avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de acceptare mostenire:unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de acceptare mostenire:unic mostenitor

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie sa procedez.
Ambii parinti au decedat:
-mama in august 2007
-tata in 11.10 2009
Sint unica mostenitoare si nu exista alte probleme de mostenire.
Dupa moartea tatalui meu (pe 11.04.2010 se implinesc 6 luni)a ramas un apartament,si inteleg ca ar trebui sa fac succesiunea pina in 2 ani pt.a nu plati si tx.la stat.
-Problema este ca nu stiu daca trebuia obligatoriu facuta succesiunea si dupa mama...era necesar in sit.in care sint unica mostenitoare?..trebuia sa fac 2 succesiuni si dupa ea si dupa tata?...problema este ca daca este asa am depasit deja 2 ani cu ...8 luni!
-acum dupa tata trebuie neaparat sa fac declaratie de acceptare a mostenirii pina in 6 luni?

Multumesc frumos !

Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 14:45, 7 Aprilie 2010
cele 2 dosare succesorale al mamei si al tatalui se vor conexa, ceea ce pp ca vi se va emite un singur CM.
prima succesiune care se va dezbate este cea a mamei, succesiune la care veti avea calitate dvs-descendenta, tatal-sot postdecedat.
cea de a doua sucesiune va fi a tatalui, unde avtei calitate de mostenitor doar dvs.
Declaratia expresa de acceptare a mostenirii este necesara in cazul in care trebuie sa va protejati de alti mostenitori care ar putea invoca, in cadrul unui litigiu, exceptia neacceptarii mostenirii in termen. Cum dvs. sunteti unica mostenitoare, nu vad sensul acestei declaratii, mostenirea e acceptata in mod tacit si nimeni nu va putea sa combata asta.:)
Cat priveste nr. succesiunilor, e bine sa vorbiti cu un notar si rugati-l sa va faca si un calcul al tuturor costurilor, intrucat trebuie specificat in mod clar ce a ramas de la mama, care a murit prima si la care veniti la mostenire dvs. si tata, in calitate de sot supravietuitor si apoi mostenirea ultimului parinte decedat, de care beneficiati doar dvs., in calitate de unic descendent.:)
In final, va pot spune ca, oricat ati incerca si orice cale ati alege, costurile dezbaterii oricarei succesiuni unde au ramas imobile, ramine destul de ridicat.:(
VA MULTUMESC DIN SUFLET!

Este vb.doar de un ap.cu 3 cam.singura lor avere,pe care il detineau in comun ,in parti egale:1/2
Inteleg ca:
-asa cum mi se pare si normal nu mai fac nici o decl.de acceptare acum dupa moartea tatalui,la 6 luni,fiind unic mostenitor.
-CM (succesiunea) va fi comun/a,va putea fi obtinut/a pina in termen de 2 ani de la decesul tatalui,sit in care pt.partea detinuta de tata nu voi plati decit tx.notariale,iar pt.partea detinuta de mama (termenul depasind 2 ani se vor percepe tx.notariale +1% impozit stat?-)
Exista cumva posibilitatea ca facind acest cerificat de mostenitor acum,dupa moartea tatalui(pt.tot apartamentul)...sa nu se mai considere ca fiind necesara succesiunea dupa mama?,si sa nu mai platesc acei 1%,tx.la stat?...2 succesiuni pt.ac.imobil si ac.unic mostenitor?
nu exista aceasta posibilitate, intrucat acest apartament a fost dobandit de catre parintii dvs ca bun comun in timpul casatoriei.
Multumesc mult!

Am inteles,..dar nu mi se pare normal!..bun comun,dar daca nu s-a facut prima dezbatere succesorala,inseamna ca nu s-a simtit ca ar fi cazul..fiind singurul mostenitor pt.ac.apartament.
Acest termen de 2 ani..este strict?..mai sus (primul raspuns)era trecut termen 3 ani(la ce se facea referire?).

Alte discuții în legătură

Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul moștenitor. de ce trebuie să dezbat două succesiuni? dan66aurel dan66aurel Mama a decedat in noiembrie 2012, tata a decedat in mai 2017, nu am facut succesiune dupa mama si am demarat acum dupa ce a decedat si tata. Am mers la un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Termen succesiune georgetadiaconu georgetadiaconu in cat timp trebuie dezbatuta succesiunea,daca tata a decedat acum 4 ani,iar mama,anul trecut,dupa tata nu s-a dezbatut,sunt 4 mostenitori si cat timp exista ... (vezi toată discuția)