Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie:
- in 2015 am avut venituri din consultanta destul de mari pentru care am depus declaratia rectificativa in mai 2016
- la data respectiva eram deja angajata si renuntasem la activitatea pfa si am incercat sa declar un venit mult mai mic pentru 2016 prin declaratia 220. Cei de la finante au refuzat sa il primeasca deoarece era o scadere prea mare. am zis sa o primeasca asa si sa o respinga ulterior insa am primit hartiile inapoi.
- am trimis contabila dupa si ei ii se raspunde: ne pare rau 220 trebuia depusa o data cu 200 si 200 a fost deja inregistrata. nu mai puteti modifica.
Am zis lasa imi calculeaza penalitati si asta e la final de an se regleaza. Am mai avut un an asa si a fost ok. Acum am primit somatie acasa ca am intarziat la platapt trimestru 2. Merg la finante sa intreb ce se intampla daca nu platesc si imi spune ca imi pune poprire pe conturi. Ii explic situatia ca eu nu mai am venituri, ca in mai nu am fost lasata sa declar mai jos, etc si imi spune ca e imposibil si nu ma crede #-o ca atunci trebuia sa fac acum nu se poate face nimic. Sa platesc si in urmatorii xxx ani se compenseaza.
Nu vreau sa achit 2800 lei aiurea la stat daca stiu ca nu voi avea venituri. Am zis sa nu il inchid ca nu se stie cand mai prind un contract, dar sa platesc atat...
In afara de a suspenda/inchide pfa-ul voi mai stiti o alta solutie ca sa nu platesc banii astia aiurea?
Am venituri de 1000 lei pe anul acesta ... daca scad cheltuieli .... deja ies pe pierdere demult.
Multumesc anticipat.
cum este cu microintreprinderea? e mai rentabil sau nu?
eu personal am PFA si nu vad avantajul la microintreprindere. Te rog sa ne spui si noua daca ai trecut la microintreprindere ce avantaje sunt fata de pfa.
multumesc.
-----------------------------------------
Eu tot caut o prevedere legala clara care sa spuna ca daca am contract de munca pe 2 ore atunci trebuie sa platesc CAS minim 255 pe luna pe PFA - asa imi spune contabila de la firma unde lucrez.
Va rog sa ma lamuriti daca stie cineva concret.
Am PFA pe care voi avea venituri peste 800 lei/luna si vreau sa inchei un contract de munca de 2 ore astfel incat sa nu mai platesc 255 lei/luna la PFA ci sa ma incadrez in exceptia
"Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1)."
astfel voi plati pentru CM toate taxele conform legii si proportional cu norma de timp lucrata (ma costa in jur de 100 lei/luna toate inclusiv ale angajatorului pentru norma de 2 ore si salariu de incadrare 840 lei) si pe PFA voi plati impozit si sanatate la venitul net (venit brut-cheltuieli) fara sa mai fiu obligata si la plata CAS.
Corect? stie cineva altceva? Cunoasteti o alta prevedere legala care sa ma contrazica? scrie undeva ca trebuie sa fiu cu norma intreaga ca sa fiu incadrata la venituri din salarii sau activitati dependente?
Multumesc anticipat.:((
:((
Procesul de mai sus s-a finalizat deoarece finantele au dat decizie de impunere a unui impozit de 1400 lei pentru mama si 1400 lei pentru tata ca urmare a vanzarii apartamentului.
Am contestat deciziile de impunere pe motiv ca nu a fost realizat nici un venit, ca nu am vandut apartamentul noi ci a fost revendicat de banca in contul unei datorii. Nu a existat nici o diferenta de bani. Parintii nu au incasat nici un leu si nu au semnat nici un act de instrainare a imobilului altul decat cel de gaj.
Doresc sa dau in judecata Finantele pentru decizie de impunere gresita. Am gasit un caz la tribunalul din Tulcea in care s-a hotarat anularea impunerii pe motiv ca executarea silita nu intra in acel articol decat daca se incaseaza un venit, adica suplimentar mai mult decat datora la banca.
Cunoasteti cazuri care au mai castigat astfel? Toti imi spun ca nu am nici o sansa dar eu nu vreau sa cred asta. Nu pot sa cred ca dupa ce sunt lasati in strada trebuie sa plateasca impozit pe ceva ce nu au incasat niciodata. Pai atunci toate ratele la banca ar trebui impozitate ca toate sunt venit.#-o urata situatie.
Nu dorim recuperarea a nimic. Firma era a fratelui asa ca nu dam in judecata pe nimeni l-au pierdut asta este.
Vanzarea apartamentului nu acopera valoarea ipotecii deci nu exista diferenta de primit.
Din cate stiu eu contractul de credit are titlu executoriu adica e ca o sentinta judecatoreasca de punere in proprietate. In momentul in care a intervenit executorul bancar inseamna ca s-a executat contractul, asta nu echivaleaza cu intrarea in proprietatea banci??? banca avea dreptul sa faca ce vrea cu el sa il inchirieze, sa il vanda sa ii evacueze pe ai mei, deci ..... nu inteleg cum banca nu era proprietar.
In plus pe contractul de vanzare cumparare nu apar parintii mei ci e o vanzare intre banca/ executor si noul proprietar ....
Finantele a decis impunerea impozitului pentru parinti deoarece ei nu gasesc alt proprietar pentru ca executorul nu a anuntat finantele de executare si nici de contractul de vanzare.
