Buna ziua!
Fiica mea este studenta la cursuri de zi si are pensie de urmas de la tatal ei. Avem o garsoniera in coproprietate ( a facut parte din masa succesorala ) pe care acum dorim s-o inchiriem. La fisc ni s-a spus ca vom fi trecute amandoua pe contract ca proprietare si ni se va retine fiecareia dintre noi CASS din venitul realizat prin inchiriere. Intrebarile mele sunt:
-fiica mea poate pierde pensia de urmas daca are un venit rezultat din inchiriere?
-este corect sa plateasca CASS? Toti studentii pana la varsta de 26 de ani beneficiaza de asistenta medicala gratuita-cel putin asa stiam eu.
-iar eu am o pensie de limita de varsta sub plafonul de la care se retine CASS. Atunci Fiscul are dreptul sa-mi opreasca totusi CASS?
Multumesc pentru atentia acordata.
Buna ziua!
Intreb pentru o ruda, femeie, nascuta in februarie 1953. Este pensionata din noiembrie 2009 si are:
-stagiu complet 28 ani 8 luni
-stagiu realizat 44 ani 6 luni 29 zile
-din care: grupa a II-a 22 ani 7 luni 29 zile
-conditii deosebite 5 ani 8 luni si 21 zile
-conditii normale 10 ani 7 luni 21 zile
Are dreptul la recalculare dupa aceasta lege?
Buna seara. Multumesc mult pentru sugestii. Fiica mea este studenta si are acest regulament in bibliografia de studiat semestrul acesta. Eu gasisem o versiune anterioara -1928 - pe site-ul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, in sectiunea Biblioteca Digitala a Bucurestilor, unde se mai gasesc si alte carti si fotografii referitoare la perioada interbelica.
Buna seara!
Sunt proprietara unei garsoniere pe care doresc s-o inchiriez.As vrea sa stiu daca pot modifica modelul de contract pe care il ofera Administratia Financiara, introducand unele clauze care sa stabileasca mai exact relatia dintre mine si viitorul chirias. Dau cateva exemple:nu sunt de acord sa declare aceasta locuinta ca sediu de firma, nu doresc sa ii fac carte de identitate pe aceasta adresa sau sa fie luat in spatiu, etc. Doresc sa precizez clar conditiile de reziliere a contractului in cazul nerespectarii de catre una sau alta dintre parti a acestui contract si as vrea sa stiu care ar fi acestea.
De asemeni as vrea sa aflu ce procent din chirie il reprezinta impozitul pe care il voi plati catre fisc si cum se face plata acestui impozit: in rate semestriale sau pe tot anul odata.
Multumesc tuturor celor care ma vor ajuta cu rapunsurile lor si va doresc o seara placuta!
Multumesc mult pentru raspuns si pentru explicatiile referitoare la lege.
Inteleg ca angajatorul - doar daca vrea - poate renunta la preaviz. Este obligatoriu ca preavizul sa fie de 20 de zile lucratoare sau poate fi mai mic? Daca va mai lucra inca 20 de zile lucratoare, va trece de 28 octombrie cand se incheie contractul ei.
Fiica mea doreste sa ramana cu ei in cei mai buni termeni - poate ca in vacanta viitoare va mai lucra acolo.
Fiica mea este studenta si a lucrat in timpul vacantei de vara. A fost angajata cu contract de munca full time pe o perioada determinata de 3 luni. Cele 3 luni se implinesc pe 28 octombrie. Firma respectiva este o firma privata, de tip SRL. Fiica mea nu are nimic sa le reproseze dar a constatat ca nu poate sa lucreze si sa invete in acelasi timp.
Intrebarea mea este: cum poate pleca cat mai repede de la firma - inainte de 28 octombrie ? E posibil ca firma sa renunte la preaviz ?