Codul muncii prevede ca angajatorul este obligat sa acorde concediul , pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul. Asa...
La ITM mi s-a spus insa, ca angajatorul este obligat sa acorde concediul in primele 90 de zile ale anului, insa nu mi s-a spus baza legala.
Stie cineva care este baza legala pentru aceasta situatie?
Daca salariatul nu a efectuat concediul de odihna dec 2 ani, el poate solicita la desfacerea contractului individual de munca plata tuturor zilelor de concediu neefectuat, sau numai pentru zilele din anul anterior?
As mai avea o intrebare referitoare la situatia in care se desface CIM in timpul concediului medical si societatea nu stia de existenta certificatului medical, legea prevede vreo sanctiune?
Va prezint pe scurt o situatie ivita la o societate.
O persoana a fost data in somaj, i-a fost data instiintarea in legatura cu preavizul.
Persoana respectiva a realizat 18 zile din preaviz, dupa care a adus certificat de concediu medical. Dupa expirarea certificatului si expirarea a celor 2 zile care au mai ramas din preaviz, societatea desface CIM pe art. 65.1 Codul muncii., inregistreaza la ITM decizia si trimite si Revisal.
Insa, peste o saptamana, "fostul " salariat aduce un alt certificat de concediu medical, continuarea primului certificat.
Societatea nu a stiut de existenta acestuia, ce ar trebui facut in aceasta situatie?
Ce se intampla in situatia in care reprezentantii salariatilor solicita ca ziua de 1 decembrie sa se lucreze, urmand ca intr-o alta zi din luna decembrie sa li se acorde zi libera?
Este legal? Patronul poate aproba o astfel de solicitare?
Totusi , scuze ca iarasi insist.
Pe perioada determinata angajezi o persoana in locul salariatei/salariatului care se afla in CCC.
Daca aceasta persoana doreste sa se intoarca pe postul vechi, ce se poate face desfiintez postul persoanei care era angajata pe perioada determinata? Pentru ca, ca si angajator nu avea de unde sa stie ca cealalta angajata se va intoarce mai repede, prin eventualitatea desfiintarii postului dand si o nesiguranta persoanei care se afla angajata pe perioada determinata.