avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Activitate lilianab

Activitate lilianab

Răspuns la discuția uzura biectelor de inventar
La ce perioada de garantie va referiti?
Din punct de vedere contabil, ceea ce nu se poate considera mijloc fix (conform Legii 15/1994) se poate trece direct pe cheltuieli treptat sau tot odata, dupa dorinta gestionarului. Din punct de vedere fiscal abordarea este aceeasi (a se vedea art.24 Cod Fiscal).
Răspuns la discuția amortizare fiscala
Pentru mijlocele fixe aflate in patrimoniu la 31 decembrie 2004 exista o formula de calcul pentru determinarea perioadei de amortizare ramase, cuprinsa in HG 2139/2004. Dv. veti calcula amortizarea fiscala in functie de aceasta perioada ramasa.
Răspuns la discuția blocare plata salariu
Neprezentarea la inventar a bunurilor luate in baza unui proces verbal poate consituti abatere disciplinara si sanctionata ca atare. Lipsa bunurilor echivaleaza cu un prejudiciu, care poate fi recuperat conform prevederilor legale. In nici unul din cazurile de mai sus nu este permisa blocarea salariului, acesta fiind un drept cuvenit pentru munca prestata.
Răspuns la discuția avans chenzinal
Termenele si conditiile de plata a salariului se stabilesc in conformitate cu CCM si Regulamentul de ordine interioara. Nu i se poate refuza unui angajat incasarea avansului (evident, proportional cu timpul lucrat) doar pentru ca este vorba de o suma mica, deoarece asta echivaleaza cu un tratament discriminatoriu fata de ceilalti angajati. Angajatul poate reclama in scris acest fapt conducerii organizatiei, in baza prevederilor regulamentului de ordine interioara. Conducerea organizatiei va trebui sa justifice in scris motivele pentru care plata avansului nu s-a facut. Daca nu sunteti multumit de decizie, puteti reclama mai departe la Inspectia muncii.
Răspuns la discuția cheltuieli
Conform Codului fiscal sunt nedeductibile: "cheltuielile făcute în favoarea acţionarilor sau asociaţilor, altele decât cele generate de plăţi pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la preţul de piaţă pentru aceste bunuri sau servicii".
Răspuns la discuția dr de autor
Veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri din activitati independente si se impoziteaza la sursa conform prevederilor Codului Fiscal. Impozitul retinut la sursa de catre platitorul de venituri este de 10%. Platitorul de venituri nu mai plateste alte contributii. Beneficiarul veniturilor este obligat sa se asigure in conditiile legii. Impozitul final este de 16% si se calculeaza asupra diferentei dintre venitul brut, cota de cheltuieli forfetare si contributiile platite (un adin variante). In acest scop beneficiarul veniturilor depune declaratia de venit, care va fi completata fie in baza registrului de incasari si plati fie in baza informatiilor primite de la platitorul de venituri privind venitul incasat si impozitul retinut. In cazul in care se opteaza pentru sistemul real de evidentiere a cheltuielilor, din venitul brut se vor scadea toate cheltuielile aferente realizarii venitului si care sunt considerate deductibile dpvd fiscal (alta varianta). Observatie: pentru a fi considerat venit din activitati independente trebuie sa se faca dovada ca intre platitorul de venit si beneficiar nu exista o relatie de dependenta, asa cum este definita de Codul fiscal. In caz contrar va fi considerat venit din salarii.
Imi recunosc greseala: este adevarat, contractul colectiv de munca la nivel national intra in vigoare de la data inregistrarii la MMSSF. Aceasta data este 31 ianuarie. Cat despre obligativitatea salariului minim stabilit prin contractul colectiv, indraznesc sa am o opinie distincta. Angajatorul poate fi sanctionat pentru neacordarea salariului de 3.300.000 deoarece nu a respectat prevederile art.238 care zice ca un CIM nu poate cuprinde drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv.
Conform art.276 lit.d) amenda este intre 20 si 50 de milioane lei (chiar mai mare decat cea pentru nerespectarea salariului minim brut).
Prevederile contractului colectiv de munca intra in vigoare de la data publicarii lui, adica 22 februarie. In aceste conditii chiar si obligarea la majorarea salariului de la 1 februarie este abuziva.
Cel putin teoretic, majorarea ar putea intra in vigoare de la 22 februarie.