Am citit pe un site, •
Conform regulilor generale ale prescripţiei, precum şi cele ale prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, există mai multe situaţii aplicabile.
- dacă nu v-aţi exercitat dreptul de opţiune în termenul legal de 6 luni, însă puteţi justifica motivele pentru care nu l-aţi exercitat, atunci moştenitorul poate fi repus în dreptul său de către instanţă.
- dacă însă, motivele neexercitării nu sunt justificabile, persoana care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune (adică nu a acceptat expres moştenirea) îşi pierde acest drept, defi nitiv, pierzând vocaţia succesor.
Adica daca nu faci declaratia la notar ca aceepti mostenirea in aceste 6 luni apoi nu mai ai nici un drept? Daca vii dupa 2, 3 ani si ceri mostenirea nu mai ai nici un drept? Si daca niciunul din copii nu face aceasta declaratie, dar sotia face aceasta declaratie, totul ii revine ei? Stiu ca daca in termen de 2 ani nu se dezbate mostenirea se plateste impozit mai mult, dar nu stiam ca daca nu se face in 6 luni pierzi orice drept. Sunt total in ceata!
Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu vreau sa le dau si parte din apartament lor. Intrebarea mea este: daca ceilalti frati nu sunt de acord, mama poate sa-mi cedeze doar partea ei(62,5%) fara sa le ceara parerea? am inteles ca cealalta parte se imparte la copii. Mentionez ca mama nu are apartamentul intabulat, se poate intabula doar pe partea ei acum? Multumesc astept raspunsurile dumneavoastra.
Multumesc frumos pentru raspuns. Fac un contract de vanzare-cumparare cu priviliegiu. Mai am o intrebare eu sunt in Italia, as putea sa fac o imputernicire èentru mama legalizata aici, sa o trimit in romania cu care mama sa poata cumpara pe numele meu garsoniera doar sa fie semnatura ei?
Buna. Vreau sa cumpar garsoniera, dar nu platesc pretul integral. Platesc jumatate acum si jumatate la sfarsitul anului. Vreau sa stiu daca garsoniera o poate vinde daca are vreun credit la banca sau vreo ipoteca, sa nu aflu dupa ce o cumpar ca e girata pe undeva. Daca are vreo datorie nu o poate vinde nu? Eu nu am de pregtit acte la cumparare inafara de actul de identitate nu? Multumesc
Buna seara. Am si eu o problema. Sunt in Italia. Am probleme cu fostul meu cumnat. TRebuia sa-i dau niste bani de pe o factura de cand am locuit impreuna. A pus pe cineva sa ma ameninte ca ma pune in scaun cu rotile daca nu-i duc imediat banii. Eu am mers aici in Italia la Carabinieri(pol din Italia) si le-am explicat situatia. L-au chemat acolo, i-am dat banii care trebuia sa-i dau de fata cu politia si apoi am plecat. Problema este ca el acuma spune mai sunt si alte facturi de platit, dar in fata politiei nu a spus asta. Vreau sa stiu daca cumva ma mai suna cineva sa ma ameninte, ce sa fac. ca politia de aici nu rezolva nimic. Pot sa-l dau in judecata in Romania pentru aceste amenintari? El nu a recunoscut nimic in fata politiei, dar ala care m-a sunat mi-a zis in fata ca el l-a pus sa ma ameninte. Politia de aici nu prea se complica sa rezolve problema, deoarece suntem straini si nu-si dau interesul. Eu nu vreau sa astept pana chiar imi face cineva ceva [Editat - pe forum nu sunt acceptate comentariile rasiste]. Astept un raspuns. Multumesc
multumesc frumos pt raspuns
Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sora mea a divortat din aprilie 2011, in noiembrie i-a venit decizia irevocabila in care scria ca fetita lor de 1 an si jumatate ramane in grija mamei si ca tatal trebuie sa-i plateasca o suma de 200 RON lunar incepand cu luna aprlie 2011 in care a fost intentat divortul de catre el. Nici pana in prezent el nu i-a platit nici un ban. El este in italia. Daca il da in judecata cum va face ca el sa se prezinte la tribunal? Si ce consecinte are asta pentru el? Va primi o amenda, sau va fi obligat sa-i dea toti banii? Multumesc
Buna.Va rog sa ma ajutati.Viitorul meu sot nu are certificat de nastere,parintii lui sau despartit si nu mai stiu niciunul unde e certificatul lui de nastere.In august trebuie sa ne casatorim. Vreau sa stiu ce tre sa fac sa scot altul urgent. multumesc
Buna.Am si eu o intrebare.Nu este vorba despre mine dar voi expune problema ca si cum as fi eu in cauza: Eu si sotul meu suntem in divort,pentru ca el are alta femeie..Timp de 6 ani am locuit impreuna in italia.Acum eu am plecat in romania pt ca el nu ma ajuta cu banii pentru fetita(avem o fetita de 1 an,nascuta in italia). Astazi am fost la primarie in suceava sa bag actele pentru alocatie, dar mi-au zis ca am nevoie de o copie de buletin a lui si de un copie a codului fiscal al lui, pentru a verifica daca fetita ia alocatie si in italia. El nu lucreaza cu contract in it. L-am sunat in italia sa-i zic s a imi trimita aceste acte, dar nu vrea,refuza categoric. Mi-a zis sa-i dau bani ca sa mi le dea. Vreau sa stiu daca are dreptul sa nu mi le dea, si daca nu exista o lege care sa il oblige, sa imi dea actele, copilul are nevoie de alocatie. Va rog un raspuns de la un avocat.
Va rog sa imi spuneti daca se fac masuratori pe pamant iarna? Vreau sa cumpar 20 ari de pamant si nu stiu daca se fac masuratori acum pt ca este zapada. Imi puteti spune si cam cat costa masurarea a 20 ari pamant? Multumesc