Daca stie cineva unde trebuie sa ma adresez la finante si ce trebuie sa fac pentru a evita darea in judecata a finantelor.
Multumesc,
Parintii mei au girat acum 4 ani o firma cu apartamentul. Intre timp aceasta a dat faliment si banca a executat anul trecut apartamentul. Parintii au primit o somatie de plata si apoi a venit executorul cu vizitatori si li s-a dat o instiintare ca trebuie sa elibereze casa in 15 zile. Nu au semnat-o si au eliberat a doua zi. Alte acte nu au primit.
Noul proprietar care a cumparat de la executor casa nu a putut intabula la cadastru datorita lipsei chitantei de plata impozit 2%. A dat in judecata registrul si a facut presiuni la Finante sa ii supna cine trebuie sa plateasca impozitul. Finantele au dat scrisoare cum ca ei gasesc in registre ca ultim proprietar pe parintii mei si au dat decizie ca ei sunt cei care trebuie sa plateasca aceasta taxa si au primit somatie sa plateasca in termen de 60 de zile 30 de milioane.
La judecatorie in procesul de mai sus au fost citati si parintii mei. Au fost ieri si judecatorul le-a spus ca ii cheama doar ca sa cunoasca si versiunea lor si sa ii intrebe daca au ceva impotriva intabularii noului proprietar. Ei au spus ca nu sunt proprietari ca au fost executati de banca si prin urmare nu mai au nici o legatura cu aceasta casa. Judecatorul a spus ca el nu are treaba cu decizia de impunere de la finante ci doar da o hotarare legata de intabularea apartamentului si ca mama trebuie sa dea in judecata finantele pentru a elimina impozitul.
Ce fac? unde sa ma duc? va dati seama ca nu au nici un ban, nu au casa sunt pe drumuri dar statul vrea impozit. Nu au bani de avocat asa ca va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez. Mama nu a incasat nici un leu nici din credit nici din vanzare imobil. Ei nu au semnat nici o vanzare. De ce sa plateasca impozit pe ceva ce nu au incasat? La data vanzarii ei nu mai erau proprietari ci banca.
Multumesc, momentan judecatorul a revocat citatia ( a existat un ordin judecatoresc prin care banca devine proprietar, deci concluzia a fost ca parintii mei nu au vandut nimic). Parintii mei nu mai sunt citati in cazul de fata. Vom vedea pe viitor.
Oricum oribila situatie: esti pe drumuri, fara casa stai la rude dintr-o prostie si sa iti mai ceara si statul bani culmea pe VENIT.
Cred ca si in acest caz judecatorul va fi de aceeasi parere cu cel de sus.
O zi buna tuturor. Multumesc de ajutor.
Multumesc.
apartamentul a fost girat pentru o firma care a dat faliment. Bani nu au fost in plus din licitatie. a venit un executor si ne-a dat afara din casa cu ordin de la judecatorie, ceva de genul asta.
Au scos la licitatie casa si parintii nu au vazut nici un leu nici din credit nici din vanzare.
Noii proprietari au facut recurs la incheierea cadastrala facuta de OCPI - nu ONRC scuze. :((
Ce inseamna intimat? ca eu gasisem ca e echivalent cu parat?
Nici nu am spus parintilor de frica sa nu faca vre-un infart asa ca va rog sa ma lamuriti inainte sa le spun. Dupa mergem la un avocat dar nu stiu cum sa le dau vestea ca sunt citati. Dupa atatea probleme ... asta mai lipsea.
Parintii mei au fost executati de banca anul trecut. Banca a scos la licitatie apartamentul si l-a vandut cuplului x. Cuplul x a dorit intabularea dar au fost respinsi deoarece "nu exista dovada platii impozitului pe tranzactie". acestia au actionat in instanta ONRC pentru inscrierea dreptului de proprietate pe motiv ca e vorba de o executare silita si nu o vanzare benevola si ei nu au treaba cu acel impozit si nici nu puteau opri deoarece a fost achitat prin credit bancar de la aceeasi banca.
Acum parintii mei au primit citatie si sunt chemati ca si "intimat" in acest proces.
Nu inteleg de ce sunt chemati ei pentru ca ei nu au nici o calitate in contractul lor de v-c. Vanzatorul a fost banca nu ei. Ce vor de la parintii mei? Ce inseamna intimat?
De ce ii cheama pe ei si nu pe executorii care au vandut?
Ce trebuie sa facem noi? A mai avut cineva situatia asta?#-o
Multumesc
Deci fratii nu pot ataca testamentul?
Nu e ca la bunica in care daca mostenirea nu era egala la copii se putea anula testamentul?
Adica copii sunt rezervatari - adica au dreptul prin nastere egale
si fratii nu au drepturi egale decat daca nu specifica defunctul clar un mostenitor?
Inteleg bine?
Cum se face cu aceasta intretinere?
Familia y - vrea sa lase "averea" la 2 rude, cu conditia sa aibe grija de ei (au peste 70 de ani deja). Familia y nu are copii insa fiecare din soti are cate 6-8 frati fiecare. Ei insa vor sa lase tot ce au 50 cu 50 numai la 2 dintre acesti frati.
1. Daca face contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere va fi obligat sa plateasca 2% impozit pe suma nu?
2. Poate face acest act cu 2 cumparatori?
3. Cum se poate proceda fara a putea fi anulat actul de catre ceilalti frati, altfel decat prin vanzare cumparare? (testament olograf iese din discutie ca femeia nu stie sa scrie, sotul da)
Multumesc