avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?

Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?Ma refer la procesul penal.
Este o intrebare la care raspunsul nu este deloc clar.Oare ne-am putea edifica?

Spre exemplu, unii oameni zic ca sunt avocati buni cei care au un local in centrul Bucurestiului, altii spun ca cei ce au o vila ( mostenita), altii zic ca sunt avocati buni cei care au fost politisti, procurori sau judecatori, s.a.m.d.
Oare se poate da o definitie ( ne o definitie legala..., evident)
Nu am sa raspund cu o adresa anume ,nu am sa dau nume, pentru ca persoanele la care ma refer stiu despre ce si despre cine este vorba.
Din nefericire,mesajele aprobatoare sau fara continut continua,nu cu aceiasi frecventa,dar continua.
Mai mult decat atat, unii avocati,am aflat, mai nou, ca "au nevoie de avocati" si isi pun "prietenii" la treaba sau poate "prietenii",din "exces de zel"isi apara "prietenii",pe care ii considera "nedreptatiti" pentru ca li se spune adevarul.
Mai apare ceva interesant,"prietenul" posteaza si "prietenul nedreptatit",ne comunica,lucru interesant,ca lucrurile stau chiar asa.

Despre maestrii si stagiarii acestora:

Stagiarii,intotdeauna invata de la mentorii lor,nu fara sa aiba parte la randul lor si de studiul individual.
Mai sunt unii avocati care isi pun stagiarii sa invete ,"carandu-le servieta" sau copiind declaratii,eventual trimitandu-i la procesele simple, cu onorarii mici si considerate insgnifiante de catre maestrii.
Am cunoscut generatii de avocati care au fost stagiari si au ajuns si maestrii,dar niciodata la marile nume,la personalitatile acestei frumoase profesii,nu am vazut stagiari lasati de izbeliste,lasati sa citeasca singuri pentru a se lamuri ei.
Am fost in cabinete unde stagiarii stau langa maestrii si invata,am vazut in instante ca maestrii,lasa in procesle dificile cate o"bucatica" de pledoarie pentru stagiari pentru a sta langa ei,pentru a studia dosarul impreuna si pentru a spune ceva.
Eu in general acest gen de raporturi l-am cunoscut si am constata in timp ca asa"s-au cladit"profesionistii.
Una este sa ai un stagiar pe care sa il inveti si sa il ai ce invata si alta este sa ai,iertati-mi expresia,"un servitor cu diploma" sau "debitori" care achita anume sume la semnatura finala.
Eu cred ca majoritatea avocatilor procedeaza corect si ajuta la creerea unor noi generatii,dar sunt si unii dintre acestia,care se lauda,pe site-uri sau...aiurea.



Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
Radu Gabrian, Mediator
Eu cred ca avocatura se afla in colaps din perioada comunista.A existat o perioada interbelica...candva...
Ceea ce se intampla in zilele noastre este de-a dreptul ingrijorator.Se continua ceva care elii,mina multi avocati.Nu va ganditi la mine...eu pot supravietui si fara aer...
Eu am deschis acest subiect pentru a ma lamuri ceea ce mai cred oamenii...despre avocatii buni...
Eu am alte pareri si nu iau in seama o astfel de notiune...
Eu stiu lucruri pe care nu vreau sa le expun aici.

Chestia cu prietenii imi pare o mizerie atat de mare incat nu consider ca trebuie sa o comentez.
Nu am prietenie cu nimeni, ci doar o anumita apreciere...si nu este exclus ca aprecierea sa fie reciproca...
Nu mai am baterie...
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Discutand – ca idee – cum s-ar putea defini un avocat bun… Pe langa faptul ca ar fi o definitie… relativa si perfect subiectiva...

@avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
in 16.04.2010 la ora 14:12 p 2
Aprecierea de avocat bun are alte nuante in prezent, valorile traditionale par sa fie considerate depasite de justitiabili, uneori, chiar si de colegii avocati (o parte).
Care sunt acele valori apreciate, acele calitati, mie imi este neclar
(sublinierea imi apartine)

Nu ni se spune care erau “nuantele in trecut” – si nu toti sunt contemporani cu… trecutul la care se face referire. Altfel spus: ambiguitate…

In 16.04 ora 18:39 p.3
… vorbeam de o scara de valori sociale impusa de clienti care isi aleg avocatii pe criterii persoanale, iar acele criterii nu vizeaza ceea ce ati scris dvs. (n.m. – referire la profesionalism si cultura) , ci cu totul si cu totul alte criterii.

Generalizare. In plus, nu ni se spune care ar fi acele criterii personale – sa stim, si sa evitam asemenea alegeri…
….
Este o problema care va continua inca multi ani de acum inainte pentru ca oamenii cu adevarat inteligenti sunt angajati in general de oameni inteligenti si nu de cei care nu au capacitatea de a intelege nimic.Or, astfel de oameni inteligenti sunt destul de rari...
Capacitatea de a vorbi sa te faci inteles fata de toata lumea este o alta problema.Rari sunt cei ce stiu sa varbeasca si cu cei superscoliti si cu cei care nici macar nu stiu sa scrie si sa citeasca...


Jignire. Altfel spus: unii sunt prosti ca angajeaza pe X si nu angajeaza pe Y.
Jignire. Rari sunt cei… Adica, cei mai multi sunt prosti si vreo cativa dau pe-afara de inteligenta!

