avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Activitate Felix Moga

Activitate Felix Moga

V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din 2006, secțiunea a 3-a - Bolile profesionale, spune la art.34 alin (1) că Declararea bolilor profesionale este obligatorie si se face de catre medicii din cadrul autoritatilor de sanatate publica teritoriale si a municipiului Bucuresti. Nedumerirea mea constă în faptul că nu știu cine sunt autoritățile de sănătate publică teritorială. Când m-am prezentat la medicina legală, la Ploiești mi s-a spus că nu este treaba lor până nu primesc o notificare. Cumva asta înseamnă că eu trebuie să intentez acțiunea, bazându-mă pe volumul de acte medicale în posesia cărora deja mă aflu, urmând ca apoi Instanța să dispună efectuarea de noi investigații, sau ceea ce am deja de la spitalul Fundeni se constituie în material doveditor care atestă că boala mea este profesională?
De curând mama mea a încetat din viață. Locul de veci este în posesia ei. Ce trebuie făcut să treacă în posesia mea și la ce sume se poate ajunge cu plata la notar?
Nu are absolut nicio importanță cât timp am lucrat în altă parte în domeniul radioactiv, până să mă angajez la ultima firmă de profil. Peste tot unde am lucrat anterior mi s-au asigurat absolut toate mijloacele de protecție, radioprotecție și controale periodice. Iar la angajare la ultimul angajator pe documentația medicală de angajare scrie „Clinic sănătos, apt lucru în mediu radioactiv!” Laboratorul CND este dotat cu aparatură de supraveghere, dar pe care nu o distribuie NICIODATĂ operatorului. La deplasarea în teren dispozitivele ne însoțeau, este adevărat, dar nu erau pornite niciodată. Iar în turele de noapte, de fiecare dată când am cerut un avertizor sonor de la șeful de laborator, acesta m-a refuzat strict, motivând că aparatul s-ar putea strica dacă este utilizat, și că el n-are de unde bani să-l dea la reparat. Ca atare am fost silit să lucrez fără a ști ce doză încasez, și asta DE FIECARE DATĂ când am lucrat în mediu radoactiv. Pentru mine este FOARTE IMPORTANT să aflu în temeiul cărei legi pot da angajatorul în judecată, și cum se numește documentul formulat pe care îl voi avansa Justiției? Se poate un răspuns direct la întrebarea asta?
Am nevoie de întreaga evidență medicală referitoare la persoana mea, aflată în posesia angajatorului. Cum o pot obține?
La operatorii de control nedistructiv, ca mine, la capitolul analize medicale se face hemograma completă, controlul oftalmologic, TOT. Tocmai pentru că de lucrează în mediu radioactiv.
Am lucrat și cu radiații Gamma, pe platforma de la Cernavodă și în străinătate,dar timpul lucrat în domeniu mi se pare total irelevant, câtă vreme acum, la angajare, eram APT lucru în mediu radioactiv. Nivelul de radiații nu-l cunosc, dar pe hârtie este, în mod fictiv, consemnat în limitele normelor republicane. Ei trebuie să se acopere. Totuși, nu știe nimeni să-mi spună o lege în temeiul căreia să-mi cer documentele medicale de la angajator?
Nu am primit niciun spor de toxicitate sau de iradiere. Când am cerut avertizor sonor care să sesizeze radiațiile, am fost refuzat, deși aceste detectoare de radiații există, pe motiv că există riscul ca aceste dispozitive să se strice în timpul utilizării. În ceea ce privește evaluările despre care întrebați, acestea au fost făcute din burtă, pentru că niciunul dintre operatori nu a primit informații legate de măsurătorile și evaluările efectuate în scopul protecției operatorului.
Ni se dădeau doar 2-3 litri de lapte. Pastila de potasiu nu există. În altă ordine de idei la angajare scrie clar că eram APT DE LUCRU ÎN MEDIU RADIOACTIV. Boala a apărut clar în cadrul firmei la care eram salariat. O întrebare cheie este: În temeiul cărei legi pot solicita documentația mea medicală din cabinetul medical al firmei, documentație care arată că eram sănătos până în toamna lui 2013?
La data de 11 octombrie 2010 m-am angajat la o firmă în meseria de operator control nedistructiv. Acolo am lucrat cu radiații X și cu spray-uri pentru lichide penetrante (cancerigene), și spray-uri pentru pulberi magnetice, deasemenea toxice. În prezent sufăr de limfom gastric, (cancer la stomac) și urmează să mi se facă un transplant de măduvă. Starea mea de sănătate s-a înrăutățit pe durata în care eram salariatul acestei firme și sunt convins că boala mi se trage de la lucrul în mediu radioactiv și toxic. Doresc să dau firma în judecată și să solicit daune materiale. Ce trebuie să fac pentru acest demers?
Impreuna cu alti colegi am achitat sume intr-un cont BCR, dupa care am descoperit ca am fost inselati. Cunosc numele si contul persoanei, impreuna cu doua numere de telefon mobil (nu cred ca numerele de mobil ajuta). Unde sa ma adresez ca sa pota avea date cu care sa demarez un proces, sau o dare in urmarire? Vad ca pentru problema mea nu am unde sa-mi incadrez tema. Sa inteleg ca situl asta este facut in dorul lelii?
In luna ianuarie nu am reusit sa ajung la timp in localitate, sa-mi semnez hartiuta. Avand in vedere ca tot timpul in care am muncit, in fiecare luna mi s-a oprit somajul fara discutie, sper ca pot sa-mi recuperez suma, mai tarziu, inteleg, dar sper sa pot sa iau acesti bani care mi se cuvin.