Vin si eu cu urmatorul caz sperand sa primesc raspunsuri profesionale de la oamenii ce cunosc bine Codul Civil.
Mama mea s-a casatorit cu tatal meu vitreg in urma cu 3 ani, dupa ce au convietuit in prealabil mai bine de 20 ani. El in momentul de fata este bolnav, medicii nu ne-au garantat nici pana la 2-3 luni si am vrea sa stiu ce se intampla cu bunurile lui si ale mamei dupa tercerea lui in nefiinta.
In prima casatorie sotia lui a dat nastere unui copil care nu era al lui (ea fiind deja insarcinata de alt barbat la data casatorie, bineinteles el nu stia), dupa care a lasat-o pe ea si copil la aflarea adevarului.
Pe de alta parte sunt discutii foarte aprinse intre rudele (mai exact fratele, sora si repectivii nepoti ai lui) pe tema : cine are dreptul la apartamentul si masina lui daca el va muri.
O alta nelamurire o are insusi el (tatal meu vitreg), ce spune cu toata convingerea ca acel copil el nu l-a recunoscut oficial si ca nimeni altcineva decat mama mea va avea drepturi de mostenire dupa moarte lui. Dar am mai aflat prin stanga si prin dreapta ca acel copil, cu toate ca el nu s-a prezentat oficial pentru a i-l recunoaste, simplul fapt de a se fi nascut in timpul cand mama lui era cununata cu el, s-a trecut automat in certificatul de nastere el ca tata.
Ce e de facut pentru a evita ca rudele lui apropiate sa nu o deranjeze pe mama ( el insusi spune ca nu doreste in nici un fel sa le lase nimic fratilor) si cum putem verifica paternitatea catre acel copil (apropo, azi ar avea in jur de 40 ani)?
mergeti la un notar ( poate mai aproape de spital), explicati situatia si poate va sugereaza si dansul cam cum ar trebui procedat, ce fel de contract sa faceti
poate asta cu clauza nu e tocmai bun. notarul se deplaseaza la spital, dar poate nu vrea sa-si puna semnatura pe un contract cu clauza de intretinere, daca se stie ca tatal nu mai are mult spre deloc, de trait.
dvs trebuie sa va luati cat de multe masuri de precautie, pt ca aceste acte sa fie intocmite corect.
pt masina e simplu sa faceti un contract de vanzare cu tatal vitreg.
probleme sunt la apartament.
Pe notar s-ar putea sa-l intereseze sa-si ia banii de autentificare... si mai putin ce se va intampla dupa aceea.
Iar eu, daca as fi avocatul partii adverse (fiul din prima casatorie) as promova o actiune in nulitatatea absoluta a contractului de intretinere pentru lipsa cauzei (alea) dovedind ca debitorul intretinerii avea cunostinta de moartea iminenta a creditorului intretinerii, pentru el sansele de pierdere fiind inexistente. (iar aceasta incheiere a actului prin saloane de spital mi-ar veni manusa).
Mostenire
hagrid
As dori sa aflu daca am dreptul la mostenire a bunurilor si imobilului dupa decesul mamei mele vitrege. Mama mea vitrega a fost casnica neavand venit, doar ... (vezi toată discuția)