In 24.04 ora 00:03
Veti avea si parerea mea, dar mai astept...
Topicul ma interesa pentru a afla cum considera oamenii...intrucat parerea mea este ferma...
(sublinierea imi apartine)…
[EDITAT de mine]
In 25,04 ora 21:50
Intr-o prima acceptiune prin avocat bun oamenii inteleg avocatii cu relatii.Altceva nu conteaza pentru ei.

Oricine poate intelege... nimic din aceasta afirmatie categorica si deloc argumentata.
….
Cu mentiunea ca, nu cuantumul onorariului primit de avocat poate duce la concluzia ca este vorba de ,,avocat bun”, se impun anumite precizari.

- precizari care nu sunt facute, evident…
…..
dupa parerea mea, lipsa negocierii dintre avocat si client ii confera clientului o garantie suplimentara ca avocatul este multumit din punct de vedere financiar si a analizat aproape toate riscurile care pot interveni pe durata derularii unui proces penal, in sensul ca, se va ocupa cu seriozitate maxima de cazul sau.Adica nu se va grabi sa plece si la alte procese si sa trateze acest proces cu oarecare usurinta pentru ca mai are si alti clienti care si ei au platit.Referirea mea vizeaza cauzele complexe intrucat exista si cauze simple unde lucrurile se prezinta intr-o maniera mai putin complicata.

- aceste cuvinte mi se par o jignire adusa inteligentei tuturor celor care citesc aceste randuri…

Tot Luckystar, considera ca : ,,in ce ii priveste pe non-juristi, in proportie covarsitoare au o perceptie total eronata despre ce inseamna avocat bun.
de regula, confunda avocatul bun cu avocatul care le-a castigat procesul.”


- generalizare fara argument (din partea ambilor – barrrr)… un fel de ecou…
….
Dupa parerea mea, diferenta dintre onorarii este de natura de a determina o prestatie net superioara fata de o alta prestatie.Ma refer la situatiile in care, in afara de studierea dosarului, este necesara o apreciere si interpretare a probelor aflate la dosar, gandirea modului in care trebuie facuta apararea in concret, solicitarea de probe in aparare ( daca este cazul).

OOPS! Nasol de tot – ne spune ca un avocat are mai putine cunostinte juridice si mai putin timp daca onorariul… nu este cel cerut… Perfect deontologic! Idee demna de… “bagat” in seama! Daca dai banu’ gras avocatul stie mai multe si ora are, de atunci inainte, mai mult de 60 de minute!

In 23.05 ora 1:06 p 6
….
Eu am alte pareri si nu iau in seama o astfel de notiune...
Eu stiu lucruri pe care nu vreau sa le expun aici.


Altfel spus: alte afirmatii fara argumente!

Nu putem discuta IDEI cand insusi initiatorul subiectului isi incepe fiecare propozitie cu EU, facand mereu referire la propria-i persoana, facand afirmatii ca si cum ar "enunta" axiome.
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
trope_doi, utilizator
Mi se pare interesanta abordarea lui"trope_doi",raportata strict la cele scrise in acest topic de aceiasi persoana,pentru a putea pune un semn de intrebare,macar asupra consecventei unui punct de vedere.
De asemeni ,mi se pare interesanta o alta abordare,aceea din pagina de prezentare,unde utilizatorul avocat,ne arata unde are situata si arhiva,pe simplul fapt ca aceasta se afla in centrul orasului,spre deosebire cabinetul sau individual.
Pana la urma orice client care ii solicita serviciile,poate merge la respectivul cabinet,indiferent unde s-ar afla situat acesta,dar respectiva persoana,tine sa "puncteze" la capitolul "imagine" aratandu-ne unde are arhiva.
Eu nu fac altceva decat sa consemnnez fapte,fara a le aprecia in vreun fel sau altul,ceea ce vor face ,sunt sigur,cei care citesc aceste randuri.
Se pare ca intotdeauna in viata,propozitiile incepute cu "eu" ne indica o anume vanitate,de multe ori chiar exacerbata,la fel cum "mai bine" de multe ori,devine dusmanului "binelui"

Eu as avea o intrebare pentru Trope si R.Gabi.
In functie de ce criterii v-ati angaja avocatul?
Ma refer la un proces in care daca pierdeti sa resimtiti serios acest lucru...
Daca nu ati avut niciodata un proces va fi greu sa raspundeti.
Cei ce au avut procese vor putea comenta in cunostiinta de cauza...

Alte discuții în legătură

Cum se gasesc cazuri si clienti ca avocat? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Stateam si ma gandeam... chiar daca as fi cel mai tare avocat, as sti foarte bine meseria asta pana la urma cum as putea munci daca nu as avea ... (vezi toată discuția)
Cat esti avocat stagiar................ OANA GORAN OANA GORAN pe perioada de stagiatura priesti bani?? din dosarele pe care ti le da maestrul sau din ce traiesti?? (vezi toată discuția)
Avocat dedicat profesiei laurasimona laurasimona Buna ziua, 1. Cunoaste cineva un avocat in Bucuresti, care sa practice avocatura din pasiune si nu din interes? :) ( Nu vreau sa se simta nimeni ofensat ... (vezi toată discuția)