM la Expertiza medicala di Covasna. Ei mi-au programat pentru comisie pe 3 septembrie.
In seara lui 8 august am fost sunat sa ma prezint pentru trasplant renal. Am fost ales si operat pe 9 august, insa nu mai puteam sa ma prezint la expertiza. s-a dus sotia si i s-a propus solutia ca eu sa ma prezint cel tarziu pe 20 septembrie.
Nu intru in amanunte medicate dar in unele cazur recuperare tine saptamani bune asa ca azi inca sunt la spital.19.sept.
Se pune problema cine imi acorda cm pentru august.
Spitalul mi- acordat incepand cu 9 august pe baza expertizei din judetul centrului de transplant dar am ramas necescoperit penru 3 zile de la 6 pana la 9 august.
Am intrebat firma in jurul datei de 7 septembrie daca poate sa acorde concediu fara plata pentru cele 3 zile?
Contabilul a zis ca NU ca trebuia sa raporteze in Revisal la sfarsitul lui august.
Mi s-a propus acordarea concediului nelucrat platit.
Si aici vine intrebarea mea:daca sulutia propusa de contabila este una legala si corecta?
Daca aveti nevoie de alte amanunte va stau la dispozitie.
Va multumesc.
Rozsa Attila
Zilele acestea sunt o multime de stiri care relateaza ca primarii anuleaza o parte din semnaturile de pe liste cu initiative cetatenest.
Va rog sa specificat Cine are competenta juridica si legala de a verifica si de a modifica aceste liste?
Doar pentru cultura noastra cetateneasca.
Va multumesc,
Attila